Ikimuistoisimmat europelit: HJK vs Dynamo Dresden – 1985

Komea voitto Olympiastadionilla vahvasta itäsaksalaisesta Dynamo Dresdenistä.

HJK vs Dresden 1985

Nostamme uudestaan esiin jo aiemmin sivustolla julkaistut kirjoitukset ikimuistoisimmista europeleistä.

Suomalaisessa jalkapallossa 80-luku tiivistyi kahden joukkueen keskinäiseen kilvoitteluun. HJK ja Kuusysi jakoivat keskenään vuosikymmenen mestaruuksista kahdeksan keskenään, molempien viedessä valtikan kotikaupunkiinsa neljästi. Kaudella 1984 lahtelaiset ottivat tittelin itselleen ja pääsivät seuraavana vuonna kokeilemaan onneaan Euroopan Cupissa. Samalla myös Klubi nappasi paikan europeleissä kaatamalla Suomen Cupin finaalissa, kenetkäs muun, Kuusysin 2-1 -lukemin. Molemmilla oli edessään jännittävä taival.

Kuusysi kaatoi jugoslavialaisen FK Sarajevon ja neuvostoliittolaisen Zenitin matkallaan historialliseen sijoitukseen Euroopan kahdeksan parhaan joukossa. Vasta Steaua Bukarest, turnauksen lopulta voittanut romanialaisjoukkue, pystyi kaatamaan lahtelaiset viimeisten minuuttien osumalla Olympiastadionilla pelatussa ottelussa. Samalla myös HJK teki suomalaista jalkapalloa tunnetuksi. Albanialainen KS Flamurtari kaatui kahden tiukan kamppailun päätteeksi yhteismaalein 5-3 (3-2 Helsingissä, 1-2 Vlorëssa). Klubin sankariksi nousi Erkki Valla, jonka kaksi maalia vaikeassa vierasottelussa siivittävät helsinkiläiset voittoon nihkeästä esityksestä huolimatta.

Itäsaksalaisessa jalkapallossa elettiin pysähtyneisyyden aikaa. Pääsarjaa hallitsi Berliner FC Dynamo, jota monet väittivät valtiojohdon systemaattisesti tukevan pelaajasiirroilla ja lahjotuilla tuomareilla. Dynamo Dresden sijoittui vuosina 1979-1988 seitsemän kertaa sarjan toiseksi Berliner FC Dynamon viedessä kannun joka kerta itselleen. Dynamo oli kuitenkin äärimmäisen vahva ja pelätty ryhmä. Joukkue vilisi Itä-Saksan maajoukkuepelaajia “Dixie” Dörneristä myöhemmin mainetta maailmalla niittäneisiin Ulf Kirsteniin ja Mathias Sammeriin.

Helsingissä joukkuetta kuitenkin odotti yllätys. Koko kauden peliään parantanut Klubi pysyi tiiviinä pakettina ja pystyi Juha Dahllundin taituroidessa pitämään palloa hallussaankin. Jyrki Nieminen johti puolustusta mestarillisesti ja Erik Holmgren vartioi pimentoon tähtihyökkääjä Kirstenin. Toisen puoliajan alussa jysähti. Reijo Linnan rajaheitto jäi pomppimaan rangaistusalueen lähistölle ja HJK:n piskuinen englantilainen Terry Lee pamautti pallon komealla kääntölaukauksella ohi Dynamon maalivahti Bernd Jakubowskin. Maalia seurasi dresdeniläisten vyöry kohti Klubin maalia, mutta puolustus ja maalilla seissyt Markku Palmroos kestivät.

Komea voitto antoi odottaa parempaa myös toisesta osasta, mutta kotikentällään Dynamo oli liian vahva. Tilanne oli jo ensimmäisen puoliajan jälkeen 4-0, eikä Terry Leen ja Ari Valveen maaleista lopulta ollut juurikaan lohtua kotijoukkueen takoessa taululle 7-2 -lukemat.

HJK – Dynamo Dresden   1-0 (0-0)

(50. Lee)

HJK: Palmroos, Schutschkoff, Nieminen, Muhonen (63. Parikka), Holmgren, Dahllund, Linna, Kanerva, Lee, Valla, Rantanen (57. Martonen).

Dynamo Dresden: Jakubowski, Trautmann, Dörner, Döschner, Pilz, Ruster, Stübner, Hafner, Minge, Lippmann (57. Sammer), Kirsten.