Otteluraportti: HJK taipui Skotlannin suureseuralle niukasti

HJK matkusti Skotlantiin avaamaan kautensa harjoitusottelulla, kun taas Rangersilla päättyi ottelutauko. Skotlannin pääsarjan 21. kierros pelattiin ennen vuodenvaihdetta, jonka jälkeen sarja on ollut tauolla. Hyvässä vireessä oleva Rangers jakaa sarjan piikkipaikkaa paikallisvastustaja Celticin kanssa.

Rangers aloittikin ottelun liki parhaalla mahdollisella kokoonpanolla, mutta isännät vaihtoivat kaikki pelaajat tauolla. Avausjaksolla kentällä nähtiin muun muassa Klubissa ihastuttanut Alfredo Morelos, kuin myös tammikuussa lainalle saapunut Jermain Defoe.

Klubi lähti otteluun uudistetulla pelaajamuodostelmalla. Mika Lehkosuo asetti kentälle kolmen topparin alakerran, jonka muodostivat Valtteri Vesiaho, Rafinha ja Faith Obilor. Akseli Pelvas ja Kevin Kouassivi-Benissan pelasivat laitapuolustajina, jonka myötä he osallistuivat runsaasti hyökkäyspeliin. Uusista hankinnoista avauskokoonpanossa nähtiin Kaan Kairinen ja paluumuuttaja Lassi Lappalainen.

Ottelu lähti tasaisissa merkeissä käyntiin ja molemmat onnistuivat luomaan laadukkaita hyökkäyksiä. Ensimmäisestä kunnon tekopaikasta vastasi Lappalainen, joka murtautui taitavasti Rangersin puolustuksen läpi, mutta oikea-aikaisen vastaantulon tehnyt Rangers-vahti Wesley Foderingham onnistui torjumaan Lappalaisen vedon.

Pian myös Maxim Rudakov HJK:n maalilla sai venyä torjuntaan, kun Scott Arfield laukoi tulisesti lähietäisyydeltä. Arfieldin seuraavan yrityksen tielle Rudakov ei enää venynyt, kun kanadalainen pääsi iskemään ottelun avausmaalin Moreloksen esityöstä.

HJK iski kuitenkin vain pari minuuttia takaiskun jälkeen. Käynnissä oli 30. peliminuutti, kun Vesiaho nousi pallon kanssa rohkeasti yli puolen kentän. Vesiaho löysi Kaan Kairisen, joka vapautti pystysyötöllä Pelvaksen rangaistusalueen reunalle. Pelvaksen hieman takaviistoon tullut syöttö osui suoraan Kouassivi-Benissanin jalkaan, joka laukoi pallon suoraan syötöstä verkkoon. Osuma oli viime kaudella Veikkausliigassa debyyttinsä tehneelle Kouassivi-Benissanille ensimmäinen edustusjoukkueen paidassa.

Kärjessä väkevästi läpi ottelun esiintynyt Eetu Vertainen oli lähellä iskeä Klubin johtoon vielä ensimmäisellä jaksolla. Vertainen onnistui irtoamaan puolustajilta Sebastian Dahlströmin syötön myötä, mutta Foderingham onnistui torjumaan etukulmaan suunnanneen laukauksen, taaten taukolukemiksi 1-1.

Rangers aloitti toisen jakson ryminällä ja Nikola Katic onnistui viemään kulmapotkutilanteessa puskullaan isännät jälleen johtoon.

Aivan kuten avausmaalinkin jälkeen, onnistui HJK jälleen tasoittamaan pelin nopeasti. Vain kolme minuuttia takaiskun jälkeen Dahlström vapautti Lappalaisen upealla läpisyötöllä ja tällä kertaa viime kaudella RoPSissa ihastuttaneen nuorukaisen viimeistely oli tarkkaa. Pallo tolpan kautta sisään ja peli oli jälleen tasalukemissa.

75. minuutilla isäntien Daniel Candeias haistoi Klubin maalipotkussa paikan syötönkatkolle, ja portugalilainen käytti tilanteen hyväksi laukomalla isännät 3-2 johtoon.

Kolmatta kertaa HJK ei enää onnistunut nousemaan takaa-ajoasemasta tasoihin ja Candeiasin osuma jäi ottelun viimeiseksi. HJK teki toisen jakson edetessä runsaasti vaihtoja, ja kentällä nähtiin niin uudet pelaajat Joonas Vahtera ja Henri Toivomäki, kuin myös nuorisokaartin Samu Laitinen, Otto Ollikainen ja Julius Tauriainen.

Klubi onnistui useasti erinomaisesti murtamaan kotijoukkueen prässin ja alakerrassa nähtiin useita rohkeita lyhytsyöttökuvioita. Hyökkäyspäässä erityisesti Lappalainen ja Vertainen onnistuivat useasti haastamaan skotlantilaisten puolustajia ja paremmalla viimeistelyllä Klubi olisi voinut iskeä useammankin maalin.

Kokonaisuudessaan HJK antoi Rangersille erinomaisen vastuksen, eikä Steven Gerrardin luotsaama kotijoukkue päässyt missään vaiheessa dominoimaan kenttätapahtumia. Klubi esiintyi tasapainoisesti ja uudistunut puolustus toimi hyvin, ja Rudakov joutui venymään tosissaan pallon tielle virkaveljiään harvemmin.

– Varsinkin hyökkäyssuuntaan pelissä näkyi juuri niitä asioita, joita olemme harjoitelleet, kertoo päävalmentaja Mika Lehkosuo.

HJK jatkaa harjoituskauttaan lauantaina 26.1 Talissa, kun vieraaksi saapuu tukholmalainen Hammarby IF. Kello 11:45 seurojen naisten edustusjoukkueet kohtaavat ja 13:45 on miesten joukkueiden ottelu.