Klubi vakuuttavaan voittoon Suomen Cupissa

HJK aloitti Suomen Cupin tyylipuhtaalla voitolla. TPS kaatui selkein lukemin 3-0.

HJK vs TPS 3-0 (2-0)

HJK avasi urakkansa Suomen Cupissa lauantaina, kun vieraaksi Helsinkiin saapui täksi kaudeksi Veikkausliigaan paluun tehnyt TPS Turusta.

HJK lähti kamppailuun samankaltaisella avauskokoonpanolla kuin viikko sitten harjoitusotteluun latvialaista FK RFS:a vastaan. Kaksi muutosta nähtiin kuitenkin puolustuslinjassa, kun Nikolai Alho ja Kalle Katz avasivat Luis Murillo ja Daniel O’Shaughnessyn sijaan. Vaihtopenkin puolella puolestaan nähtiin mieluisa paluumuuttaja, kun Rasmus Schüller oli jälleen Klubin kokoonpanossa.

Vierasjoukkue TPS aloitti väkevästi ja turkulaiset saivat jo parin ensimmäisen minuutin aikana painetta Antonio Regueron maalille erikoistilanteista.

HJK ei kuitenkaan hätkähtänyt vieraiden rynnistyksestä, vaan helsinkiläiset iskivät ottelun avausmaalin jo seitsemännellä peliminuutilla. Riku Riski haistoi erinomaisesti TPS-puolustuksen syöttöyrityksen ja syötönkatkon jälkeen läpi karannut Riski sijoitti pallon varmasti ohi TPS-vahti Jere Koposen.

Avausmaalin jälkeen ottelun hallinta siirtyi selkeämmin HJK:n haltuun. Klubi onnistui ylittämään keskialueen kerta toisensa jälkeen, mutta turkulaisten puolustus onnistui katkaisemaan Klubin ratkaisevat syötöt hyvällä prosentilla.

Avausjakson loppu sujui liki täysin HJK:n hallinnassa, mutta vieraiden puolustus kesti. HJK rakensi hyökkäyksiä runsaasti oikean laidan kautta, jossa Lucas Lingman, Riku Riski ja Alho löysivät toisensa jatkuvasti. TPS:n puolustus oli ajoittain todella repaleinen, mutta turkulaiset onnistuivat blokkaamaan lukuisia laukauksia, joista vaarallisimman aivan maaliviivan tuntumasta. Erityisesti Lingmanilla oli runsaasti tilaa TPS:n keskikenttäpelaajien takana, jota HJK myös käytti hyväkseen.

HJK:n kova painostus palkittiin lopulta ennen taukoa. Käynnissä oli 42. peliminuutti, kun vasta 17-vuotias Matti Peltola iski avausosumansa edustusjoukkueen paidassa komealla vedolla aivan boksin reunalta. Peltolan osuma jäi myös avausjakson viimeiseksi ja tauolle siirryttiin Klubin 2-0 johdossa.

Kokonaisuudessaan avausjakso oli selvästi HJK:n hallussa. Tempo ei noussut missään vaiheessa huimalle tasolle TPS:n puolustaessa melko matalalla. Turkulaisten harvojen hyökkäysten jälkeen HJK käytti syntyneen tilan hyväkseen ja pelin painopiste palautui nopeasti vieraiden puolelle.

Matti Peltola - HJK Helsinki
Matti Peltola teki avausmaalinsa edustusjoukkuessa.

HJK suoritti tauolla yhden vaihdon, kun erinomaisen avausjakson pelannut Alho tuli pois ja kentälle juoksi Murillo.

Toinen jakso jatkui siitä mihin ensimmäinen päätty. Vain parin minuutin pelin jälkeen David Brownelle avautui erinomainen tekopaikka Riku Riskin syötöstä, mutta agressiivisesti vastaan tullut Koponen onnistui torjumaan lähietäisyydeltä tulleen vedon.

Seuraavasta paikasta Browne ei enää erehtynyt. Murillo teki väkevän nousun laidalta ja syötti Brownelle rangaistusalueen rajalle. Hyökkääjä leikkasi hieman keskemmälle ja laukoi, ja Klubin kannalta hieman onnekkaasti kiertänyt veto painui verkon perukoille.

David Browne - HJK Helsinki
David Browne

Reilun tunnin pelin jälkeen HJK teki kaksi vaihtoa lisää. Kentän jättivät maalintekijä Peltonen ja syntymäpäivää viettänyt Lingman, ja kentälle tulivat Eetu Vertainen, sekä Enoch Banza. Vain pari minuuttia myöhemmin paluun täksi kaudeksi Klubiin tehnyt Schüller korvasi Brownen kentällä.

Kolmannen maalin ja vaihtojen myötä pelissä tuli seesteisempi vaihe. HJK piti pallonhallinnan vankasti hyppysissään, eikä vieraille syntynyt juurikaan paikkoja hyökkäyspelin rakenteluun.

Reilu kymmenen minuuttia ennen täyttä aikaa HJK teki viimeisen vaihtonsa, kun kauden avausottelussa latvialaisia kahdesti kurittanut Tim Väyrynen tuli Roope Riskin tilalle kärkeen. Väyrynen oli välittömästi terävänä kentälle tultuaan, mutta Schüllerin tarjoamasta kulmapotkusta lähtenyt pusku painui maalin yli.

Lisäosumia ei Töölössä enempää ja nähty ja näin voitto kirjattiin HJK:lle lukemin 3-0. Ottelu oli kokonaisuudessaan selvästi Klubin hallussa, eikä joukkueiden parammuudesta jäänyt epäselvyyttä.

HJK:n hyökkäyspeli rullasi hyvin, ja puolustuksessa Katz, sekä Miro Tenho pelasivat varmaotteisesti. Reguero pääsi HJK:n maalilla erityisesti toisella puoliajalla melko helpolla, eikä TPS onnistunut luomaan juurikaan todellisia maalipaikkoja. Turkulaisten pelinavaaminen oli takkuista ja HJK napsi järjestään pallon kaksinkamppailuista haltuunsa.

– Me ollaan treenattu tosi kovaa tämä tammikuu ja ollaan hiottu omaa pelaamista. Paljon on ollut tekemistä. Tämä oli vasta eka peli. Nämä pelit on kuitenkin vähän erilaisia kuin Veikkausliiga-pelit. Nyt on hyvä fiilis ja voitto on aina voitto, kertoo HJK:n Nikolai Alho ottelun jälkeen.

Katso koko haastattelu otsikkokuvan videosta.

7’ Riku Riski 1-0
42’ Matti Peltola 2-0
50’ David Browne 3-0

HJK:n kokoonpano: Reguero – Peiponen, Tenho, Katz, Alho (46. Murillo) – Peltola (62. Vertainen), Bubacar, Lingman (62. Banza) – Ro. Riski (78. Väyrynen), Browne (66. Schüller), Ri. Riski

HJK pelaa seuraavan kerran lauantaina 1.2., kun Suomen Cupissa Klubia isännöi rakas paikallisvastustaja HIFK. Ottelu alkaa kello 13:30.