HJK:lle tappio Serbiassa

Viime hetken takaisku jätti karvaan maun.

Zvezda vs HJK 2-0

Crvena Zvezda vs HJK 2-0

HJK kohtasi keskiviikkona Mestarien Liigan toisella karsintakierroksella Crvena Zvezdan, joka myös tunnetaan Belgradin Punaisena Tähtenä. Serbialaiset olivat kotonaan odotetun kova joukkue, mutta HJK tarjosi kelpo vastuksen.

HJK:n avauksessa ei nähty yllätyksiä, vaan Toni Koskela luotti tuttuun muodostelmaan ja miehistöön. Ensimmäisellä karsintakierroksella loistaneen Lassi Lappalaisen siirron myötä avauskokoonpanossa paikkansa otti Ivan Tarasov.

Ottelu lähti väkevästi isäntien hallinnassa käyntiin Rajko Mitić Stadionin fanaattisen kotiyleisön mylviessä täysin palkein. Crvena Zvezda onnistui ensimmäisen vitosen aikana luomaan parikin vetopaikkaa, mutta tiiviisti puolustanut HJK onnistui häiritsemään laukauksia ratkaisevasti.

Vaikka kotijoukkue osoitti heti alusta lähtien tasonsa, pystyi myös HJK luomaan pallollista peliään. Vartin kohdalla nähtiin ensimmäinen erinomainen tilanne Klubilta, kun Riku Riski pisti pallon maaliin Kaan Kairisen pystysyötön jälkeen, mutta osuma hylättiin paitsion vuoksi.

Ottelua oli kulunut 24. minuuttia, kun Maksim Rudakov Klubin maalilla joutui venymään parhaimpaansa. Kotijoukkue iski nopean vastahyökkäyksen HJK:n erikoistilanteen jälkeen, mutta nokikkain Rudakovin kanssa päässyt Mirko Ivanić joutui toteamaan venäläisen paremmakseen.

Vain pari minuuttia myöhemmin kotijoukkue ei enää jättänyt paikkaa käyttämättä. Klubin takatolpalle vapaaksi jäänyt Richmond Boakye puski pallon Ivanićin tarkasta keskityksestä ohi Rudakovin.

Enempää maaleja ei avausjaksolla nähty. Pelin kuva pysyi kuitenkin tismalleen samana läpi koko ensimmäisen nelivitosen. Crvena Zvezda pyrki hyökkäämään erityisesti oikeaa laitaa pitkin, josta myös jakson ainoa osuma rakennettiin. Rudakov maalillaan oli kuitenkin erinomaisella pelipäällä ja venyi muun muassa kertaalleen Marko Marinin vapaapotkun tielle.

HJK kykeni hetkittäin maltilliseenkin pelinrakenteluun, mutta hyökkäyspäässä Klubi jäi liian alivoimaiseksi, ja kotijoukkueen puolustus onnistui pitämään helsinkiläisten hyökkäykset minimissään. Puolustuspäässä Klubi sen sijaan pelasi erittäin varmasti Faith Obilorin johdolla.

Toinen jakso ehti kulua vain pari minuuttia, kun Rudakov joutui jälleen torjuntatöihin. Crvena Zvezda loi jälleen hyökkäyksen oikealta kaistalta ja keskitys tuli boksiin Milan Rodićille, jonka vedon venäläinen kuitenkin torjui eleettömästi.

Seuraavaksi HJK pääsi iskemään. Klubi hyökkäsi nopeasti vastaan ja Riski pyrki pelaamaan boksiin Evans Mensahille. Väliin liukuva isäntien puolustaja onnistui kuitenkin katkaisemaan syötön kulmapotkuksi, eikä pallo lopulta lipunut kovinkaan kaukaa omastakaan maalista.

Toinen nelivitonen eteni huomattavasti avausjaksoa tasaisemmissa merkeissä, ja kotijoukkueen kovin into prässipelistä tuntui jo uupuneen. Vaihtojen myötä belgradilaiset saivat kuitenkin jälleen pelin paremmin haltuunsa, mutta hyvää puolustuspeliä pelannut Klubi onnistui tilkitsemään maalinedustansa.

Ottelun viimeinen kymppi oli jo pyörähtänyt käyntiin kun Klubilta nähtiin ensimmäinen vaihto. Kevin KouassiviBenissan tuli kentälle kovasti uurastaneen Tarasovin tilalle.

Ottelua oli vain muutama minuutti jäljellä, kun kotijoukkueelle syntyi sen toistaiseksi paras tekopaikka toisella jaksolla. Keskitys tuli jälleen oikealta laidalta Klubin boksiin, jossa se kimpoili vaihdosta sisään tullelle Milan Jevtovićille. Tämän laukaus suuntautui kuitenkin helsinkiläisten onneksi ohi takatolpasta.

Varsinaisen peliajan viimeisellä minuutilla isännät kaatoivat kylmää vettä HJK:n niskaan. Keskityspallo tippui HJK:n purkuyrityksestä suoraan Milan Pavkoville, jolla oli avopaikassa helppo työ iskeä Crvena Zvezda kahden maalin karkumatkalle.

Välittömästi toisen takaiskun jälkeen Tim Väyrynen korvasi Mensahin kentällä. HJK ei kuitenkaan onnistunut enää luomaan tekopaikkaa ja Pavkovin osuma jäi ottelun viimeiseksi.

Vaikka HJK olikin ensimmäisellä jaksolla selvästi vastaanottavassa roolissa, nostivat helsinkiläiset tasoaan toiselle jaksolle, ja aivan loppuhetkien osuma omaan päähän jätti kamppailusta hieman karvaan maun. Viikon päästä pelattavassa toisessa osaottelussa on kuitenkin edelleen panosta jäljellä.

HJK:n kokoonpano: Rudakov – Rafinha, Obilor, Toivomäki, Alho – Dahlström, Parra, Kairinen, Riski, Tarasov (81. Kouassivi-Benissan), Mensah (90. Väyrynen)

Otteluparin ratkaiseva osa pelataan keskiviikkona 31.7. kello 19:00 Telia 5G Arenalla.

HJK pelaa seuraavan kerran lauantaina 27.7. Veikkausliigaa, kun Telia 5G Areenalle saapuu vieraaksi VPS. Ottelu alkaa kello 17:00.

Liput Klubin matseihin: HJK.fi/liput »