Otteluraportti: Huima alku siivitti HJK:n jatkoon Mestarien Liigan karsinnoissa

HJK vs Víkingur 3-1 (3-1), agg. 5-2
Maalit: 1′ Klauss, 10′ Mensah, 19′ Mosa, 21′ G. Vatnhamar

HJK:n avauskokoonpano oli muuttunut avauskohtaamisesta vain yhden pelaajan verran, kun Daniel O’Shaughnessy tuli Roni Peiposen tilalle laitapuolustajan tontille.

Vaihtopenkillä Klubilla oli lauantaisen TPS-kamppailun tapaan useita nuoria pelaajia, kun maalivahti Robin Källman, sekä kenttäpelaajat Tommi Jäntti, Kevin Kouassivi-Benissan, Enoch Banza ja Otto Ollikainen olivat ottelun kokoonpanossa mukana.

Klubi sai otteluun unelma-alun, kun João Klauss iski isännät johtoon ottelun ensimmäisellä minuutilla. Brasilialainen haistoi erinomaisesti vieraiden puolustuksen kommunikaatiovirheen ja pääsi nostamaan pallon taidolla maaliin avoimesta paikasta.

Klubi jatkoi raivoisaa vyörytystä, jonka myötä Klauss ja Riku Riski pääsivät kokeilemaan maalintekoa ennen kuin ottelua oli takana edes viittä minuuttia.

Käynnissä oli kymmenes peliminuutti, kun Klubi hyökkäsi vasemmalta laidalta. O’Shaughnessyn keskitys löysi boksista Klaussin, joka pudotti pallon yhdellä kosketuksella Evans Mensah’lle. Mensah laukoi välittömästi ja pallo painui Víkingur-vahti Elias Rasmussenin taakse tuplaten Klubin johdon jo aikaisessa vaiheessa.

Edellisestä osumasta ei ehtinyt kulua edes kymmentä minuuttia, kun taas tapahtui. Tällä kertaa pallo pelattiin Mosalle oikeaan laitaan boksin reunalle. Keskikentän taituri harhautti puolustajat sivuun ja laukoi vasemmalla jalallaan pallon tulisesti maalin takanurkkaan.

Víkingur osoitti kuitenkin välittömästi taistelun merkkejä. Gunnar Vatnhamar onnistui riistämään pallon HJK:n puolustukselta aivan HJK-vahti Maksim Rudakovin edessä ja laukoi terävästi färsaarelaisten kavennuksen, kun ottelua oli takana vasta reilut 20 minuuttia.

Värikkään alun jälkeen ei ensimmäisellä jaksolla lisäosumia enää nähty, vaikka Klubi kykenikin tuottamaan vielä useita laadukkaita vetopaikkoja.

Víkingur tyytyi läpi jakson puolustamaan melko syvällä omalla alueellaan, eikä maaliin johtaneen tilanteen lisäksi vierailla ollut todellisia paikkoja laisinkaan.

Toinen nelivitonen jatkui Klubin täydellisellä hallinnalla. Hieman yllättäen Víkingur vaikutti puolustavan jopa avausjaksoa tarkemmin, vaikka joukkueen jatkoon eteneminen olisi vaatinut tehtyjä maaleja.

Puoliskoa oli pelattu noin kymmenen minuuttia, kun vahvaa ottelua pelanneet Mosa ja Klauss pelasivat erinomaisesti yhteen. Klauss pääsi kääntymään pallon kanssa rangaistusalueen sisällä ja Víkingur-puolustaja oli pakotettu pysäyttämään brasilialaisen kielletyin keinoin.

Pallo vietiin rangaistuspilkulle, jota Klauss asettui itse ampumaan. Rasmussen aavisti kuitenkin vedon oikein ja nappasi pallon syliinsä.

67. minuutilla nähtiin ensimmäinen vaihto, kun maalinteossa kertaalleen onnistunut Klauss otettiin sivuun ja kentälle tuli Filip Valenčič. Vain muutama minuutti myöhemmin Enoch Banza korvasi Mensah’n laidalla.

Tiiviisti koko toisen jakson puolustanut Víkingur sai kulmapotkun, kun peliä oli takana reilut 70 minuuttia. Rudakov venyi tilanteessa erinomaisesti kahteen torjuntaan, kun venäläinen torjui kulmapotkusta tulleen puskun ja välittömästi paluupallosta seuranneen laukauksen.

Seuraavaksi oli Klubin vuoro yrittää maalintekoa. Valenčič murtautui vahvasti boksiin, mutta puolustajia väistellessä slovenialainen ajautui pieneen laukaisukulmaan, josta lähteneen vedon Rasmussen torjui kulmapotkuksi.

84. peliminuutilla nähtiin viimeinen vaihto, kun lauantaina TPS-ottelussa debyyttinsä Veikkausliigassa tehnyt Otto Ollikainen, 17, vaihdettiin Sebastian Dahlströmin tilalle keskikentälle.

Víkingurin peli ei tuottanut minkäänlaista loppukiriä ja lopulta maalittoman toisen jakson jälkeen ottelu päättyi 3-1 lukemiin, jolloin HJK jatkaa Mestarien Liigan seuraavalle karsintakierrokselle yhteismaalein 5-2.

Seuraavalla kierroksella HJK kohtaa valkovenäläisen Bate Borisovin. Ensimmäinen osaottelu pelataan Valko-Venäjällä keskiviikkona 25.7.2018.