Miksi Wayne Rooney kalastaa käsivarressasi, Topi Keskinen?

HJK:n 19-vuotias laitakiitäjä nauttii Tuomas Silvennoisen videovalmennuksesta ja kehuu vuolaasti Mikkeliä. 

Topi Keskinen - HJK Helsinki. Photo: © Mira Lönnqvist
Se tunne, johon moni Veikkausliigan laitapuolustaja saa tänä vuonna tottua: Topi Keskinen on juossut pallon kanssa ohi.

HJK haluaa viime kauden tapaan tehdä pelaajiaan tutummiksi katsojille. Julkaisemme jokaisesta pelaajasta katsauksen aiempaan uraan sekä pelaajan elämään syvemmin pureutuvan haastattelun. 

19-vuotias Topi Keskinen on juossut itsensä pikavauhtia HJK-kannattajien sydämiin. Mikkelin lahja Klubille avasi maalitilinsä heti ensimmäisessä treenipelissä Hakaa vastaan, ja Liigacupissa Lahtea vastaan vasemman laidan maantiekiitäjä takoi puoleen tunnin sisään neljä täysosumaa! Viimeksi yli kolme maalia yhdessä ottelussa oli HJK:n edustusjoukkueen paidassa tehnyt Kimmo Tarkkio 33 vuotta sitten vuonna (22.7.1990 Kuusankosken Kumu–HJK 0–4).

Pekka Mäntylä tenttasi Keskistä päivää ennen sensaatiomaista Lahti-matsia.

Terve Topi! Muutit joulukuussa pois vanhempiesi luota ja Mikkelistä Helsinkiin. Kentällä kulkee, entäpä itsenäinen arki?
No eipä siinä suurempia haasteita. Tietysti tiskit, pyykit sun muut pitää itse hoitaa, mutta ainakin omasta mielestäni oon hyvin selvinnyt. Eikä siinä paljon muiden mielipiteitä tarvitse kyselläkään, kun itsekseen asuu…

No sehän on täsmälleen näin. Mistäpäin löytyi kämppä?
Etu-Töölöstä. Oikein sopiva paikka, suunnilleen vartin sieltä kävelee tähän Boltille.

Mites ruokapuoli, ootko kokenut kokkaaja?
Noo, kieltämättä äiti aika hyvin ne kyllä kotona hoiti. Kanaa tykkään tehdä, ja kalaruokia pitäs laittaa enemmän. Uskon, että sen osaan aika hyvin, koska iskän kanssa kalaruokia on tullut tehtyä.

Oletko kalamiehiä?
No kyllä, ehottomasti!

Se on sitten hyvää jatkumoa, koska viime kaudella Sande Väänänen ja Matias Niemelä kertoivat näissä haastiksissa myös olevansa kovia kalastamaan. Millainen kalastaja sä olet?
Virvelikalastuksesta tykkään ehdottomasti, itse tehdyillä uistimilla. Mulla oli Mikkelissä oma soutuvene, millä kävin kodin lähellä vähän pienemmällä järvellä ja Saimaalla. Uuden kämpän vieressä on täällä aika lähellä kalakauppa, oon ajatellut sieltä käydä utelemassa vinkkejä, missä täällä kannattaisi kesällä käydä.

Ja itse asiassa Perpan (Perparim Hetemaj) kanssa on jo kalareissu suunnitteilla. Hän kysyi, että mennäänkö. Sanoin, että mikäs siinä!

Bongasinko oikein, että sulla on kädessä tatuoinnissakin kalastaja?
Joo! Wayne Rooney siinä pelipaidassa heittää. Oon aina ollut kova Rooneyn ja Manchester Unitedin fani. Viime vuosina ei ole aina ollut ihan helppoa… kun on ollut vaikka vapaapäivä treeneistä, ja koko päivän odotat ManU:n peliä, ja sitten häviävät jotain 0–4 Liverpoolille. Mutta nythän menee ihan ok. Ja kannatan aina, pelasivat sitten hyvin tai huonosti.

Meillä äiti kannattaa Evertonia ja isä Newcastlea, ja itse asiassa meidän koirankin nimi on Rooney, se on kääpiösnautserin ja mäyräkoiran sekoitus. Se ei valitettavasti nyt voinut muuttaa tänne, mutta voin lähettää kuvan!

Rooney asustaa Mikkelissä.
Ben hengailee välillä Boltilla. Juttukaverina on usein Roope Riski.

Loistavaa, lähetä ihmeessä! Mulla on itsellä westie nimeltä Ben, jota olen aina välillä tuonut tänne toimistokoiraksi pelaajien ja muiden arkea piristämään. Mutta miten sä vertaisit MP:n ja HJK:n arjen työtä? 
Onhan se ihan eri maailmasta. Mikkelissä treenit oli aina 14.30. Varttia ennen tultiin koppiin, vedettiin treenit ja lähdettiin kotiin. Mukavaahan sekin oli, mutta ei missään nimessä niin ammattimaista kuin täällä. 

Täällä pitää olla klo 9.45 mennessä paikalla. Itse tykkään, ja moni muukin, olla hyvissä ajoin paikalla, ja yleensä lähden jo ennen ysiä kävelemään kotoa. Itse en juo kahvia, mutta useimmat ottaa aluksi aamukahvin ja asettuu, vaihtaa kamat. Sitten voi vähän pyöräillä, tehdä salilla jotain pientä tai rullailla paikkoja auki. Yleensä klo 10.15 on palaveri, ja sitten klo 11 mennään kentälle. 

Topi Keskinen, Matti Peltola, Lucas Lingman - HJK Helsinki. Photo: © Mira Lönnqvist
Matti Peltola ja Lucas Lingman onnittelivat Topi Keskistä FC Hakaa vastaan syntyneestä Klubin vuoden 2023 ensimmäisestä maalista.

Sä olet jo päässyt muutamaan kertaan esittelemään kotiyleisölle osaamistasi. Kuvailisitko silti vielä katsojille vahvuuksiasi?
Nopeus, suoraviivaisuus ja hyvä työmoraali molempiin suuntiin. Kaksinkamppailuissa olen aika hyvä, ja kovaa pelaaminenkin sujuu.

Entäpä kehitettäviä asioita, niitäkin nuorelta pelaajalta aina löytyy?
Liikkuminen pallottomana ja oikeiden ratkaisujen tekeminen hyökkäyskolmanneksella ovat varmaan sellaisia. Siirto tänne on ollut siitäkin tosi hyvä, että täällä käydään niitä asioita koko ajan läpi. Palavereissa klippejä katsotaan yhdessä, ja valmentajista Silvennoisen Tuomas käy mun ja monen muun kanssa videolta ja kentän laidalla jatkuvasti hyökkäyspään liikkumista ja ratkaisuja läpi.

Ei mulle Mikkelissä varmaan kertaakaan kerrottu, miten kentällä pitäisi liikkua. Ja onhan täällä tietysti valmentajiakin enemmän, niin se on selvä, että on enemmän aikaa keskittyä yksittäisten pelaajien tekemiseen. 

Sulle on varmaan sopinut hyvin, että viime kauden wingbackien sijaan HJK on nyt käyttänyt neljän miehen puolustuslinjaa?
No todellakin! Kun tulin, en edes tiennyt, että sillä pelataan. Eikä varmasti joka peliä pelatakaan, mutta nyt tämä on kyllä sopinut todella hyvin.

Sulla oli melkoinen viime vuosi: Ykkösessä kovat tehot 10+6 ja maaliskuussa debyytti U19-maajoukkueessa EM-jatkokarsinnassa ja heti maali Belgiaa vastaan. Kesäkuussa debyytti U21-maajoukkueessa EM-karsinnassa ja heti syöttö voittomaaliin. Syksyllä ylioppilaslakki otsalle ja marraskuussa kolmen vuoden soppari HJK:hon.
No kyllä, enpä tosiaan olisi viime vuoden alussa uskonut millainen vuosi on edessä!

Mites U19- ja U21-kokemukset, oliko niissä eroja?
U21-leirillä oli ehkä vähän vapaampaa. Enemmän vapaa-aikaa ja vähemmän palavereja.

Millainen vaikutelma jäi Pikkuhuuhkajien päävalmentajasta Juha Malisesta?
Tykkäsin! Hän tiesi mitä osaan ja otti mut pelaamaan omilla vahvuuksillani. Moni ehkä mietti, miksi mut valittiin joukkueeseen, mutta työnjako oli aika selvä: Pelattiin kolme peliä viikkoon, joten Daniel Håkans ei voinut pelata niitä kaikkia. Ollaan hänen kanssaan aika samantyyppisiä, joten pelasin laidalla keskimmäisen pelin. Ja hoidin sen hyvin.

Klubin kopissa oli sulle entuudestaan tuttuja maajoukkuemiehiä Kai Meriluoto ja Oliver Pettersson. Entä muita?
Eipä juuri muita tainnut olla… paitsi Aapo (Halme)! Hän oli kerran joskus Mikkelissä päättäreissä.

Anteeks missä oli?
MP:n silloinen veskari on kai Jussi Jääskeläisen poikien serkku. Aapo tunsi ne, ja hän oli siis pyörimässä Mikkelissä koulujen päättäjäispäivänä. Vähän piti kyllä katsoa, että mitäs ihmettä Halme Mikkelissä tekee, kun terassilta bongasin. 

Ja hei, Aapokin kehui Mikkeliä! Täällä aika moni tuomitsee, mutta eihän juuri kukaan ole edes käynyt siellä. Voisinhan mäkin sanoa, että Helsinki olis ihan huono paikka, jos mulla ei olis täällä perhettä tai kavereita tai en olisi edes käynyt täällä… 

Niinhän se menee, että monet ennakkoluulot perustuvat tietämättömyyteen. Kehu lisää Mikkeliä! 
Olihan se aika hyvää elämää nuorelle miehelle: Heräät, menet kouluun ja treeneihin. Parin kilsan päässä kotoa on oma vene, jolla menet kalalle, ja näet sen jälkeen kavereita. En tiedä mitä muuta sitä välttämättä kaipaisi. 

Millainen kotikenttä on legendaarinen Mikkelin Urheilupuisto eli Urski?
Beerständilla näkee kuulemma pelin loistavasti. Kenttä on hyvä luonnonnurmi, ja se maisema mikä on siinä kentän ympärillä… ei nää helsinkiläiset oikeasti tajua kuinka hieno se on! Urski on siis omalla tavallaan tosi hyvä. Mutta tottakai tunnelma on täällä ihan eri luokkaa. Jos nyt vertaa vaikka siihen Haka-harkkapeliin. On rummut ja kunnolla ääntä, ja onhan Bolt nyt kuitenkin oikea futisstadion. 

Kun aloin miettiä siirtoa HJK:hon, katselin YouTubesta HJK TV:n matsikoosteita. Katsoin silloin, että onpa täällä hyvä meininki… en olisi uskonut, että samanlaista on jo tammikuussa!

Topi Keskinen - HJK Helsinki. Photo: © Kalevi Hämäläinen
Topi Keskinen sanoo, ettei hänellä ole koskaan ollut varsinaista lempinimeä. Kannattajat antoivat Lahti-pelin neljän maalin jälkeen somessa yhden: Topi Seksinen!

Haka-peli oli hieno, mutta voin luvata, että vieläkin parempaa on katsomosta luvassa… Sulle oli jo syksyllä kysyntää ulkomaita myöden. Ilmeisesti ei kaduta, että valintasi kallistui HJK:hon? 
Haha, no ei missään nimessä! Tai no, jos olisin valinnut jonkun muun seuran, olisin varmaan sielläkin todennut, että valinta oli oikea, mutta just nyt tämä tuntuu täsmälleen oikealta ratkaisulta. Täällä on kaikin tavoin niin ammattimainen ympäristö, ja parempien pelaajien kanssa treenaamallahan sitä kehittyy. 

Tuleeko valmentajien lisäksi kokeneemmilta pelaajilta paljon neuvoja?
Tulee tottakai. Etenkin Jugilta (Jukka Raitala), kun olen pelannut hänen kanssaan samalla laidalla, ja sitten Perpalta. Se tulee heiltä luonnostaan ja on hieno asia. Oikein mielelläni kuuntelen, siinä on tosi paljon kokemusta tarjolla.

Katso Topi Keskisen haastattelu Lahti-ottelun jälkitunnelmista.