Toni Koskela: ”Hävisimme tänään paremmalle. Otetaan opiksi ja pyritään parantamaan.”

David Browne - HJK Helsinki. Photo: @ Jussi Eskola
David Browne

Tel Aviv vs HJK 3-0

Lohkovoitosta kamppaileva Maccabi Tel Aviv ei jättänyt kotikentälläänkään selittelyille varaa HJK:ta vastaan. Tulos 3-0 (1-0) on armoton ja tietää HJK:n joutuvan sanomaan hyvästit mahdollisuuksille jatkoon, sillä lohkon toisessa ottelussa Klagenfurtissa pelattu LASK vs Alashkert päättyi 2-0.  Näin ollen jatkopeleihin etenee ja lohkovoitosta kilpailevat enää Maccabi Tel Aviv ja LASK.

Santeri Hostikan haastattelu. Katso video!

HJK sai juuri ottelun alla jobilta postia kun avauskokoonpanoon jo merkitty Janne Saksela joutui jäämään syrjään. Hänen sijaan Bloomfield Stadiumin vihreälle veralle asteli Matti Peltola.

HJK Helsinki. Photo: @ Jussi Eskola

Maccabi aloitti ottelun vahvasti, ja HJK joutui heti kättelyssä harjoittelemaan puolustuslinjansa pitävyyttä. Isännät loivat jo ensi minuuteilla muutamaan otteeseen painetta Klubin maalin edustalle.

Pallotuntumaa Klubi sai ensimmäisen kymmenminuuttisen aikana vain satunnaisesti. HJK:n ensimmäinen yli kolmen syötön pallonhallinta, jonka aikana Maccabi paljasti myös oman nöyrän puolustusasenteensa kaikkien pelaajien laskettua saman tien pallon ja oman maalin väliselle alueelle, nähtiin vasta 12 peliminuutin kohdalla.

Paine HJK:n kenttäpuoliskolla pysyi jatkossakin vahvana. Isännät pääsivät kokeilemaan kulmapotkukuvioitaan viidesti, mutta todelliset tilanteet loistivat poissaolollaan, kunnes 22. minuutilla Maccabi riisti prässillään pallon, ja pelasi pienin siirroin Brandley Kuwasin kuudentoista rajalla vetopaikkaan, josta pallo löysi tien verkkoon takatolppaa nuollen.

Takaiskun jälkeen Klubi pääsi vihdoin ensimmäistä kertaa ottelussa kunnolla keltapaitojen alueelle. Lucas Lingmanin veto kilpistyi kuitenkin kulmapotkuksi, josta ei kovin vaarallista tilannetta saatu aikaan. Pari minuuttia myöhemmin Roope Riski pääsi pystysyöttöön väliin ja ahdistelemaan Maccabia, mutta vetopaikka jäi haaveeksi.

Puolen tunnin kohdalla Miro Tenho rikkoi varoituksen arvoisesti ja Kuwas veti vaparista vaarallisesti kohti alanurkkaa. Hugo Keto heittäytyi ja sai siirrettyä pallon päätyrajan yli. 35. minuutilla Jair Silva rakensi Riskille keskityspaikan, josta saavutukseksi jäi Klubin toinen kulma.

Klubi oli täydet kolme varttia vastaanottavana osapuolena, mutta vaikka Maccabi pitikin palloa mielin määrin, ei sekään todellisia maalipaikkoja kovinkaan montaa saanut rakennettua.

HJK:n hyökkäykset ensimmäisellä puoliajalla oli laskettavissa yhden käden sormin. Klubi ei pallon riistojen jälkeen ehtinyt edes miettiä hyökkäämistä kun pallo oli jo menetetty. Maccabin puolustus ei joutunut kertaakaan todelliseen testiin.

Lucas Lingman - HJK Helsinki. Photo: @ Jussi Eskola
Lucas Lingman

Toni Koskela teki tauolla vaihdon ja Luis Carlos Murillo tuli Peltolan tilalle.

Peli pysyy yksinkertaisen hyvää jalkapalloa pelaavan Maccabin hallinnassa. Joukkue ei tee virheitä, joita Klubi pääsisi hyödyntämään, vaan rakentelee peliään rauhassa pallonhallinnan turvin.

Filip Valenčič - HJK Helsinki. Photo: @ Jussi Eskola
Filip Valenčič

Vajaan tunnin kohdalla HJK tekee toisen vaihtonsa. Filip Valenčič korvaa keskikentällä Atomin. Pian vaihdon jälkeen kapteeni Daniel O´Shaughnessy kokeilee yllättävästi kaukaa 30 metristä. Veto suuntautuu hieman liikaa maalin keskelle ja maalivahti Daniel Peretz ehtii pallon eteen.

Ottelua on pelattu 65 minuuttia kun Maccabi pääsee Jairin harhasyötöstä ylivoimahyökkäykseen kolmella kahta vastaan. Stipe Perica syöttää viereen Kuwasille, jonka poikittaissyötön Lingman liukuu epäonnekseen maalin perukoille.

Santeri Väänänen - HJK Helsinki. Photo: @ Jussi Eskola
Santeri Väänänen

72. minuutilla Klubi suorittaa tuplavaihdon. Santereista Hostikka sisään ja Väänänen ulos, Riskeistä Roope ulos ja Riku sisään. HJK:lla on silti edelleen vaikeuksia murtautua kenttäpuoliskonsa hyvin täyttävän Maccabin muodon sisään.

Kolme minuuttia vaihtojen jälkeen Klubin näkyvin pelaaja ottelussa – David Browne – ansaitsee liikkeellään vaparin hyökkäysalueen puolivälistä. Valenčič keskittää ja Browne pääsee tykittämään ilmasta vajaaksi jääneestä purusta tulleeseen vastapalloon, mutta veto suuntautuu ohi maalin.

Kavennuspaikkoja hakeva HJK ei tahdo päästä vaarallisiin maalitilanteisiin sitten millään. Maccabi rikkoo nyt Hostikkaa sivurajan tuntumassa. Mies itse keskittää mutta puolustus puskee pallon sivurajasta yli. O’Shaughnessyn pitkä rajaheitto tavoittaa Valtteri Morenin, jonka tuomari katsoo rikkoneen tilanteessa Yeiniä. Hostikan napakka veto jää turhaksi yritykseksi.

Ottelun loppu meni enemmän ja vähemmän pelailuksi ja loppuvihellyksen odotteluksi vailla todellisia maalipaikkoja, kunnes vielä räjähti. Matan Hozez vetää kaukaa kauniin putoavan lehden takanurkaan ja päättää ottelun lukemiin 3-0.

Jair Silva - HJK Helsinki. Photo: @ Jussi Eskola
Jair Silva

Klubi ei missään vaiheessa saanut aikaan kunnon kirivaihetta. Koskelakin tunnusti ettei HJK pystynyt muodostamaan ottelussa mitään uhkaa Maccabille:

– Ensimmäisellä puoliajalla meillä oli isoja vaikeuksia pitää palloa. Meillä oli etäisyydet liian pitkät ja sen takia jouduimme puolustamaan paljon. Toisella jaksolla pystyimme parantamaan tätä, mutta emme missään vaiheessa pystyneet luomaan uhkaa vastustajalle.

– Puolustimme tänään paremmin kuin edellisessä kohtaamisessa, mutta toisaalta päästimme taas kolme maalia joista jokainen tuli pallonmenetyksistä tilanteissa, joissa meillä ei ollut hätää. Se tietysti harmittaa erityisen paljon.

Pettymyksestä huolimatta katseet on joka tapauksessa taas käännettävä jonnekin, ja tälläkin kertaa suunta on eteenpäin:

– Kautta on jäljellä kaksi peliä ja seuraavaan on aikaa kolme viikkoa. Ensi viikolla 9–10 pelaajaamme on eri maajoukkueiden mukana ja muut harjoittelevat kotona.

HJK:n viimeiset ottelut UEFA Europa Conference Leaguessa ovat 25.11. Alashkert kotona ja futisvuoden päättävä LASK vs HJK 9.12.

Maccabi Tel Aviv vs HJK 3-0 (1-0)