Maccabi Tel Aviv sulloi Klubimaalin täyteen palloja

Keltapaitainen Maccabi Tel Aviv kävi Helsingissä tekemässä selvää jälkeä HJK:sta. UEFA Conference Leaguen lohkon A kärkijoukkue löi vielä lyömästä päästyäänkin, ja takoi taululle tylyt 0-5.

Lucas Lingman - HJK Helsinki. Photo © Jussi Eskola
Lucas Lingman

HJK vs Maccabi Tel Aviv 0-5

Ottelun alku oli melko avointa pelaamista ja ensimmäiset haistelut maalipaikkoihin nähtiin molemmissa kenttäpäädyissä. Maccabin ensimmäinen todella vaarallinen tilanne reilun vartin kohdalla enteili jo pahaa. Stipe Perican veto 16 metrin rajalta kohdistui päin HJK:n maalivahtia Hugo Ketoa.

Parinkymmenen minuutin pelin jälkeen paine Klubin kenttäpäädyssä kasvaa kasvamistaan, ja päättyy maalivihellykseen 28. minuutilla kun Gavriel Kanichowsky pääsee vetämään rankkarirajalta pallon vasempaan alanurkkaan, eikä Kedon heittäytyminenkään auta.

Maalin jälkeen pelin kuva ei juurikaan muuttunut. Maccabin hallinta vaihtui kontrolliksi, joka siirtyi Klubin kenttäpuoliskolta lähemmäs keskialuetta.

HJK saa 39 minuutin kohdalla erikoistilanteen. Lucas Lingman antaa korkean vaparin vasemmalta. Roope Riski pääsee vapaasti jatkamaan suoraan ilmasta maalin eteen, mutta ei osu kunnolla palloon, joka pomppii takakulmaan rynninneen Valtteri Morenin edestä ohi maalin.

Klubi teki tauolla yhden vaihdon. Riku Riski tuli Santeri Hostikan tilalle.

Peli ehti edetä reilut kaksi minuuttia kun Maccabi tulee vasemmalta. Miro Tenho joutuu painiin Perican kanssa ja tsekkituomari vie pallon pilkulle, josta kroatialaiskärki viimeistelee itse vasempaan alakulmaan 0-2.

Maccabi juoksuttaa prässäystä nostavaa HJK:ta pitämällä palloa lavealla säteellä. 0-3 oli lähellä 54. minuutilla kun vieraat tulivat vasemman kautta, pitkän syöttöketjun päätteeksi Tenho peittää Eyal Golasan vedon.

Hetkeä myöhemmin Klubi vastaa. Hyvän prässin aiheuttama pallonriisto päättyy Filip Valenčičin mainioon kaukovetoon.

Israelilaisten tähtipelaaja Perica osoittaa pallonäppäryyttä vajaan tunnin kohdalla murtautumalla pienestä välistä vetopaikkaan mutta yritys suuntautuu reippaasti ohi etukulmasta.

Maccabi ratkaisi ottelun juuri tunnin peliajan täyttyessä. Kolmanteen maaliin esityö tulee kovalla laakakeskityksellä oikealta. Taustalla kyttäillyt Kanichowsky ottaa pallon haltuunsa ja tekee illan toisen maalinsa vetämällä klubipuolustuksen välistä takanurkkaan.

Seuraavan vartin aikana Maccabi ei juurikaan hätyytellyt Klubin maalia. HJK vaihtaa Valenčičin Casper Terhoon ja Anthony Olusanyan tekee tilaa Kevin Kouassivi-Benissanille.

HJK:n parhaat paikat ottelussa tulivat erikoistilanteista. Maccabi-puolustuksen runnottua Roope Riskin varoituksen arvoisesti Klubi kolistelee ylärimaa. Riskin kova keskitys maalin eteen kimpoaa Luis Hernandezin jalan kautta rimaan.

Roope Riski - HJK Helsinki. Photo © Jussi Eskola
Roope Riski

69. minuutilla Terho pääsee maalipaikkaan väistettyään taklauksen, mutta veto suuntautuu niukasti yli maalin. 73 minuuttia ja Jair taistelee pallosta maassa ja saa vaparin 24 metristä. Pallon taakse asettuvan Lingmanin kierteinen veto etuyläkulmaan pysähtyy Daniel Peretzin komeaan torjuntaan.

Murheellinen ilta päättyy vielä kahteen takaiskuun. Daniel O’Shaughnessy joutuu repimään Eduardo Guerreron nurin rankkarialueen rajalla, ja pallo viedään toistamiseen pilkulle. Enric Saborit ei erehdy kun Keto ponnistaa eri kulmaan mihin pallo menee.

Juuri ennen täyttä aikaa Lingmanin toinenkin kierteinen vapari aiheutti pientä harmia maalivahdille mutta vesisateen liukastama pallo ei mene verkkoon asti.

Neljättä minuuttia lisäaikaa pelattaessa Maccabi tulee vielä kerran HJK:n jo odottaessa loppuvihellystä. Eden Shamir puskee maalin edestä etuyläkulmaan 0-5.

Daniel O’Shaughnessy - HJK Helsinki. Photo: © Jussi Eskola
Daniel O’Shaughnessy

Ottelun edetessä ei vastustajan jäljiltä jäänyt yhtäkään osa-aluetta jossa Klubi olisi ollut vierastaan parempi. Maccabi Tel Aviv näytti helsinkiläisille millaisilla otteilla pudotuspelipaikka ja sijoitus 32 parhaan joukkoon viime kauden UEFA Europa Leaguessa irtosi.

– Hävisimme tänään selkeästi meitä paremmalle joukkueelle. He olivat meitä edellä kaikissa pelin vaiheissa eivätkä antaneet meille heikkoja suorituksia anteeksi. Itsestään selvää on, että tämän tason joukkueita vastaan meidän pitää onnistua korkealla tasolla suhteessa meidän omaan maksimipotentiaaliin, HJK:n päävalmentaja Toni Koskela analysoi vastustajan esitystä.

– Tel Aviv aiheutti meille monenlaisia ongelmia hyökätessään, riippumatta yritimmekö prässätä ylempää vai pudota matalammalle. Olisimme paremmalla pallollisella pelaamisella voineet helpottaa puolustusurakkaa, mutta hukkasimme palloa liian nopeasti, jonka takia jouduimme puolustamaan taas lisää. Emme tee omassa boksissa asioita tällä hetkellä samalla tasolla kuin teimme kesällä, niin paine kasvaa liian suureksi. Samalla kuitenkin lopun romahdus ja numeroiden muuttuminen näin rumaksi viimeisillä minuuteilla ja lisäajalla ei ole hyväksyttävää.

– Seuraava peli tulee taas pian ja sitä kohti on käännettävä katseet nopeasti.

Katseet kääntyvät nyt siis Veikkausliigaan, jossa edessä viikon ajalle paketoidut kolme viimeistä pelikierrosta. Sunnuntaina HJK saa Boltilla vastaansa Interin, keskiviikkona 27.10. Klubi isännöi kauden viimeistä Stadin derbyä. Liigakausi päättyy seuraavana sunnuntaina Kuopiossa. UEFA Conference League jatkuu 4.11. Tel Avivissa.

Toni Koskela - HJK Helsinki. Photo: ©Jussi Eskola
Toni Koskela

HJK vs Maccabi Tel Aviv 0-5 (0-1)

28′ 0-1 Kanichowsky
49′ 0-2 Perica (rp)
60′ 0-3 Kanichowsky
87′ 0-4 Saborit (rp)
90+4′ 0-5 Shamir

HJK:n kokoonpano: Keto – Murillo, O’Shaughnessy, Tenho, Moren, Lingman, Jair (81’ Peltola), Bubacar Djaló (66’ Kouassivi-Benissan), Valencic (60’ Terho), Ro Riski (81‘ Olusanya), Hostikka (45’ Ri Riski)