Otteluraportti: FC Krasnodar-HJK 5-1 (2-1)

Klubi jäi torstaina venäläisen FC Krasnodarin jalkoihin, kun venäläisjoukkue kukisti suomalaiset vieraansa peräti 5-1. Loppunumerot eivät kerro ottelusta koko totuutta, vaan pitkään mukana roikkunut Klubi olisi paremmalla onnella voinut hyvinkin poistua Krasnodarista tasaisissa numeroissa.

Ottelun alku oli Klubille katastrofaalinen. Pavel Mamaev laukoi Juhani Ojalan jalan kautta alkutahdit jo kahdeksan minuutin kohdalla ja viimeisteli kevyesti annetusta rangaistuspotkusta kaksi minuuttia myöhemmin pelin jo 2-0:aan. Klubin pelaajat protestoivat vihellystä, mutta croatialainen erotuomari Mario Strahonja oli päätöksensä tehnyt ja peli oli 2-0.

Shokkialun jälkeen HJK:n peli-ilme muuttui. Klubi alkoi saada hyökkäyksiä venäläisten kenttäpäätyyn ja vaarallisia tilanteita alettiin nähdä myös isäntien maalilla. Kaksi peräkkäistä kulmaa olivat jo tuottaa Klubille kavennuksen, kun Ojala pääsi puskemaan molemmista, mutta ei osunut maalipuiden väliin. Tuhannen taalerin paikka tasoitukselle tuli noin 15 minuutin kohdalla, kun Formose Mendy haastoi upeasti oikealta laidaltaan, leikkasi sisään rangaistusalueelle ja keskitti pallon maalia kohti. Krasnodarin keskityksen tielle heittäytynyt puolustaja blokkasi pallon kädellään ja pallo vietiin jälleen pilkulle. Erfan Zenelin laukoma rankkari kimposi kuitenkin tolpasta ulos ja epäonnekseen Zeneli koski palloon itse ensimmäisenä ja peli vihellettiin sääntöjen mukaisesti poikki. Lopulta jatkotilanteesta pallo päätyi vielä maaliin, jota ei kuitenkaan hyväksytty.

Vierasmaali syntyi vain muutamaa minuuttia missatun mahdollisuuden jälkeen. Zeneli antoi jälleen kulmapotkua vasemmalta ja Ousman Jallow nousi maalinedustalla korkeimmalle, 2-1 ja Klubi oli kääntänyt shokkialun edukseen ja iskenyt tärkeän vierasmaalin.

Kavennuksensa jälkeen Klubi jopa hallitsi peliä seuraavat 5-10 minuuttia, mutta helsinkiläiset eivät onnistuneet lisämaalien teossa. Krasnodar ei saanut enää ensimmäisellä jaksolla huippupaikkoja Klubin maalille ja tauolle lähdettiin 2-1 tilanteessa.

Heti toisen puoliajan alkajaisiksi Klubin maalilla nähtiin todella vaarallinen tilanne, kun Mamaevin laukaus muutti suuntaa vierasjoukkueen pelaajista ja pomppi vain metrin verran maalin ohi. Krasnodar oli todella hampaaton kulmapotkuissaan, joista jokainen pelattiin lyhyenä, eikä mistään nähty vaaratilannetta.

Erotuomari Strahonja oli selvästi päättänyt kääntää pelin kotijoukkueen hyväksi, tai siltä se ainakin näytti kun kroatialainen vihelsi isännille seuraavan rankkarin. Ottelun kolmanteen pilkkuun johtaneessa tilanteessa Roni Peiponen puolusti oikein venäläispeluri Bistrovia, joka hyppäsi pallon menetettyään maihin. Pallo vietiin käsittämättömästi pilkulle, ja Peiposelle kaupanpäällisiksi vielä keltainen kortti. Markus Heikkinen ja Jallow kuittasivat tilanteesta ymmärrettävät kortit suunsoitosta, sillä niin älytön oli kokeneen tuomarin ratkaisu. Fedor Smolov laukoi pilkun varmasti maaliin ja pelin käännekohta oli nähty, 3-1.

Lisää oli luvassa vain minuutteja myöhemmin. Vaihtomies Wanderson ampui isännille seuraavasti tilanteesta jo 4-1, eikä kauaa tarvinnut odottaa ottelun lopullisesti ratkaisutta 5-1 osumaakaan.

Vaikka Klubi osui lopussa Jallow’n toimesta vielä kertaalleen tolppaan, jäi helsinkiläisille suuri takamatka toiseen otteluun. Helsingissä olisi voitettava vähintään 4-0, jos mieli tekee kohti lohkovaihetta. HJK-FC Krasnodar torstaina 27.8. Kello 20.00 Sonera Stadiumilla.

HJK: Örlund; Peiponen, Ojala, Heikkinen, Baah (61. Heikkilä);