HJK vs Inter hiilineutraaliksi

HJK ja energiayhtiö Loiste järjestävät hiilineutraalin jalkapallo-ottelun 6.10.2019 Helsingissä Telia 5G Arenalla.

Telia 5G Arena, Itäkatsomo. Photo: Jussi Eskola.

Helsingin Jalkapalloklubi ja energiayhtiö Loiste kannustavat kaikkia urheilun ystäviä ympäristöystävällisiin tekoihin järjestämällä hiilineutraalin Veikkausliiga-ottelun. HJKFC Inter-matsi pelataan sunnuntaina 6.10. Telia 5G Arenalla Helsingissä, ja siitä syntyvät päästöt kompensoidaan kokonaan.

HJK haluaa kannustaa yleisöä saapumaan otteluun jalkaisin, polkupyörillä tai julkisilla liikennevälineillä.

Yhdestä HJK:n kotiottelusta syntyy noin 9,6 tonnin hiilidioksidipäästöt, selviää CO2Esto Oy:n tekemästä laskelmasta. Noin puolet päästöistä syntyy ruoasta ja juomasta, reilu kolmannes yleisön ja vierasjoukkueen matkoista sekä loput noin 15 prosenttia energiankulutuksesta, jätehuollosta ja materiaaleista. 

Helsingin Jalkapalloklubi ja energiayhtiö Loiste kompensoivat ensi sunnuntaina pelattavan HJK–FC Inter-ottelun hiilidioksidipäästöt kokonaisuudessaan. Päästöt hyvitetään päästökaupan kautta CO2Eston toimesta. Yleisöä kannustetaan saapumaan otteluun jalan, pyörällä tai julkisilla kulkuneuvoilla. Paikan päällä Telia 5G Arenalla on ilmastoseinä, johon katsojat voivat kirjoittaa omia ilmastolupauksiaan. 

– Myös meillä on velvollisuus näyttää esimerkkiä. Ilmastonmuutoksen vastainen työ vaatii tekoja meiltä kaikilta, ja järjestämällä hiilineutraalin pelin haluamme kannustaa kannattajiamme, muita liigajoukkueita ja kaikkia urheilun ystäviä tekemään ympäristöystävällisiä valintoja. Osana ympäristövastuuohjelmaamme me HJK:ssa teemme toimenpiteitä hiilijalanjäljen pienentämiseksi. Seuraamme esimerkiksi reaaliajassa sähkön ja lämmön kulutusta kentillä ja hallissa, ja pyrimme mahdollisimman vähäiseen hukkakulutukseen, HJK Helsingin toimitusjohtaja Aki Riihilahti sanoo.

Ympäristövastuulliseen toimintaan on sitoutunut myös HJK:n vuonna 2008 syntyneiden tyttöjen edustusjoukkue, joka on kompensoinut vapaaehtoisella kompensaatiomaksulla turnausmatkoistaan aiheutuneet kasvihuonekaasupäästöt. Lisäksi T08-joukkueen jäsenet ovat yhteisissä pelisäännöissään sitoutuneet esimerkiksi roskien keräämiseen sekä liikkumiseen lähikentille polkupyörillä tai kimppakyydeillä.

Hiilineutraalin ottelun sponsorina toimivan energiayhtiö Loisteen alkuvuonna teettämän tutkimuksen* mukaan 71 prosenttia suomalaisista on muuttanut kulutus- tai käyttäytymistottumuksiaan ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi: 41 prosenttia on vähentänyt punaisen lihan syömistä, 32 prosenttia oman auton käyttöä, 25 prosenttia lentomatkustamista ja 1 prosentti hankkinut sähköauton. Eniten vastuuta ilmastonmuutoksen torjunnasta suomalaiset sälyttävät suurille valtioille (74 %), mutta jo toisena itselleen eli tavallisille ihmisille (72 %). Suoranaista ilmastoahdistusta potee 17 prosenttia suomalaisista. 

– Suomalaiset ovat omassa arjessaan ja valinnoissaan puuttuneet päättäväisesti ilmastonmuutoksen luomaan uhkaan. Hiilineutraalilla urheilutapahtumalla haluamme kannustaa ihmisiä edellyttämään ympäristöystävällisiä vaihtoehtoja. Erityisen hienoa energiayhtiön näkökulmasta on, että voimme yhdessä HJK:n kanssa tehdä konkreettisia ilmastotekoja ja pienentää hiilijalanjälkeä. Samalla viemme ilmastotietoa positiivisella tavalla kaikille niille, joita ilmastonmuutos tutkimuksemme mukaan erityisesti huolestuttaa, Loisteen liiketoimintajohtaja Ulla Leppä sanoo. 

*Energiayhtiö Loisteen tilaama tutkimus toteutettiin Taloustutkimuksen Internetpaneelissa ja siihen vastasi 1 048 täysi-ikäistä suomalaista 23.–28.1.2019. Aineisto on painotettu sukupuolen, iän ja asuinpaikkakunnan mukaan väestöjakaumaa vastaavaksi.

Lisätietoja antavat:

Markkinointipäällikkö Sanna Laine, Loiste,
puh. 040 553 2669, [email protected]

Kaupallinen johtaja Sami Smolander, HJK,
puh. 0400 685 532, [email protected]

Liitteet:
Loiste tutkimustulokset »
Kuva/Jussi Eskola »