HJK voitti Stadin Derbyn – Valenčič ratkaisijana!

Bolt Arenalla nähtiin hyvää Veikkausliigafutista Helsingin paikallisottelussa.

Jair Silva, Filip Valenčič - HJK Helsinki. Photo: © Jussi Eskola
Jair Silva, Filip Valenčič, Lucas Lingman

HIFK vs HJK 0-1

Veikkausliigan kärjessä porskuttava HJK haki jo yhdeksättä perättäistä voittoaan, kun keskiviikkona vuorossa oli kauden ensimmäinen Stadin Derby niin ikään hyvin kautensa aloittaneen HIFK:n vieraana.

Jakob Tånnander - HJK Helsinki. Photo: © Jussi Eskola
Jakob Tånnander

HJK lähti tulikuumaan paikalliskamppailuun kolmella muutoksella edellisestä kamppailusta. Jakob Tånnander otti torjuntavastuun maalilla, Atom korvasi Riku Riskin keskikentällä ja puolustukseen paluun teki Huuhkajien matkassa EM-kisoissa ollut kapteeni Daniel O’Shaughnessy.

Ottelu lähti käyntiin derbyille totutulla tavalla, kun kentällä nähtiin runsaasti vääntöä ja kaksinkamppailuita, eikä vauhtia uupunut.

Klubi loi kahdeksannella minuutilla ensimmäisen kunnon tekopaikan, mutta Calum Ward HIFK:n maalilla onnistui torjumaan Atomin pienestä kulmasta lähteneen yrityksen. Tilanteeseen japanilaiselle erinomaisen keskityksen tarjoili O’Shaughnessy.

Heti perään toisessa päässä HIFK:n Jukka Halme kokeili laukoa kauempaa, mutta veto viuhui niukasti ohi Jakob Tånnanderin vartioiman maalin yläkulman.

Avausjakso eteni HJK:n hienoisessa hallinnassa, ja Klubi onnistui luomaan useita hyökkäyksiä, mutta HIFK tukki maalinedustansa onnistuneesti. 26. minuutilla Roope Riskille avautui lopulta vetopaikka, mutta Ward torjui yrityksen kulmapotkuksi.

Käynnissä oli jo 40. minuutti, kun Klubi sai vapaapotkun erinomaisesta paikasta HIFK:n rikottua Lucas Lingmania. Pallon taakse asettunut Filip Valenčič ampui pallon vastustamattomasti yläkulmaan sinetöiden Klubin johtoaseman. Maali oli slovenialaiselle jo kauden neljäs.

Filip Valenčič - HJK Helsinki. Photo: © Jussi Eskola
Filip Valenčič

Riskille aukesi vielä tekopaikka ennen taukoa, mutta Wardin venyessä jälleen torjuntaan siirryttiin tauolle HJK:n maalin johdossa.

Avausjakso ei juurikaan yllätyksiä tarjoillut. HJK hallitsi enemmän palloa, mutta HIFK puolusti äärimmäisen tiiviisti. Klubi sai kuitenkin luotua muutaman paikan, ja hieman paremmalla viimeistelyllä olisi enemmänkin maaleja voitu nähdä.

Valtaosa kotijoukkue HIFK:n yrityksistä lähtivät boksin takaa, eikä Tånnanderilla ollut maalillaan vaikeuksia.

Klubipääty - HJK Helsinki. Photo: © Jussi Eskola
Klubipääty

Toinen jakso lähti käyntiin HIFK:n hallinnassa ja pelin paine jämähti tyystin HJK:n päätyyn. Kotijoukkueen paineistus ei kuitenkaan kulmapotkuja kummempaa tuottanut, ja Klubi pääsi iskemään vastaan.

David Browne oli karkaamassa läpiajoon, jolloin HIFK:n Macario Hing-Glover oli pakotettu rikkomaan. Tuloksena suora punainen kortti, jonka myötä HIFK joutui pelaamaan liki koko toisen jakson miesvajaalla.

HJK otti pelin selvästi haltuunsa ja rauhoitti tilanteen. Pallo liikkui maltillisesti ympäri kenttää Klubin etsiessä aukkoja HIFK:n puolustuksesta. Ensimmäinen paikka aukesi Jair Silvalle, jonka veto painui kuitenkin hieman etukulmasta leveäksi.

Lucas Lingman - HJK Helsinki. Photo: © Jussi Eskola
Lucas Lingman

Kotijoukkue HIFK:n saumat olivat vastaiskuissa, ja yksi niistä tuotti vapaapotkun oivallisesta paikasta. Aatu Kujanpään viimeistely kiersi kuitenkin HJK:n maalin sivuverkkoon.

Reilu vartti ennen täyttä aikaa HJK teki ensimmäisen vaihtonsa, kun Luis Murillo korvasi Janne Sakselan oikean laitapakin tontilla. Viisi minuuttia myöhemmin maalintekijä Valenčič teki kentällä tilaa Riku Riskille.

HIFK sai pelistä hieman otetta ottelun loppua kohden, mutta HJK:n kivikova puolustus ei ollut yllätettävissä. Isäntien yritykset jäivät puolittaisiksi, eikä Miro Tenhon ja O’Shaughnessyn johtama puolustus antanut yhtään ylimääräistä tilaa.

Loppua kohden Klubi keskittyi varjelemaan omaa maaliaan, eikä hakenut miesylivoimasta huolimatta lisäosumia enää täydellä kaasulla.

Enempää maaleja ei Bolt Arenalla nähtykkään ja voitto kirjattiin HJK:n hyväksi 1-0 lukemin.

Toni Koskela - HJK Helsinki. Photo: © Jussi Eskola
Toni Koskela

Kokonaisuudessaan ottelu oli intensiivinen, ja vaikka lopulta täysosumia nähtiinkin vain yksi, riitti kenttätapahtumia runsaasti alusta loppuun saakka. Klubin puolustustyöskentely oli jälleen erinomaista, eikä HIFK saanut yhtäkään huippupaikkaa maalintekoon.

– Hyvä peli meiltä kaiken kaikkiaan. Ensimmäisellä jaksolla pelasimme todella hyvän jakson ja olisimme voineet johtaa useammalla maalilla. Toisella jaksolla ansaitun ulosajon jälkeen meillä olisi voinut olla enemmän malttia ja kärsivällisyyttä pelata itsemme parempiin paikkoihin. Yritimme syöttää liian aikaisin boksin sisään. HIFK tietysti nosti pelaajia paljon ylös ja otti riskejä jahdatessaan tasoitusta. Meillä oli lukuisia ylivoimahyökkäyksiä isoon tilaan ja niistä meidän olisi naulata peli useampaan kertaan, analysoi HJK:n päävalmentaja Toni Koskela.

– Mielestäni ensimmäinen jakso oli hyvää Veikkausliigafutista. Derbylle luontaisesti intensiteeetti nousi korkeammaksi kuin monessa muussa liigapelissä. Tämä oli myös hyvä asia ajatellen ensi viikon europeliä.

Voiton myötä Klubi vankisti asemaansa sarjan piikkipaikalla entisestään. Ero toisena olevaan Interiin on nyt yhdeksän pistettä.

HJK:n kapteeni Daniel O’Shaughnessy kiittää kannattajia – Katso videokooste matsista!

HIFK vs HJK 0-1 (0-1)

40′ Valenčič

HJK:n kokoonpano: Tånnander – O’Shaughnessy (C), Tenho, Moren, Saksela (74. Murillo) – Jair, Atom, Lingman – Browne, Ro Riski (84. Luís Henrique), Valenčič (80. Ri Riski)

HJK pelaa seuraavan kerran tiistaina 6.7., kun Klubi aloittaa taipaleensa Europeleissä. HJK kohtaa UEFA Champions Leaguen ensimmäisellä karsintakierroksella montenegrolaisen FK Budućnost Podgorican. Otteluparin ensimmäinen osaottelu pelataan Bolt Arenalla kello 19:00.

Liput myydän HJK:n lippukaupasta liput.hjk.fi »