Otteluraportti: HJK-Torino FC 2-1 (0-0)

HJK teki torstai-iltana Töölössä upeasti historiaa, kun se kukisti sensaatiomaisesti italialaisen Torino FC:n 2-1. HJK:sta tuli kautta aikain ensimmäinen suomalainen joukkue, joka on saavuttanut pisteitä ja tehnyt maalin Eurooppa-liigan lohkovaiheessa.

Ensimmäinen puoliaika oli HJK:lta hyvää peliä. Klubi kontrolloi peliä hyvällä koko joukkueen puolustamisella ja piti myös palloa enemmän kuin aiemmissa lohkovaiheen peleissään. Avauspuolikkaan ensimmäinen paikka aukesi puolen tunnin kohdalla Robin Lodille, jonka laukaus painui kuitenkin Torinon maalin ohi. Hetkeä myöhemmin vieraat olivat todella lähellä siirtyä ottelussa johtoon, mutta Sanchez Miñon tykitys kilpistyi Toni Doblasin vartioiman HJK-maalin pystytolppaan. HJK:lle aukesi ensimmäisen jakson paras paikka, kun Demba Savage pääsi pallonriiston jälkeen tarjoilemaan hyvän syötön keskustaan Mac Kandjille, jonka viimeistelyn hyvin vastaan tullut Torino-kassari Padelli pystyi kuitenkin torjumaan. Näin tauolle siirryttiin maalittomassa tasatilanteessa. Ensimmäisen jakson kummallisin tilanne nähtiin puolen tunnin jälkeen, kun ottelun erotuomaria jouduttiin vaihtamaan ikävän loukkaantumisen vuoksi.

Toiselle jaksolle HJK tuli hienolla asenteella. Torino oli aivan helisemässä, kun sinivalkokone vyörytti hyökkäyksen toisensa perään kohti Torinon maalia. Lopulta palkinto Klubin kovasta painostuksesta tuli tunnin kohdalla, kun Gideon Baah pääsi viimeistelemään historiallisen osuman. Erikoistilanteeseen ylös noussut Baah pääsi lopulta sutimaan pallon verkon perukoille jälkitilanteesta, jossa pallo jäi maalin edustalle pomppimaan. Baah’n maali oli ensimmäinen suomalaisjoukkueen tekemä Eurooppa-liigan historiassa.

Johtoasemassakin HJK jatkoi järkevää pelaamistaan, eikä luovuttanut pallonhallintaa vieraille. Hyvin koko joukkueena puolustanut Klubi pystyi kontrolloimaan peliä edelleen ja oli myös se osapuoli, joka loi vaarallisemmat maalintekopaikat. Kun ottelua oli pelattu reilut 80 minuttiia pääsi Klubi tuplaamaan johtonsa. Maali syntyi jälleen erikoistilanteesta. Lod antoi vapaapotkun hienosti maalin kulmalla vapaana olleelle Erfan Zenelille, jonka maaginen syöttöpusku oli kuin suoraan oppikirjasta. Maalin eteen hiipineellä keskuspuolustaja Valtteri Morenilla oli helppo työ lakaista pallo tyhjänä ammoittavaan Torinon maaliin ja räjäyttää Sonera Stadiumin yleisö huutoon toistamiseen.

2-0 tappioasema tuntui herättävän vieraatkin pelaamaan, mutta liian myöhään. Aivan varsinaisen peliajan viimeisillä hetkillä Torinon ykköstykki Fabio Quagliarella pääsi vielä kaventamaan loppulukemiksi 2-1, mutta HJK venyi kuin venyikin uskomattomaan voittoon. Paikalle saapuneet kannattajat saivat ainakin sadesäässä kunnolla lämmikettä, kun Klubi pelasi kauden parasta futista. Voitto piti myös HJK:n jatkohaaveet elossa ja niitä on hyvä pönkittää seuraavalla kierroksella kolmen viikon kuluttua. Silloin vastaan asettuu FC Kööpenhamina, joka saapuu Sonera Stadiumin huutomyräkkään 27.11.

HJK-Torino FC  2-1 (0-0)

(60′ Baah, 81′ Moren – 90′ Quagliarella)

HJK:Doblas, Lampi, Baah, Moren, Sorsa, Lod, Annan, Savage, Väyrynen (75. Perovuo), Zeneli (86. Alho), Kandji (90. Heikkilä)

Vaihdossa:Eriksson, Mannström, Porokara, Bancé