HJK varmisti runkosarjan voiton kaatamalla Hongan Metroderbyssä

Anthony Olusanya johdatti Klubin voittoon lisäajan osumallaan.

Perparim Hetemaj, Anthony Olusanya - HJK Helsinki. Photo: © Jussi Eskola
Perparim Hetemaj’lla ja Anthony Olusanyalla oli hymy herkässä voitetun matsin jälkeen.

FC Honka vs HJK 1–2

HJK päätti Veikkausliigan runkosarjan voitokkaasti, kun Honka kaatui vieraskentällä lukemin 2–1. HJK jatkaa yläloppusarjaan sarjakärjessä, mikä tietää loppusarjaan kolmea kotiottelua. Runkosarjan voitto varmisti samalla sen, että kauden viimeinen ottelu pelataan KuPSia Bolt Arenalla. Mestaruussarjan päivämäärät ja kellonajat vahvistuvat huomenna maanantaina.

Hongan ja HJK:n välinen kärkikamppailu alkoi Klubin kannalta parhaalla mahdollisella tavalla, kun Santeri Väänänen vei uransa ensimmäisellä liigamaalilla sinivalkoiset johtoon jo 3. peliminuutilla. Honka sai muutamia hyviä tilanteita ensimmäisellä puolikkaalla, mutta tauolle mentiin Klubin johtoasemassa.

Toisella jaksolla HJK paransi peliään, eikä Honka päässyt enää samalla tavalla paikoille. Kotijoukkue onnistui kuitenkin tasoittamaan ottelun loppuhetkillä, ja tasapeli alkoi näyttämään vääjäämättömältä. HJK ei tästä lannistunut, vaan viime aikoina tehokkaasti pelannut Anthony Olusanya ratkaisi pelin Klubin eduksi lisäajan osumallaan.

– Aikainen maalimme vaikutti varmasti ottelun kuvaan, mutta kokonaisuudessaan erinomainen voitto erittäin raskaan viikon päätteeksi. Kolme peliä – joista kaksi Derbyjä – kuuden päivän sisään, ja Veikkausliigassa täydet kuusi pistettä. Sen lisäksi hyvä esitys torstaina tappiosta huolimatta (0–2 Real Betisiä vastaan), joten tämä viikko oli kova suoritus koko joukkueelta, kommentoi HJK:n päävalmentaja Toni Koskela.

Katso Aapo Halmeen haastattelu.

HJK sai otteluun unelma-alun. Honka menetti pallon vaarallisessa paikassa, ja Casper Terho pääsi laukomaan boksista. Maksim Rudakov torjui Terhon ensimmäisen ja toisen yrityksen, ja pallo päätyi rangaistusalueen ulkopuolelle Santeri Väänäselle. ”Sande” pelasi oikean jalkansa vapaaksi ja ampui pelivälineen vasempaan alanurkkaan. Osuma oli Väänäsen liigauran ensimmäinen.

Murilo, Santeri Väänänen, Paulus Arajuuri - HJK Helsinki. Photo: © Jussi Eskola
Murilo ja Paulus Arajuuri onnittelivat ensimmäisen Veikkausliiga-maalinsa tehnyttä Santeri Väänästä.

Honka otti pelin hallintaansa kymmenen minuutin jälkeen. Vasemmalla laidalla pelannut Edmund Arko-Mensah lähetti matalan pallon maalinedustalle, mutta Klubin onneksi yksikään Honka-pelaaja ei saanut jalkojaan väliin.

Honka sai reilun vartin kohdalla kaksi kulmapotkua, joista jälkimmäinen sai yleisön kohahtamaan. Arko-Mensah keskitti etualueelle, ja Ville Kosken nikkaus pomppasi yläriman kautta yli.

Pirteästi esiintynyt Arko-Mensah järjesteli myös Hongan seuraavan maalipaikan. Vikkelä laituri haastoi Muriloa tällä kertaa oikealla laidalla ja sai pelattua pallon aivan päätyrajan tuntumasta maalin kulmalle. Conor Hazard torjui tilanteeseen nousseen Henri Aallon jatkon.

Peli pyöri pitkiä jaksoja HJK:n kenttäpuoliskolla, eikä Klubi onnistunut luomaan ollenkaan pidempiä hyökkäyksiä. Honka tavoitteli lukemattomilla keskityksillään Agon Sadikun pelikiellon vuoksi kärjessä pelannutta Drazen Bagaricia, mutta HJK selvitti tilanteet yksi toisensa jälkeen.

35. minuutilla HJK hyökkäsi nopeasti vastaan Nassim Boujellabin johdolla. Marokkolainen eteni aina Hongan boksin kulmalle asti ja haki syötöllään Malikia. Ghanalainen oli kuitenkin useamman Honka-puolustajan pihdeissä eikä osunut palloon.

Hetkeä myöhemmin HJK-kippari Miro Tenho avasi pitkällä Malikille, joka tiputti rinnallaan vauhdissa olleelle Boujellabille. Keskikenttäpeluri nosti pallon Hongan linjan taakse Anthony Olusanyalle, joka yritti vielä kiertää vastaan tulleen Rudakovin. Kausilla 2018–19 Klubia edustanut Rudakov ei kuitenkaan ollut yllätettävissä.

Viitisen minuuttia ennen taukovihellystä Honka sai jälleen kulman, jota Arko-Mensah asteli antamaan. Ghanalaisen keskitys tavoitti jälleen Honka-toppari Kosken, jonka puskun Hazard koppasi melko vaivattomasti.

HJK sai vielä ensimmäisen jakson loppuhetkillä kaksi puolittaista maalipaikkaa aikaiseksi. Ensin Boujellabin antama korkea kulmapotku tippui Aapo Halmeen ulottuville, mutta topparin laukaus lähes olemattomasta kulmasta venytti ainoastaan sivuverkkoa. Hetkeä myöhemmin Väänänen riisti pallon Hongan alueella ja pelasi Malikille, joka täräytti pelivälineen stadionin päädyn aitoihin.

Perparim Hetemaj - HJK Helsinki. Photo: © Jussi Eskola
Perparim Hetemaj vaihdettiin tauolla kentälle.

HJK suoritti tauon aikana triplavaihdon: Perparim Hetemaj, Pyry Soiri sekä maanantain Stadin Derbyssä voittomaalin iskenyt Santeri Hostikka tulivat kentälle. Vaihtopenkin puolelle siirtyivät puolestaan Terho, Murilo sekä Malik.

Toinen puolikas alkoi tasaisesti, eikä kummallakaan joukkueella ollut erityisen hyviä maalipaikkoja. Jälkimmäisen puoliajan ensimmäisestä yrityksestä vastasi kotijoukkue, kun Florian Krebsin antama kulmapotku puskettiin taka-alueelta sivuverkkoon.

Edellisen tilanteen järjestellyt Krebs oli hetken kuluttua itse päättämässä Hongan seuraavaa hyökkäystä. Paulus Arajuuri pelasti erinomaisella katkollaan Arko-Mensahin vaarallisen oloisen keskityksen, mutta pallo päätyi Krebsin jalkoihin rangaistusalueen ulkopuolelle. Hyvästä potkutekniikastaan tunnettu Krebs yritti yllättä Hazardin kaukolaukauksella, mutta veto karkasi noin metrin verran yli.

Paulus Arajuuri - HJK Helsinki. Photo: © Jussi Eskola
Paulus Arajuuri

HJK:n päävalmentaja Toni Koskela käytti neljännen vaihtonsa, kun ottelu oli edennyt 66. minuutille. Boujellab jätti kentän, ja hänen tilalleen kirmasi David Browne.

Klubi sai välittömästi vaihdon jälkeen hyvästä paikasta sivuvaparin, jonka Hostikka pelasi taka-alueelle nousseelle Tenholle. Rudakov torjui HJK-kapteenin puskun, ja peliväline päätyi Brownelle. Papuauusiguinealainen pyöräytti itsensä vapaaksi ja pelasi takaviistoon Väänäselle, jonka laukauksen Honka-puolustus blokkasi. Pallo kimpoili vielä Olusanyalle, jonka vasemman jalan laukaus suuntautui metrin verran ohi oikeasta alanurkasta.

Seuraava vartti oli jälleen tasaista keskialueen kamppailua, jossa kumpikaan ei onnistunut murtautumaan maalipaikoille. Molemmat puolustivat tarkasti, eikä turhia riskejä otettu. 80. minuutilla HJK teki viimeisen vaihtonsa, kun Joona Toivio tuli puolustuslinjaan Halmeen tilalle.

84. minuutilla kotijoukkue tasoitti pelin kuin varkain. Nopea hyökkäys pelattiin pystyyn juosseelle Lucas Kaufmannille, mutta hieman taakse jäänyt syöttö pakotti brassitaiturin kääntymään ympäri. Kaufmann vilkaisi maalille ja lähetti sisäänpäin kiertävän keskityksen takatolpalle, josta Jerry Voutilainen survoi pallon maaliin.

Tasapeli alkoi vaikuttamaan todennäköiseltä tulokselta, mutta HJK oli eri mieltä. Ottelun viimeisellä minuutilla Hostikka ja Hetemaj pelasivat hyvin yhteen boksissa, ja ”Perpa” tavoitteli maalinedustalta Olusanya-Soiri-kaksikkoa. Kumpikaan ei päässyt siirtämään palloa maaliin, vaan Honka-puolustus ehti pelastamaan tilanteen kulmaksi.

Tilannetta seuranneesta kulmapotkusta Honka ei enää selvinnyt. Hostikka lähetti ulospäin kiertävän keskityksen pilkun tuntumaan, josta Tenho jatkoi päällään taka-alueelle. Pallon nappasi Olusanya, joka räjäytti runsaslukuisen HJK-kannattajajoukon riemuun tykittämällä pelivälineen voimalla takakulmaan.

Anthony Olusanya, Santeri Väänänen - HJK Helsinki. Photo: © Jussi Eskola
Maalintekijät Anthony Olusanya ja Santeri Väänänen rientävät juhlimaan voittomaalia kannattajien eteen.

FC Honka vs HJK 1–2 (0–1)
3’ Santeri Väänänen 0–1
84’ Jerry Voutilainen 1–1
90+1’ Anthony Olusanya 1–2

HJK:n kokoonpano: Conor Hazard – Miro Tenho, Paulus Arajuuri, Aapo Halme (80’ Joona Toivio) – Matti Peltola, Santeri Väänänen, Nassim Boujellab (66’ David Browne), Murilo (46’ Pyry Soiri) – Casper Terho (46’ Perparim Hetemaj, Anthony Olusanya, Malik (46’ Santeri Hostikka)

Katso kooste runkosarjan viimeisestä ottelusta!