Lauotko vaparin mieluummin boksin rajalta vai kauempaa, Casper Terho?

Edustusjoukkueen toiseksi nuorin pelaaja tavoittelee kauden hienointa maalia ja avaa lajivalintansa taustoja.

Casper Terho - HJK Helsinki. Photo: © Jussi Eskola

HJK haluaa tällä kaudella tehdä pelaajiaan tutummiksi katsojille. Julkaisemme kauden aikana jokaisesta pelaajasta sekä pidemmän katsauksen näiden aiempaan uraan että syvemmälle pelaajan henkilökohtaiseen elämään pureutuvan haastattelun.

Card 19 Terho

HJK:n nuori hyökkääjä Casper Terho saapui ennen omaa haastatteluvuoroaan kuuntelemaan, kun viestinnän traineemme Vertti Karjalainen ja Toni Vikgren haastattelivat kokenutta Jukka Raitalaa.

Millainen luonne olet?

Joukkueen kanssa olen aika rauhallinen. Kun minut oppii tuntemaan paremmin, olen huomattavasti vilkkaampi – ainakin läheisteni kanssa. Kentällä olen tunnollinen, teen työni aina kunnolla. Olen joukkuepelaaja.

Kuuntelit äsken Jugin (Raitala) tarinointia. Millaisia ajatuksia hänen kuuntelemisensa herättää?

Oli kiva kuulla hänen juttujaan, sieltä sai hyviä huomioita ja vinkkejä, jotka kannattaa ottaa omankin korvan taakse talteen. Olen jutellut treeneissäkin Jugin ja Joonan (Toivio) kanssa, heiltä saa aina hyviä neuvoja.

Kuinka paljon saatte yleisesti uraan liittyviä neuvoja vanhemmilta pelaajilta?

Kyllä niitä tulee. Kannattaa itse mennä kysymään, niin saa aina vinkkejä. Täytyy itse uskaltaa aloittaa keskustelu, eivät ne ilmaiseksi tule.

Mikä on mieluisin pelipaikkasi?

Nykyisessä formaatiossa olen pelannut toisena kymppinä, ja se sopii minulle parhaiten. Jossain erilaisessa muodostelmassa pelaan mielelläni oikeana laitahyökkääjänä, miksen vasempanakin. Niitä olen pelannut aiempina vuosina eniten, ja ne ovat sopineet vahvuuksiini.

Olen huomannut, että  uudella pelipaikallani on vielä paljon opittavaa. Isoin ero on mielestäni havainnoinnissa: laidalla sitä ei tarvitse tehdä yhtä paljoa, koska toisella puolellasi on sivuraja. Keskemmällä pelatessa tilaa on joka puolella, ja pään täytyy pyöriä koko ajan.

Sinulla on ainakin hyvä laukaus. Onko se vahvuutesi, vai löytyykö muitakin mainitsemisen arvoisia?

No joo, vasen jalkani on suurin vahvuuteni – ja kyllä oikeallakin lähtee. Olen myös hyvä ohittamaan vastustajia 1v1-tilanteissa ja kykenen tekemään hyökkäyskolmanneksella sellaisia ratkaisuja, jotka luovat tilaa joko itselleni tai joukkuekavereille.

Olet nuoresta iästäsi huolimatta ehtinyt tekemään paljon maaleja. Mikä on ollut ikimuistoisin tai hienoin osumasi?

Ikimuistoisin on viime liigakauden ensimmäisen matsin maali Honkaa vastaan. Sain Atomilta hyvän läpisyötön ja nostin pallon etuyläkulmaan. Hienoin on sitten maali Ilvestä vastaan, siinä pääsin haastamaan laidalta ja tykitin pallon takaylänurkkaan

Nehän taisivat molemmat olla vieläpä “väärällä” jalallasi?

Kyllä! Silläkin lähtee tarvittaessa, silmät kiinni ja sinne päin.

Casper Terho - HJK Helsinki. Photo: © Jussi Eskola

Millaisia juniorivuotesi olivat?

Aloitin Malmin Palloseurassa ihan pienenä, asuimme silloin vielä Tapanilassa. Kuusivuotiaana muutimme Vuosaareen, jossa pelasin vähän pienemmissä seuroissa, kuten Valtissa ja Konnussa. Siirryin Klubiin vasta 15–16-vuotiaana. Pelasin sen ikäiseksi saakka myös lätkää maajoukkuetasolla. Meitä valmensi silloin Vuosaaren Viikingeissä Juha Lind, ja vaikka seura ei olekaan kaikista suurin tai tunnetuin, meillä oli poikkeuksellisen kova ikäluokka.

Asutko vieläkin Vuosaaressa?

Joo, asumme siellä vanhempieni ja 13-vuotiaan pikkusiskoni kanssa.

Mikä oli syynä siihen, että siirryit Klubiin?

Silloin oli sellainen vaihe, että piti alkaa miettimään, mitä oikeasti halusi – oli ikään kuin valinnan hetki. Pystyin pelaamaan todella pitkään molempia lajeja, mikä on ollut hyvä asia. Se on tuonut monipuolisuutta. Kelkka alkoi kuitenkin kääntymään futiksen puolelle, ja silloin Klubista tuli itse asiassa yhteydenotto. Täältä kysyttiin, haluaisinko tulla treenaamaan viikoksi.

Palasin hyvin sujuneen treeniviikon jälkeen takaisin Konnun treeneihin, ja yhtäkkiä KäPa:sta tuli myös kyselyä minun suuntaani. Pohdimme perheeni kanssa, mikä olisi järkevin ratkaisu, ja päädyimme valitsemaan HJK:n, koska tämä on isompi organisaatio ja hyvä paikka kehittyä.

Miten sinut oikein ”scoutattiin” Konnusta, jos kerran sait useampia yhteydenottoja?

Monet tiesivät minut, sillä olin ollut maajoukkueen tapahtumissa mukana. Oli hauskaa, kun maajoukkue oli usein täynnä juuri HJK:n ja muiden isompien seurojen pelaajia, ja sitten siellä oli yksi kaveri Konnusta. Pian HJK:hon siirtymiseni jälkeen tein debyytin Suomen paidassa Pohjois-Irlantia vastaan, ja tein kaksi maalia 3–1-voitossa. Koutsikin sanoi, että aika hieno homma, kun lätkäpoika tulee tänne ja ratkaisee pelin meille.

Voisi kuvitella, että Suomessa moni olisi valinnut sinun asemassasi jääkiekon. Mikä oli ratkaiseva tekijä, joka käänsi päätöksesi jalkapallon puolelle?

Minullakin oli monta kertaa niin, että talvella lätkä sujui niin hyvin, että ajattelin lopettavani futiksen. Kesäisin ajatus olikin sitten usein päinvastainen. Viimeisenä vuotenani pohdin asiaa tarkemmin, ja huomasin nauttivani nimenomaan lätkän pelaamisesta, tykkäsin pelata paljon. Futiksessa taas halusin kehittää yksittäisiä asioita, kuten juuri vasenta jalkaani ja haastamista. Tajusin rakastavani jalkapalloa enemmän, ja lopulta päätös tuli aika lailla luonnostaan.

Muistan, kun olin jo päättänyt ennen lätkäkauden päättymistä, että lopetan sen, mutta kävin silti painamassa tehot 4+4 kahteen viimeiseen peliin. Silloin vielä pohdin, pitäisikö kuitenkin jatkaa, mutta nautin lopulta futiksesta enemmän.

Oletko katunut päätöstäsi ikinä?

En, olen ollut tyytyväinen päätökseeni siitä saakka, kun tein sen. Seison sen takana. Totta kai lätkää on edelleen kiva pelata, käyn usein kavereiden kanssa ulkojäillä.

Casper Terho - HJK Helsinki. Photo: © Jussi Eskola

Onko sinulla muita harrastuksia?

Ostimme juuri tänä talvena perheen kanssa sukset, ja olen tykännyt käydä hiihtämässä. Tykkään kaikesta urheilusta, esimerkiksi golfista. Käyn kesäisin silloin tällöin kavereiden kanssa rangella.

Mitä tykkäät tehdä, kun olet kotona? Viihdytkö ennemmin perheesi kanssa vai näetkö kavereita?

Kumpaakin. Välillä olen enemmän kavereiden kanssa, mutta viihdyn todella hyvin rauhassa perheeni kanssa. Vietän paljon aikaa pikkusiskoni kanssa, hän on lupaava jalkapalloilija ja pelaa vuotta tai kahta vanhempien kanssa. Käymme yhdessä potkimassa.

Eli sieltä on tulossa toinenkin lahjakas Terho. Kuuluuko vapaa-aikaasi muita nuorten perusjuttuja, kuten pleikkarilla pelaamista tai sarjojen katselua?

Pleikkarilla pelaaminen on jäänyt, pelasin pienempänä paljon PS3:lla, mutta nykyään en juuri ollenkaan. Välillä saatamme pelata kavereiden kanssa tyyliin jotain Fifaa. Tykkään katsella Netflixiä, sinne oli juuri tullut Neymarista kertova dokkari, joka oli todella mielenkiintoinen. Käymme myös välillä kavereiden kanssa leffassa.

Kuka on suosikkipelaajasi?

Se on aina vähän vaihdellut. Pienempänä tykkäsin Messistä, koska hänkin on vasuri ja meillä on samana päivänä synttärit (24.6.). Viime vuosina olen seurannut paljon Neymaria, koska hän on hyvä haastamaan. Ihailen myös Cristiano Ronaldoa hänen fyysisten ominaisuuksiensa takia. Se siis vähän riippuu, millaista ominaisuutta tarkkailen, mutta nuo kolme ovat olleet suurimmat suosikkini – ja ovathan he kaikki isoja staroja.

Entä suosikkijoukkueesi?

Liverpool, se on ollut viime aikoina kova joukkue. Tykkään siitä, miten he pelaavat. Totta kai siellä on myös huippupelaajia, mutta se on niin yhtenäinen joukkue – kaikki tekevät oman työnsä eikä joukkueessa ole vapaamatkustajia.

Casper Terho - HJK Helsinki. Photo: © Jussi Eskola

Pelipäivän biisi tai artisti?

Outkastin Hey Ya! Se on vähän vanhempi biisi, mutta sitä kuunnellessa unohtaa stressin ja rentoutuu. Jos sitä ei soiteta kopissa, kuuntelen sen itse erikseen. Katselen pelipäivinä myös futisvideoita, joissa soi usein jokin hyvä biisi taustalla.

Pelipäivän rutiineihisi kuuluu siis futisvideoiden katselu?

Joo, aina kun herään aamulla, laitan Youtubesta jonkin videon pyörimään ja vedän aamupalaa naamariin. Siitä tulee hyvä fiilis.

Katsotko futista vapaa-ajallasi?

Kyllähän sitä tulee seurattua. Katson usein Liverpoolin pelit ja muutenkin kaikki isot matsit. Jos on jotain pelejä, joita en näe – esimerkiksi C Morelta tulevat – katson aina myöhemmin highlightit.

Olet yksi joukkueen nuorimpia pelaajia. Kuinka tärkeäksi koet unen ja oikeanlaisen ravinnon?

Ne ovat mielestäni todella tärkeitä asioita. Huomaan, että jos menee liian myöhään nukkumaan tai jos uni on huonoa, ei saa itsestään parasta irti. Yritän aina keskittyä siihen, että menen ajoissa sänkyyn ja syön hyvin, ja sen kyllä huomaa.

Nyt kun kausi on alkanut ja teen tällaiset jutut tunnollisesti, olen energisempi ja pystyn antamaan joukkueelle enemmän. Ne ovat sellaisia asioita, joita ei saa ikinä unohtaa. Tietysti niistä tulee kommentteja myös fyysiseltä valmentajalta ja päävalmentajalta.

Tuleeko joukkueelta tarkat ohjeet vai ovatko ne enemmän omalla vastuulla?

Kyllä ne tietyllä tavalla omalla vastuulla ovat. Mutta jos valmennuksessa huomataan, että nyt ei eletä ihan niin kuin urheilijan kuuluisi, kyllä sieltä tulee palautetta ja ohjeita. Olen käynyt itsekin välillä kysymässä neuvoja ravintoon liittyen, ja heiltä saa aina hyviä neuvoja.

Onko ollut hankalaa noudattaa sellaista elämäntapaa, kun monet kaverit elävät varmasti hieman erilaista elämää?

Mielestäni se on kysymys siitä, haluatko pelata tällä tasolla – haluatko, että sinusta tulee joskus jotain. Minulle sen noudattaminen ei ole ollut hankalaa. Tiedostan tilanteen koko ajan, enkä esimerkiksi vedä burgereita, vaikka joskus tekisikin mieli.

Pidän mielessä sen, että kun teen nämä asiat kunnolla, se palkitaan myöhemmin. Mielestäni asia on niin, että jos haluat saavuttaa jotain, sen eteen on tehtävä uhrauksia. Ainakin minulle se on tietynlainen motivaation lähde.

Casper Terho - HJK Helsinki. Photo: © Jussi Eskola

Näinhän se on, todella hyvin sanottu. Sinusta tehtiin hiljattain Vuosaaren paikallislehteen juttu, jossa kerroit ulkomaanhaaveistasi. Onko sinulla ollut jotain virityksiä ulkomaille?

Ei, enkä ole käynyt ikinä edes näytillä missään, vaikka joskus olisikin toivonut pääsevänsä. Saa nähdä, mitä tulevaisuus tuo tullessaan. Kaikillahan se on varmasti tavoitteena, että pääsisi joskus ulkomaille.

Minulla ei kuitenkaan ole mitään pakottavaa tarvetta päästä sinne nyt heti – sen aika tulee kyllä kun on tullakseen, jos tekee kovaa töitä sen eteen. Fokukseni on täysin HJK:ssa, minulla ei ole kiire täältä pois. Täällä on hyvä olla ja kehittyä. Ympärillä on paljon hyviä pelaajia ja treeneissä tempo on kova, joten siinä kehittyy nopeasti, kun painaa hommia täysillä. Jos joskus siirto tapahtuu, niin sitten voi keskittyä siihen.

Millaisia tavoitteita sinulla on tälle kaudelle?

Päästä pelaamaan HJK:ssa ja vakiinnuttaa paikka avauksessa. Viime kaudella pääsin jo joukkueeseen mukaan, joten nyt haluan ottaa askeleen eteenpäin. Jos mietitään HJK:n ulkopuolelta, niin haluan auttaa kauden aikana myös U19- ja U21-maajoukkueita, niilläkin on tärkeitä pelejä edessä.

Atom ilmoitti tavoitteekseen tehdä viisi maalia kaukolaukauksilla. Haluatko asettaa itsellesi jonkin maalitavoitteen?

Voisin kyllä lähteä hakemaan liigakauden hienointa osumaa, se olisi hyvä tavoite. Se voisi olla vapari 30 metristä, joka painuisi yläriman kautta maaliin. Se olisi siistiä.

Oletko hyvä vetämään vapareita?

Olen ainakin treenannut niitä paljon, ja jään usein treenien jälkeen vetelemään.

Jos saatte vaparin vaikkapa 25 metristä, kenellä on vetovastuu?

Ainakaan vielä ei ole nimetty ketään tiettyä, mutta ottaisin itselleni siinä tilanteessa vastuuta. Myös Joona on hyvä vaihtoehto, jos vapari on vähän kauempaa. Atom ja Jair vetävät sitten vähän lähempää.

Lauoit vaparin ainakin Liigacupin Inter-ottelussa. Pitikö taistella vetäjän paikasta?

Ei tarvinnut. Joona sanoi saman tien, että vedä itse, se oli hienosti hankittu. Harmitti, kun osui muuriin, koska olin juuri edellisenä päivänä treeneissä painanut samalta tontilta yläpeltiin.

Sopiiko sinulle paremmin vapari ihan boksin rajalta vai vähän kauempaa?

Kumpikin käy, niissä tarvitsee vähän erilaista potkutekniikkaa. Lähempää lauottaessa laukaus on ennemminkin sellainen nosto muurin yli, kun taas kauempaa voi käyttää enemmän voimaa. 

Casper Terho - HJK Helsinki. Photo: © Jussi Eskola
Suomen mestarit 2021 Anthony Olusanya ja Casper Terho.