Otteluraportti: HJK-IFK Mariehamn 1-0 (0-0)

HJK:n ja IFK Mariehamnin välinen Veikkausliigan kärkikamppailu oli ennakko-odotusten mukaan hyvälaatuinen ottelu. Molemmat joukkueet loivat pari loistavaa paikkaa vastustajan maalille ja lopulta kotijoukkue HJK onnistui viimeistelyssä hieman paremmin ja nappasi arvokkaan 1-0 voiton sarjakolmosesta IFK Mariehamnista.

Ottelun ensimmäinen puoliaika lähti terävästi liikkeelle ja HJK:lla oli heti minuutin pelin jälkeen ensimmäinen paikka. Pallo pelattiin kulmapotkusta liigadebyyttinsä tehneelle Roni Peiposelle, jonka laukauksen IFK-puolustus onnistui kuitenkin peittämään. Seuraava paikka aukesi toisessa päässä heti minuuttia myöhemmin. Diego Assis pääsi ampumaan vapaasti HJK:n rangaistusalueelta ja maalivahti Daniel Örlund torjui tulisen kudin hädin tuskin. Torjunnasta pallo kimposi maaliviivalle, HJK TV:n hidastuskuvan perusteella pallo saattoi käydä jopa maaliviivan yli, mutta maali jäi joka tapauksessa syntymättä. Vierasjoukkueen päävalmentaja Pekka Lyyski oli ottelun jälkeisessä lehdistötilaisuudessa vahvasti sitä mieltä, että IFK:lta vietiin tilanteessa johtomaali.

Assiksen tilanne jäi käytännössä IFK Mariehamnin ainoaksi kunnolliseksi paikaksi ensimmäisellä jaksolla. HJK piti palloa, ja prässäsi pallottomana todella aggressiivisesti pakottaen IFK-pelaajat hätäisiin ratkaisuihin ja huonoihin syöttöihin. Klubin ensimmäisen jakson parhaat paikat siunaantuivat Tapio Heikkilälle ja Demba Savagelle. Heikkilä pääsi puskemaan vapaasti kuudennella peliminuutilla, mutta pusku suuntautui ohi maalin. Savage puolestaan pääsi lataamaan kulmapotkun jälkitilanteesta voimalla kohti IFK-maalia, mutta vierasjoukkueen puolustajat siivosivat laukauksen lopulta juuri ennen maaliviivaa.

Toisen jakson alussa ottelun tempo oli selkeästi rauhallisempi, kuin ensimmäisellä 45:lla. Klubi ei enää prässännyt yhtä kovaa ja IFK Mariehamn pääsi myös pitämään palloa hallussaan pitempiä aikoja. Maalintekosektorille vierailijat eivät kuitenkaan päässeet, vaan HJK puolusti koko joukkueen voimin erinomaisen tiiviisti.

Lopulta, kun tempo pysyi suhteellisen alhaisena, lähtivät isännät hakemaan lisää virtaa kentälle vaihdon muodossa. Hyvin esiintynyt Erfan Zeneli sai tulla penkille, josta hänen tilalleen kirmasi Formose Mendy 65 minuutin kohdalla. Kauaa ei Mendy ehtinyt olla kentällä ennen onnistumista. Atom teki loistavan pystyliikkeen saarelaisten linjan taakse, sai pallon itselleen ja tiputti sen silkinpehmeällä kosketuksella takaa tulevalle Mendylle. Guinea-bissaulainen sijoitti pallon oikean jalkansa sisäsyrjällä varmuudella verkkoihin ja viimeisteli samalla ensimmäisen maalinsa HJK:n paidassa.

Johtomaalin jälkeen HJK teki heti toisen pelaajavaihdon, kun Guy Moussi vaihdettiin Obed Maloloon. Maalin jälkeiseen viiteen minuuttiin Klubille siunaantui kaksi loistavaa paikkaa lisämaalin tekemiseen, mutta kummastakaan tilanteesta ei saatu palloa maaliin. IFK avasi hetkellisesti peliään ja se aukaisi HJK:lle hyviä vastahyökkäyspaikkoja, joita kotijoukkue ei yli viisituhatpäisen yleisön harmiksi onnistunut kuitenkaan hyödyntämään.

Lopussa HJK suoritti vielä viimeisen vaihtonsa, kun voittomaaliin upean esityön tehnyt Atom jätti kentän ja teki tilaa Matti Klingalle. Klinga pääsi pelaamaan muutamat viimeiset minuutit, joiden aikana vierailla oli vielä loistava paikka tasoitukseen. IFK:n puolustuskin oli jo noussut HJK:n rangaistusalueelle ja Kristian Kojola pääsikin puskemaan avoimesta paikasta, mutta suuntasi puskunsa maalin ohi. Kojola oli ymmärrettävästi harmissaan paikkansa tuhlaamisesta, sillä hänen edessään varmassa maalipaikassa odotti puolityhjä HJK-maali.

Klubi nappasi jo neljännen peräkkäisen kotivoittonsa. Huomion arvoinen yksityiskohta on myös se, että näissä otteluissa kotijoukkueen verkkoon ei olla tehty yhtään maalia. Klubi puolestaan on iskenyt neljässä ottelussa yhteensä kuusi maalia, joista jokainen on syntynyt otteluiden toisilla puoliajoilla.

HJK:n seuraava ottelu on sunnuntaina, kun Klubi kohtaa toisen kerran viikon sisällä VPS:n, tällä kertaa Vaasassa. Seuraava kotiottelu pelataan viikon päästä, torstaina 21.5. jolloin Sonera Stadiumille saapuu vieraaksi FC Inter.

HJK: Örlund; Peiponen, Heikkinen, Heikkilä, Lampi;
Kolehmainen, Moussi (69. Malolo); Savage, Atom (90. Klinga), Zeneli (65.