Maccabi Tel Aviv lohkojohdossa HJK:n eteen

HJK:n kolmas ottelu UEFA Europa Conference Leaguessa tuo Bolt Arenalle lohkoa kahden kierroksen jälkeen johtavan Maccabi Tel Avivin, jonka kanssa polut ovat ristenneet kerran aiemminkin. 

Roope Riski - HJK Helsinki. Photo: © Jussi Eskola
Roope Riski

HJK vs Tel Aviv
To 21.10.2021 klo 17:30
UEFA Europa Conference League – Bolt Arena

Tilanne UEFA Europa Conference Leaguen A-lohkossa on kahden kierroksen jälkeen jännittävä. Maccabi Tel Aviv ja LASK ovat vallanneet kärkipaikat neljällä pisteellä, HJK seuraa pisteen perässä hyvissä asemissa kolmantena. Pisteittä vielä oleva Alashkert vaikuttaa olevan luokkaa muita Klubin vastustajia heikompi.

Kummallakin joukkueella on taskussaan voitto Alashkertista, viime kierroksella Tel Aviv haki arvokkaan vieraspisteen Itävallasta, jossa se päätyi 1-1 tasapeliin HJK:n avauskierroksella 0-2 voittaneen LASKin kanssa. 

Maccabi Tel Aviv on perustettu 1906, ja se ei ole koskaan pudonnut maan pääsarjasta. Mestaruuksia joukkueella on 24. Pahimmat kilpailijat kotimaassa ovat paikallisvastustaja Hapoel Tel Aviv sekä toinen Israelin jalkapallon suurista Maccabi Haifa.

Seuran väreissä pelataan jalkapallon lisäksi myös kori- lento- ja käsipalloa, sekä kilpaillaan uinnissa ja judossa.

Eurocupeissa Maccabi Tel Aviv nähdään nyt kymmenettä kertaa. Ensiesiintyminen kauden 1992–93 UEFA Champions Leaguen karsinnoissa kulki karsintakierrokselta maltalaisen Valletan kustannuksella ensimmäiselle kierrokselle, jossa Club Brügge pudotti sen jatkosta yhteismaalein 0-4.

UEFA Champions Leaguessa Maccabi Tel Aviv on selvinnyt lohkovaiheeseen kahdesti, ja niistä ensimmäisessä tarinassa on monta mutkaa, joissa HJK:llakin on oma osuutensa.

Vuonna 2004 HJK pelasi UEFA Champions Leaguen karsintoja Maccabi Tel Avivia vastaan. Myyrmäessä pelatun kotiottelun lopputulos oli 0-0, mutta vieraissa viime hetken kulmapotkutilanteesta tullut 1-0 Maccabille pudotti HJK:n jatkosta harmittavan täpärästi.

Tel Avivin seuraavaksi vastustajaksi arpa heitti PAOKin. Kreikkalaiset voittivat kotiottelunsa 2-1, mutta voitto hylättiin ja tulos muutettiin israelilaisten hyväksi 3-0:ksi PAOKin peluutettua ottelussa pelikiellon alaisena ollutta Liasis Loucaa. Kotiottelunsa Tel Aviv voitti 1-0 ja eteni lohkovaiheeseen.

Lohkovastustajista Juventus ja Bayern München menivät menojaan, mutta Ajaxin kanssa käytiin tiukka taisto kolmannesta sijasta, jonka hollantilaiset nappasivatparemman maalieronsa turvin. Tel Avivin saldoksi tuli neljän tappion lisäksi voitto Ajaxista ja tasapeli Juventusta vastaan.

UEFA Champions Leaguen lohkot kutsuivat myös kaudella 2015-16, jolloin seura viimeksi on nähty Euroopan korkeimmalla tasolla. Lohkossa kyyti tosin oli kylmää kun Chelsea, Dynamo Kiev ja Porto tekivät yhdessä tuumin Maccabi Tel Avivista heittopussin ja jättivät lohkojumboksi kokonaismaalierolla 1-16.

Viime kaudella Maccabi Tel Aviv kolisteli UEFA Champions Leaguen lohkojen portteja, mutta jäi ulkopuolelle Red Bull Salzburgin voitettua play off -vaiheen otteluparin maalein 5-2.

Klubin aiempien UEFA Europa Conference Leaguen lohkovastustajien LASKin ja Alashkertin tapaan myös Tel Avivilla on ollut suuria vaikeuksia kotimaan liigan alkukauden otteluissa. Viime kauden hopeajoukkue on kuuden pelatun kierroksen jälkeen 14 joukkueen sarjassa vasta yhdeksäntenä.

Ottelu HJK vs Tel Aviv alkaa Töölössä torstaina poikkeuksellisesti jo kello 17:30. Lohkon toinen ottelu Alashkert vs LASK pelataan Jerevanissa kello 19:45 alkaen.

Ottelu näytetään suorana lähetyksenä Elisa Viihde Viaplayssa sekä V Sportin kanavilla. Bolt Arenan katsomoon liput löytyy HJK lippukaupasta: liput.hjk.fi »

Lisää ottelun ennakointia huomisen lehdistötilaisuuden jälkeen.