Mitä kuuluu, lainamiehet? – ”Itseluottamus on nousussa, mikä on alkanut näkymään peleissä”

Heinäkuussa Samuel Anini Jr teki ensimmäisen Veikkausliigamaalinsa. Kevin Kouassivi-Benissan ja Patrik Raitanen saivat paljon vastuuta, kun taas Elmo Henriksson löysi itsensä penkiltä. Kai Meriluoto sai uuden kilpailijan.

Kevin Kouassivi-Benissan - HJK Helsinki. Photo: © DerHandler
Kevin Kouassivi-Benissan.

Viisi HJK-pelaajaa viettää kautensa lainalla muissa Veikkausliiga-joukkueissa. Käymme kuukausittain läpi, kuinka pelaajamme ovat suoriutuneet lainapesteissään. Kesäkuun maajoukkuetauon jälkeen Veikkausliiga on palannut normaaliin rytmiinsä ja kaikille joukkueille on kertynyt neljästä viiteen ottelua. HJK:n lainapelaajat ovat viettäneet kiireistä arkea kauden keskellä.

KAI MERILUOTO, ILVES

Kai Meriluoto sai heinäkuussa lisää kilpailua Ilveksen hyökkäyspäähän, kun 22-vuotias ruotsalaishyökkääjä Adam Larsson siirtyi Tampereelle Ruotsin Superettanissa pelaavasta AFC Eskilstunasta. Ilves voitti siirtokilpailun alkukauden lainalla Ykkösen Ekenäs IF:ssä pelanneesta Larssonista, sillä useat Veikkausliigaseurat olivat iskeneet silmänsä 12 maalia 13 ottelussa tehneeseen ruotsalaiseen.

Lisääntynyt kilpailu näkyi Meriluodon peliajassa: vaikka 19-vuotias hyökkääjä avasi kolmessa neljästä heinäkuun pelistä, hän ei saanut vyölleen yhtäkään 90-minuuttista, mikä on poikkeuksellista alkukauteen verrattuna. Huomionarvoista on myös, että Ilves pelasi heinäkuussa viisi ottelua, mutta Meriluoto ei ollut edustuskelpoinen HJK:n hakiessa viime hetken vierasvoiton Ratinasta 23. heinäkuuta.

Meriluodon heinäkuun ottelukohtaiset peliminuutit olivat 73’, 71’, 22’ ja 63’. Noissa otteluissa tamperelaisten 4–4–3:ssa oikeana laiturina yleensä esiintyvä Meriluoto onnistui kertaalleen. KyIF:ssä jalkapalloilun aloittanut HJK:n kasvatti vei 29. heinäkuuta tamperelaisen vierasjoukkueen 1–0-johtoon Lahdessa, kun Ilves ja FC Lahti pelasivat 1–1-tasapelin.

Osuma nosti Meriluodon maalimäärän Veikkausliigassa seitsemään, jolla irtoaa edelleen maalipörssin kuudes sija, vaikka kovasti töitä paiskivan hyökkääjän maalintekotahti onkin hiipunut alkukaudesta. Meriluoto vaikuttaa saaneen rinnalleen myös lisääntyvissä määrin tulitukea, sillä tehoja heinäkuussa ovat onnistuneet tekemään niin Petteri Pennanen, Ariel ”Tuco” Ngueukam kuin uusi hankinta Larsson.

ELMO HENRIKSSON & PATRIK RAITANEN, IFK MARIEHAMN

Meriluodon tapaan myös IFK Mariehamnissa lainalla olevat Elmo Henriksson ja Patrik Raitanen olivat edustuskelpoisia neljässä viidestä heinäkuun ottelussa. Saarelaiset matkustivat Töölöön HJK:n vieraaksi 30. heinäkuuta, jolloin herroja ei kokoonpanossa nähty. Ottelu päättyi Klubin 1–0-kotivoittoon Casper Terhon ensimmäisen puoliajan lopussa tekemällä voittomaalilla.

HJK:n lainapelaajien osalta saarelta kuuluu sekä hyviä että huonoja uutisia. Aloitetaan huonoista: maalivahti Elmo Henriksson näyttää pudonneen heinäkuun alusta kakkosveskarin rooliin. Alkukaudella Veikkausliigaottelusta toiseen 90-minuuttisia pelannut Henriksson avasi saarelaisten maalilla edellisen kerran 18. kesäkuuta vierasottelussa Hakaa vastaan.

IFK:n maalivahtipeluutuksen käännekohtana voidaan pitää Haka-ottelun jälkeistä HJK-kotiottelua, jossa Yann Fillion esiintyi edukseen Mariehamnin voitettua Klubi 22. kesäkuuta – jälkiviisaasti voidaan sanoa tuon ottelun olleen vahingollinen klubilaisittain useammalla tavalla. Henriksson ei pelannut heinäkuussa minuuttiakaan virallisissa otteluissa.

Sen sijaan ehdottoman hyvä uutinen on HJK:n alkukauden epäonnen soturin Patrik Raitasen tervehtyminen ja hyvän vireen saavuttaminen. Samaisesta HJK-kotiottelusta lähtien 187-senttinen laadukas yleispuolustaja on pelannut täydet minuutit jokaisessa Grönvittin ottelussa. Mariehamnin neljässä heinäkuun ottelussa 21-vuotias Raitanen on saanut 90-minuuttisten lisäksi tilastoihinsa merkinnän yhdestä keltaisesta kortista. Suurempi palkinto on vielä saamatta, sillä saarelaiset eivät pelanneet nollapeliä heinäkuussa.

Oikeajalkaisen Raitasen pelipaikka on löytynyt luontaisesti oikean topparin tontilta, vaikka nuorena Englannissa, Hollanissa ja Italiassa pelannut puolustaja pystyy pelaamaan kaikkia puolustuspään pelipaikkoja.

KEVIN KOUASSIVI-BENISSAN, FC LAHTI

Kesäkuun lopussa valmentajansa Ilir Zenelistä Mikko Mannilaan vaihtanut FC Lahti ei ole onnistunut kääntämään kurssiaan. Mustat kuhnurit ovat edelleen sarjassa toiseksi viimeisellä sijalla. Heinäkuun saldona oli yksi voitto, kolme tappiota ja yksi tasapeli.

– Joukkueessa on tapahtunut heti kauden alusta lähtien ja olemme olleet pienessä turbulenssissa eri syistä. Kokoonpanoa on jouduttu muuttumaan paljon, sillä useita pelaajia on ollut sivussa. Olemme kuitenkin selvinneet ja edelleen mukana taistelussa, mistä pitää antaa kunniaa joukkueelle. Toivottavasti saamme hiottua pelin sellaiseen kuntoon, että pääsemme taistelemaan loppukaudella muustakin kuin putoamisesta, toivoo HJK:sta lainalla Lahdessa pelaava Kevin Kouassivi-Benissan.

Ongelmia on ollut erityisesti puolustuspelissä: FC Lahti on päästänyt eniten maaleja koko Veikkausliigassa. Heinäkuun viidessä ottelussa omiin meni 14 osumaa. Myös Lahdessa tiedetään, että sarjassa ei säilytä, jos päästetään heinäkuun tyyliin keskimäärin 2,8 maalia omiin.

– Uuden valmentajan alaisuudessa on harjoiteltu erityisesti puolustuspelaamista ja tuntuu, että se on treeneissä hyvällä tasolla. Vielä kun saamme peleihin siirrettyä sen 90 minuuttia kestävän keskittymisen niin uskon, että pidetään enemmän nollapelejä tässä kauden lopussa, Kouassivi-Benissan arvioi.

Ehkä hieman yllättäen putoamiskamppailuun joutuneessa joukkueessa pelaaminen ei varmasti ole helppoa, mutta miten 23-vuotias laitapelaaja kokee lainansa annin?

– Päällimmäisenä minulle kuuluu hyvää. Positiivisin mielin ollaan: kesää ja pelejä on vielä paljon jäljellä. Viime kauteni oli rikkonainen, joten halusin lähteä peliajan perään ja sitä on tosiaan Lahdessa tullut – siinä mielessä lainapesti on onnistunut. Joukkueella on ollut haastava kausi, mutta henkilökohtaisesti vastuuni joukkueessa tuntuu lisääntyvän koko ajan ja pelini ovat menneet parempaan suuntaan.

FC Lahden valmentaja Mikko Mannila on tuttu sekä Kouassivi-Benissanille että useimmille Klubin kannattajille. Porilaislähtöinen valmentaja vaikutti aiemmin HJK:n organisaatiossa ja ”KB” pelasikin juuri Mannilan alaisuudessa Klubi 04:n paidassa Ykköstä kaudella 2018.

– Valmentaja on minulle tuttu entuudestaan, vaikka toki siitä on aikaa, kun olemme työskennelleet yhdessä. Hän tuntee sekä vahvuuteni että heikkouteni ja on painottanut minua käyttämään vahvuuksiani – sitä kautta olen pelannut ehkä vapautuneemmin. Valmentajan vaihtuminen on vaikuttanut minuun enemmän mentaalisella tasolla, KB kertoo.

Vastuuta on tullut alkukauden tapaan. Helsinkiläinen kellotti täydet peliminuutit jokaisessa FC Lahden heinäkuun ottelussa lukuun ottamatta Honka-vierasottelua, jolloin vaihtokomennus tuli 77. minuutilla. Myös tehoja on alkanut syntymään: Kouassivi-Benissan teki ensimmäisen maalin lainaseuralleen heinäkuun alussa Interiä vastaan, FC Lahden napatessa tärkeän 2–1-kotivoiton. Lisäksi heinäkuussa syntyi kaksi maalisyöttöä.  

– Olen saanut myös ehjiä treeniviikkoja, jonka kautta itseluottamus on nousussa, mikä on alkanut näkymään peleissä. Heinäkuussa tein maalin ja annoin kaksi maalisyöttöä. Olen itseäni kohtaan aika vaativa tehojenkin puolesta, vaikka olen laitapuolustaja. Haluan olla mukana tekemässä viimeisiä ratkaisuja hyökkäyspäässä. On laitapuolustajia, jotka antavat kymmenen maalisyöttöä kauteen – tavoitteeni on olla sellainen, KB täsmentää.  

FC Lahden muodostelma on vaihdellut heinäkuussa 4–4–3:n ja 3–4–3:n välillä, kuten myös 185-senttisen Kouassivi-Benissanin pelipaikka.

– Minulla on ominaisuuksia, kuten nopeus, nopeuskestävyys ja keskittämistaito, joiden avulla pystyn pelaamaan laitapakkina tai -linkkinä. Tällä hetkellä minua käytetään noilla pelipaikoilla joukkueen tarpeesta riippuen. Pelipaikkani siis vaihtelee sen mukaan, millainen vastustaja on tulossa.

SAMUEL ANINI JR, AC OULU

Pohjois-Pohjanmaalla käy hyökkäyspäässä kova kuhina. AC Oulu sai heinäkuussa kovan vahvistuksen, 13 A-maaottelua urallaan pelannut Rasmus Karjalainen siirtyi laivastonsinisiin Helsingborgs IF:stä. Samaan aikaan Enoch Banza lähti lainasiirrolla loppukaudeksi Järvenpään Palloseuraan. Siirrot eivät päättyneet siihen: laitahyökkääjä Lucais Morais siirtyi loppukuusta Gnistanista AC Ouluun ja Onni Suutari vastavuoroisesti Oulusta Helsingin Oulunkylään. 

Suuresta vaihtuvuudesta huolimatta Samuel Anini Jr:n peliajassa ei näkynyt muutosta – tai ainakaan huonompaan suuntaan. ”Junnu” oli kerran avauskokoonpanossa, tuli kaksi kertaa vaihdosta sisään ja jäi kerran kokoonpanon ulkopuolelle AC Oulun neljässä heinäkuun ottelussa. Hienoin hetki koettiin 23. heinäkuuta, kun Anini Jr teki ensimmäisen maalinsa Veikkausliigassa. 19-vuotias laituri varmisti oululaisten 3–1-voiton tyylikkäällä nostolla yli Mariehamn-veskari Fillionin.