Markku Peltoniemi sunnuntaina suomalaisen jalkapallon Hall of Fameen

Nimitys kunniagalleriaan on jalkapallon korkein huomionosoitus Suomessa. HJK-legenda ”Peltsi” Peltoniemi palkitaan sunnuntaina 22.5. Bolt Arenalla klo 18.30 alkavassa Klassikossa HJK–Haka.

Markku Peltoniemi - HJK Helsinki. Photo: © Jussi Eskola
Markku Peltoniemi juhli Suomen mestaruutta kerran HJK:n pelaajana ja 20 kertaa joukkueenjohtajana.

Kunniagalleriaan voidaan valita suomalaisen jalkapallon hyväksi tehdystä työstä pelaajia, valmentajia, erotuomareita, järjestö- ja seurajohtajia tai muita jalkapallon parissa toimineita henkilöitä.

Voidaan perustellusti sanoa, että Peltsi jos joku täyttää nämä kriteerit. HJK-kasvatti nousi edustusjoukkueen rinkiin ensimmäisen kerran 16-vuotiaana 1964, ja pelejä sinivalkoisessa raitapaidassa keskikenttämiehelle kertyi yli 140. Pelaajana hän voitti HJK:ssa yhden mestaruuden, kaksi hopeaa ja kolme pronssia.

17-vuotiaana lukiolaisena Peltoniemi teki vuonna 1965 maalin, joka on seurannut häntä siitä asti: HJK:n ensimmäisessä eurocup-karsintaottelussa pallo helähti Töölössä Manchester Unitedin verkkoon. Jatkopaikkaa karsinnassa ei tullut, mutta maalia ja legendaarista karsintaparia suomalaisen jalkapallon ystävät muistelevat Peltsin kanssa yhä tiiviisti. United-kohtaamisten jälkeen Peltsi on ollut pelaajana tai joukkueenjohtajana paikan päällä peräti 146 Klubin europelissä.

HJK:n joukkueenjohtajana Peltoniemi aloitti 32-vuotiaana vuonna 1980, ja tuhannen ottelun raja joukkueen taustavoimana ylittyi jo lähes 10 vuotta sitten. Nykyään Peltsin nimike Klubissa on kunniajoukkueenjohtaja. HJK Oy:n ja ry:n hallituksissa hän on toiminut vuosia kummassakin.

Markku Peltoniemi - HJK Helsinki. Photo: © Jussi Eskola
Tuttu pari: Peltsi ja vaihtotaulut. Tässä jämäkkäilmeisenä HJK–KuPS-ottelussa 2013.

Haastatteluitakin on tietysti takana lukematon määrä. Vuonna 2013 Peltoniemi kommentoi Veikkausliigan sivuilla hyvän joukkueenjohtajan ominaisuuksia.

– Pitäisi olla omaa peliuraa takana, että ymmärtää joukkueen tekemisen, pelaajien mielialan, joukkueen ja pelaajien tarpeet. Tämä työ vaatii aikaa, joten pitää olla sitoutunut. Huumori on myös tärkeä, sillä joukkueenjohtajat saavat usein osakseen karskia huumoria ja siihen pitää pystyä vastaamaan. Nuorekkuus on myös tärkeää omata, sillä nuorien kanssa ollaan paljon tekemisissä ja heidän maailmaansa pitää osata ymmärtää.

Pelaajana Peltoniemi voitti yhden Suomen mestaruuden sekä Suomen Cupin, ja kuten kuvasta näkyy, HJK:n joukkueenjohtajana erivärisiä arvometalleja on kertynyt kaappiin massiivinen määrä. Myös palkintojen “Grand Slam” on Hall of Fame -valinnan myötä kasassa: HJK:n Hall of Fameen hänet nimettiin vuonna 2007 ja Veikkausliigan legendaksi 2011. Captain’s Ballin Peltoniemi sai vuonna 2014.

Eivätkä Peltsin työt suomalaisen jalkapallon puolesta rajaudu vain Klubiin: Hän on toiminut useita toimikausia Palloliiton liittovaltuustossa ja piirihallituksessa sekä vuosia liiton kilpailuvaliokunnassa.

Markku Peltoniemi - HJK Helsinki. Photo: © Jussi Eskola
Saattelemassa Teemu Tainiota pois kentältä Torinossa Eurooppa-liigan lohkovaiheen ottelussa 2014.

Manchester Unitedin kohtaaminen, Mestarien liigan lohkovaihe, tuplamestaruudet… Jostain näistä olettaisi löytyvän Klubin Grand Old Manin kaikista ikimuistoisimman ottelun, mutta ei: Mieleenpainuvin matsi on ollut stressintäyteinen liigakarsinnan jälkimmäinen osa Olympiastadionilla 1996.

– Siinä kävi 20 sentin päässä, että HJK:n vuonna 1964 alkanut yhtäjaksoinen matka pääsarjassa olisi katkennut. Alivoimalla pelattiin, ja tasapelillä lopulta säilyttiin liigassa ja päästiin taistelemaan mestaruudesta 1997 – ja lopulta Mestarien liigaan asti. Kyllä tuo putoamistaistelu on jäänyt syvemmin mieleen kuin yksikään mestaruusottelu. Se oli todella kova paikka katsella.

Suomalaisen jalkapallon kunniagalleria, Hall of Fame, perustettiin Suomen Jalkapallomuseoon Valkeakoskelle vuonna 1993. Hall of Fameen on nimetty 68 henkilöä.