Klubi varmisti lohkovoiton

HJK jatkoi voittoisia otteitaan Suomen Cupissa lauantaina Talin hallissa, kun vieraileva IFK Mariehamn sai todeta kotijoukkueen paremmaksi maalein 3–1.

HJK vs IFK M 3-1 (2-0)

Lähtötilanne kamppailuun oli se, että isäntäjoukkue johti omaa lohkoaan puhtaalla pelillä kolmen ottelun jälkeen maalierolla 6–1. Ahvenanmaalaiset olivat puolestaan saalistaneet aiemmissa kolmessa pelissä vain yhden tasapelin.

HJK:n kokoonpanossa oli muutama muutos verrattuna Inter-peliin. Keskikentän Matti Peltola oli poissa vanhojen päivien tanssien vuoksi. Lisäksi nuori ruotsalaismaalivahti Jakob Tånnander sai tulikasteensa HJK-paidassa. Puolustuslinjassa puolestaan topparipari oli vaihtunut, kun Ivan Ostojic korvasi Kalle Katzin ja Miro Tenho Daniel O´Shaughnessyn.

HJK vs IFK M 3-1

HJK aloitti pelin erittäin vahvasti: pallonhallinta oli isäntäjoukkueella täydellisesti, ja jo ensimmäisen 10 minuutin aikana klubilaiset pääsivät kokeilemaan IFK-vahti Oskari Forsmanin torjuntataitoja useamman kerran. Tämä selvitti erittäin kiireellisen iltapäivänsä vähintäänkin kohtuullisesti.

Avausmaalia ei tarvinnut odottaa kuin 12 minuuttia. Eetu Vertainen leikkasi vasemmalta sisään ja laukoi noin 20 metristä komeasti IFK-maalin oikeaan takakulmaan ohi vailla mahdollisuuksia olleen Forsmanin.

Vain muutama minuutti myöhemmin IFK sai yhden avausjakson harvoista vaarallisista tilanteistaan. Poikien maajoukkuelupaus Maximo Tolonen pääsi puolittain läpi, mutta HJK:n onneksi ampui kohtuullisen paljon yli. Vierasjoukkueen seuraava kunnollinen tilanne tuli vasta aivan ensimmäisen puoliajan lopulla.

Puolen tunnin kohdalla isännät siirtyivät kahden maalin johtoon. Tim Väyrynen kaadettiin rangaistusalueen sisällä, ja hän asettui itse laukomaan tuomittua rangaistuspotkua. Puolittainen hämäysjuoksu harhautti Forsmanin, ja Väyrynen sai sijoittaa pallon oikeaan alanurkkaan ohi suolapatsaaksi jähmettyneen IFK-vahdin.

Tauolle marssittiin isäntien 20-johdossa, mikä mairitteli vierasjoukkuetta. Paremmalla viimeistelyllä Klubi olisi voinut johtaa parilla osumalla enemmän. Tosin IFK saattoi jossitella muutama minuutti ennen taukoa tulleella tilanteella, jossa HJK-toppari Ostojic meinasi ohjata Ademin Albionin keskityksen omaan maaliin.

Tim Väyrynen - HJK Helsinki
Tim Väyrynen

HJK vaihtoi tauolla yhden pelaajan, kun Ferhan Hasani korvasi Bubacar Djalon keskikentän pohjalla.

Toisen jakson ensimmäiset viisi minuuttia alkoivat klubilaisittain hiukan hermostuneesti, ja HJK:lle tuli muutama helppo pallonmenetys keskialueella. Isännät saivat kuitenkin nopeasti otteen takaisin, ja pelin ilme oli jatkoa avausjaksolle. Pallo saatiin tuotua helposti vastustajan rangaistusalueen tuntumaan, mutta välillä viimeisten syöttöjen laadussa oli vielä parantamisen varaa. Silti klubilaiset pääsivät yrittämään parhaalta maalintekosektorilta useamman kerran Forsmanin yllättämistä. Tämä oli kuitenkin hereillä, ja HJK-pelaajat myös helpottivat tämän työtä laukauksilla, jotka suuntautuivat liian usein päin maarianhaminalaisten maalivahtia. Ehkä paras paikka oli vaihdosta sisään tulleella Hasanilla, joka laukoi kolme vastaan yksi tilanteen päätteeksi päin Forsmania. Lisäksi Vertainen ja Ostojic puskivat molemmat lähietäisyydeltä yli.

Klubi teki toisella jaksolla vielä kaksi vaihtoa; ensiksi 73. minuutilla Riskin veljekset vaihtoivat keskenään Rikun tultua pois ja Roopen mentyä sisään, sitten David Browne tuli peliin viimeiseksi 10 minuutiksi avausmaalin tekijän Eetu Vertaisen tilalle.

IFK:n kavennusmaali tuli helposti; Hasani pyrki palauttamaan pelivälineen keskialueelta alas maalivahti Tånnanderille. Osuma oli kuitenkin huono, ja vihreäpaitojen Gustaf Backaliden ehti katkaisemaan syötön. Tämä ei erehtynyt päästyään vastakkain Tånnanderin kanssa, vaan sijoitti rauhallisesti ohi ruotsalaisdebytantin. 2–1 muutama minuuttia ennen loppua pelissä, jota HJK oli hallinnut miltei täydellisesti.

Monessa mukana ollut Hasani pääsi kuitenkin lopussa vielä kuittaamaan virheensä hienon HJK-yhdistelmän jälkeen. Brown eteni vasemmalta laidalta ja antoi hyvän syötön rangaistusalueen sisälle oikea-aikaisesti liikkuneelle Roope Riskille, joka ampui aluksi päin vastaan tullutta Forsmania. Pallo kuitenkin kimposi takaisin Riskille, joka syötti päädystä keskelle Hasanille. Tällä oli helppo työ viimeistellä loppunumerot tyhjään maaliin.

Bubacar Djaló - HJK Helsinki
Bubacar Djaló

HJK:n päävalmentaja Toni Koskela kiitti joukkuettaan kamppailun jälkeen.

– Aloitimme vahvasti ja loimme paljon maalintekopaikkoja. Olimme selvästi parempi joukkue tänään. Kun hallitsee peliä näin selvästi, voi fokus välillä hiukan karata. Näin meillekin kävi tänään muutaman kerran. Kaikkiaan tämä peli kuitenkin jatkoi meidän viime aikojen hyviä otteitamme.

– Täytyy kiittää pelaajia, koska me olemme menneet viimeiset kuusi viikkoa aika kovaa. Nyt pelaajat saavat viikon ansaitun talviloman, Koskela päätti.

Katso Toni Koskelan haastattelu otsikkokuvan videolta.

12′ Eetu Vertainen 1-0
32′ Tim Väyrynen rp. 2-0
87′ Gustaf Backaliden 2-1
90′ Ferhan Hasani 3-1

Kiitos, Klubipääty!

HJK:n kokoonpano: Tånnander – Murillo, Tenho, Ostojic, Alho – Djaló (46. Hasani), Schüller, Lingman – Vertainen (80. Browne), Ri. Riski (73. Ro. Riski), Väyrynen