Ikimuistoisimmat europelit: HJK vs FC Porto – 1988

HJK voitti FC Porton Olympiastadionilla 2-0, mutta kiri toisessa osaottelussa ei aivan riittänyt jatkopaikkaan.

Mika Väyrynen, HJK vs FC Porto 1988 - HJK Helsinki

Nostamme uudestaan esiin jo aiemmin sivustolla julkaistut kirjoitukset ikimuistoisimmista europeleistä.

HJK nappasi komeasti Suomen mestaruuden kaudella 1987 Jyrki Heliskosken valmennuksessa. Avain menestykseen oli pitävä puolustus. Erik Holmgren, Markku Kanerva ja Mika Ikävalko tilkitsivät linjat ja viimeisenä lukkona maalilla seisoi Markku Palmroos, joka piti maalinsa puhtaana ennätykselliset 827 minuuttia putkeen kesän helteillä.

Kaudella 1988 Sami Ylä-Jussila ja Rami Rantanen tekivät nousuaan miehistöön, ja joukkuetta vahvistui entisestään Tommi Paavolan ja Jouko Vuorelan vetäessä sinivalkoraitapaidan päälleen. Klubi jyräsikin jälleen vastustamattomasti kohti mestaruutta Mika Väyrysen (eri Mika Väyrynen kuin nykyinen valmentaja, huom. 2020) paukuttaessa kärjessä maaleja Kimmo Tarkkion kanssa. Edellinen euroseikkailu oli päättynyt katkeraan tappioon kyproslaista APOELia vastaan ja joukkue olikin revanssimielellä. Arpa ei kuitenkaan ollut kovinkaan armollinen.

Portugalin sarjakausi oli päättynyt FC Porton täydelliseen ylivoimaan. 38 pelaamastaan ottelusta joukkue oli hävinnyt tasan yhden, pommittaen matkalla 88 maalia ja päästäen vain 15. Kyseessä oli epäilemättä yksi Euroopan parhaista joukkueista, siitä kertoi tietenkin myös vuonna 1987 voitettu Euroopan Cup. Finaalissa joukkue oli ollut tappiolla Bayern Münchenille vielä viime hetkillä, kunnes algerialainen Rabah Madjer tasoitti ensin pelin upealla kantapääkikalla ja syötti sitten Juaryn voittomaalin tekoon. Klubia vastassa oli siis suurinpiirtein sama porukka, joka oli nostanut vuotta aikaisemmin kirkkainta mahdollista pystiä. Siltä ensimmäinen osa näyttikin. Portugalilaiset paukuttivat itsensä 3-0 -voittoon Estádio das Antasilla ja ottelupari näytti olevan ohi.

HJK oli toista mieltä. Tasaisen ensimmäisen puoliajan jälkeen Klubi iski. Kari Rissanen pudotti korkean avauksen rangaistusalueen edustalle ja Erkki Valla pääsi laukaisemaan. Pallo otti kimmokkeen puolustajasta ja lirui ohi maalivahti Zé Beton. Paniikki iski portugalilaisiin ja HJK haki vimmatusti lisämaaleja. 84. minuutilla Klubin kulma jäi pomppimaan rangaistusalueelle ja Markku Kanerva syöksyi puskemaan sen ylänurkkaan. Yhtäkkiä kaikki olikin auki ja HJK vain maalin päässä. Porton tähdet potkivat hädissään palloa mahdollisimman kauaksi Olympiastadionin katsomoihin. Vielä paria minuuttia ennen loppua Valla pääsi yrittämään uudestaan vastapalloon, mutta Zé Beto onnistui kuin onnistuikin vangitsemaan laukauksen syliinsä ja Porto piti etumatkansa.

Upeaa taistelua ei juurikaan ehditty käyttämään hyväksi markkinoinnissa, sillä kausi oli Suomessa jo lopussa. HJK painoi ylivoimaiseen mestaruuteen kotimaan sarjassa, Porto taas kärsi tähtipelaajiensa loukkaantumisista ja epäonnistui niin liigassa kuin Euroopassakin.

HJK – FC Porto   2-0 (0-0)

(60. Valla, 84. Kanerva)

HJK: Coles, Ylä-Jussila, Holmgren, Rissanen, Kanerva, Ikävalko, Väyrynen, Rasimus, Tarkkio, Vuorela (74. Martonen), Paavola (58. Valla).

FC Porto: Zé Beto, Eduardo Luis, Inácio, N’Kongolo, Mendez, Azevedo (87. Viera), Magalhaes, Semedo, Gomes (70. Silva), Sousa, Andre.