Otteluennakko: Mestarit viimeisen kerran kotiyleisön edessä

Klubi onnistui varmistamaan seurahistorian 29. mestaruuden reilut pari viikkoa sitten, kun joukkue haki voiton Ilveksestä. Tämän jälkeen helsinkiläiset tasasivat pisteet FC Hongan kanssa, kunnes joukkue palasi takaisin voittojen tielle viimeisimmässä ottelussaan VPS:aa vastaan.

HJK

Vaasalaisia vastaan ottelun ainoasta osumasta vastasi Juha Pirinen, joka tälläsi pallon verkkoon komealla vapaapotkulla. Jo tuuletuksista näkyi, että maali maistui poikkeuksellisen hyvältä. Eikä ihme: osuma oli laitapuolustajan ensimmäinen HJK:n paidassa Veikkausliigassa. Ottelusta toiseen loistavasti viheriöllä esiintyvä Pirinen ehti pelata sinivalkoisessa paidassa reilut 3800 minuuttia Veikkausliigassa ennen avausosumaa. 26-vuotias puolustaja on kärsinyt kuluvalla kaudella loukkaantumisista, mutta sesonki on silti ollut väkevä. Pirinen on antanut muun muassa kuusi maaliin johtanutta syöttöä, mikä on HJK:n pelureista eniten.

Pirisen myötä 18 Klubin pelaajaa on onnistunut maalinteossa kuluvalla kaudella Veikkausliigassa, mikä on sarjan isoin lukema. HJK:n ja koko sarjan maalipörssin kärjessä on 19 osumaa niitannut João Klauss.

Klubi onnistui varmistamaan mestaruuden hyvissä ajoin erittäin vahvan syyskauden myötä. HJK lähtee kauden viimeiseen kotiotteluun allaan 13. ottelun tappioton putki Veikkausliigassa. Vastustajat ovat onnistuneet viimeistelemään edellisessä yhdeksässä ottelussa yhteensä vain yhden maalin HJK:n verkkoon. Klubin edellinen tappio on peräti kesäkuulta. Yhteensä pisteettömiä otteluita on kertynyt kauden aikana vain kolme.

31 pelin jälkeen Klubilla on kasassa 72 pistettä ja joukkueella on vielä kaksi ottelua jäljellä. HJK:lla on mahdollisuus nousta 78 pisteeseen, mikä olisi seuran toiseksi paras lukema sitten vuodesta 2011 lähtien, kun Veikkausliigassa on pelattu 33 kierrosta kaudessa. Varsinkin helsinkiläisten puolustus on ollut rautaa läpi kauden. HJK on päästänyt vain 19 takaiskua, mikä on seuran toiseksi pienin lukema nykyisen ottelumäärän aikana.

HJK ja SJK

HJK ja SJK ovat kohdanneet Veikkausliigassa kuluvalla kaudella kahdesti. Klubi haki huhtikuussa täyden pistepotin Seinäjoelta Klaussin osumalla, kun taas toukokuun lopulla kolme pistettä jäi Helsinkiin lukemin 4-0. HJK on onnistunut pitämään Veikkausliigassa maalinsa puhtaana SJK:ta vastaan jo lähes 600 minuutin ajan.

Joukkueet ovat kohdanneet Veikkausliigassa yhteensä 14 kertaa, joista HJK on voittanut 11 ja kertaalleen on päädytty pistejakoon. SJK:n edellinen voitto helsinkiläisistä on reilun kolmen vuoden takaa. Kamppailujen maaliero on helsinkiläisten hyväksi 32-10.

SJK

SJK:n kausi on ollut jälleen haastava. Vielä kaksi kierrosta ennen sesongin päätöstä joukkueen sarjapaikka ei ole varma.

Seinäjokisten lähtö kauteen oli synkkä. Joukkue saalisti ensimmäisestä kahdeksasta ottelustaan vain seitsemän pistettä ja lokakuussa päävalmentajana aloittanut Tommi Kautonen sai potkut jo toukokuun lopussa. SJK palkkasi tilalle Alexei Eremenko seniorin, jonka alku uudessa seurassa ei ollut aivan ihanteellinen: kahdeksan ottelun saldona oli vain yksi voitto.

Valmennusvastuun vaihduttua SJK:ssa kävikin kesän siirtoikkunan aikana ovi reilusti molempiin suuntiin. SJK:sta poistuivat Marc Vales, Reuben Ayarna sekä Vahid Hambo, kun taas uusia hankintoja olivat Shahdon Winchester, Didier Kadio, Peter Opiyo ja Denys Olynyk. Varsinkin viimeiseksi mainittu on esiintynyt erinomaisesti ja ukrainalainen on onnistunut 11 ottelussa kolmesti maalinteossa.

Isoista muutoksista huolimatta SJK:n kurssi ei ole juurikaan parantunut. 31 ottelun jälkeen joukkueella on kasassa 31 pistettä, mikä oikeuttaa yhdeksänteen sijaan sarjataulukossa. Karsijan paikalla oleva TPS on kahden pisteen päässä seinäjokelaisista, joten SJK:lla ei ole missään nimessä varaa löysäilyyn viimeisten otteluiden aikana. HJK:n lisäksi joukkue kohtaa vielä kotikentällään FC Interin. HJK:lla on merkittävä rooli kamppailussa karsijan paikasta, sillä helsinkiläiset kohtaavat viimeisissä otteluissaan juuri SJK:n sekä TPS:n.

Eremenkon alaisuudessa SJK on napannut 23 ottelusta 24 pistettä, joten pinnoja on kertynyt keskimäärin 1,04 peliä kohden. Kautosen alaisuudessa vastaava lukema oli 0,88. Viime aikoina pistetahti on ollut hieman parempaa, sillä viimeisestä viidestä ottelusta pisteitä on kertynyt seitsemän kahden voiton ja yhden tasapelin myötä.

Varsinkin maalinteko on tuottanut SJK:lle suuria haasteita läpi kauden. Seinäjokelaiset ovat tehneet vain 26 maalia tällä kaudella, mikä on toiseksi pienin lukema PS Kemin 25 osuman jälkeen. SJK on tehnyt 24 ottelussa maksimissaan yhden maalin. Täysin maaleitta joukkue on jäänyt 14 kertaa. Näistä kahdeksan on tullut viimeisen 13 ottelun aikana.

Esimerkiksi erikoistilanteissa SJK:lla on ollut paljon parantamisen varaa läpi kauden. SJK on tehnyt yhteensä viisi osumaa erikoistilanteista, mikä on sarjan vähiten. Esimerkiksi kulmapotkuista joukkue on iskenyt vain yhden maalin. Tilaston kärjessä olevan Ilveksen vastaava lukema on yhdeksän. Klubilla erikoistilanneosumia on kertynyt 15, joista kulmapotkujen osuus on seitsemän.

Puolustamisen suhteen tilanne ei ole ollut yhtä synkkä. SJK on sarjan neljänneksi vähiten maaleja päästänyt joukkue, kun 31 ottelussa takaiskuja on kertynyt 34. Otteluiden loput ovat tosin olleet seinäjokelaisille haastavia: puolet vastustajien maaleista on syntynyt pelien viimeisten puolituntisten aikana.

HJK vs SJK
Su 21.10. klo 14.30
Telia 5G Arena, Urheilukatu 5

Liput ennakkoon Tiketistä »