Reaaliaikainen jalkapalloanalytiikka automatisoituu

HJK:n Lignell: ”Suurin hyöty tulee pelaajien ja pallon paikkatiedoista.”

201205 Wisesport

Veikkausliigan kauden 2020 päätösottelussa HJK vs Inter oli käytössä täysin automatisoitu ja reaaliaikainen Wisesport-jalkapalloanalytiikkajärjestelmä.

Viimeisimmän teknologian myötä jalkapallojoukkueet ja erilaiset palveluntarjoajat saavat käyttöönsä työkaluja, joita ei ole ollut ennen mahdollisia. Niihin kuuluvat esimerkiksi ottelunaikainen videoklippaus, edistyneet syöttö- ja pallonhallintatilastot sekä kymmenet muut analytiikkaelementit.

Wisesportin reaaliaikaista analytiikkaa voidaan hyödyntää monin tavoin esimerkiksi valmennuksessa, yleisöviihteessä ja urheilulähetyksissä.

– Automaattiset ja reaaliaikaiset tilastomme ovat jo laajasti käytössä televisiossa, mobiilisovelluksissa ja livevedonlyönnissä. Sen lisäksi urheilutapahtumassa on mahdollisuus tuoda visualisoitua dataa reaaliajassa stadionilla suurelle yleisölle, kuten led-näytöillä ja tulevaisuuden virtuaaliratkaisuin, kertoo Wisehockeyn myyntijohtaja Miska Kuusisto.

– Uuden tason analytiikka ei ole ainoa uniikki asia. Pystymme tarjoamaan täysin automatisoidun reaaliaikaisen ratkaisun, jossa kirjaimellisesti ei tarvita ihmisiä järjestelmän pyörittämiseen tapahtumassa. Tämä mahdollistaa uudenlaisten palvelujen lisäksi analytiikan tuomisen monipuolisesti esimerkiksi pelaajakehityksen tukena eri tasoilla, Kuusisto lisää.

201205 Wisesport pic-3

Wisehockey-jääkiekkoanalytiikka-alusta on jo käytössä tuhansissa jääkiekko-otteluissa vuodessa mukaan lukien kaikissa kotimaisen SM-Liigan ja monikansallisen KHL:n otteluissa. Nyt vastaava teknologia on käytettävissä myös jalkapallossa.

Wisesportin pelaajien ja pallon paikannuksessa hyödynnetään Quupan tarkkaa paikkatietoa. Pallo ja pelaajat on varustettu tageilla, jotka voidaan paikantaa kymmenen sentin tarkkuudella. Reaaliajassa kerätty data viedään pilvipalveluun, missä se visualisoidaan automaattisesti ja reaaliajassa eri käyttötarkoituksiin. 

Veikkausliiga-joukkueet HJK ja FC Inter pelasivat kauden 2020 viimeisen ottelun 4.11. Bolt Arenalla Helsingissä. Wisesportin jalkapalloanalytiikka-alusta oli käytössä Veikkausliigan ottelussa ensimmäistä kertaa. Stadionille asennettiin Wisesport-järjestelmä ennen ottelua. 

– WiseSport on erittäin mielenkiintoinen tuote, josta saimme maistiaisia Inter-pelissä. Tekniikan tarjoama reaaliaikainen informaatio mahdollistaa pallollisen pelaajan toimintojen tarkkailemisen pelin aikana. Suurin hyöty tulee kuitenkin pelaajien ja pallon paikkatiedoista. Analytiikan kehittyessä pystymme tunnistamaan paremmin tilat, joita voimme hyödyntää tietyissä pelitilanteissa.  Visualisoinnin kehittyessä pystymme viestimään tärkeimmät informaatiot pelaajille, kertoo HJK:n Veikkausliiga-joukkueen valmennustiimissä analytiikasta vastaava valmentaja Mikko Lignell

201205 Wisesport pic-2

Kauden päätösottelu sinetöi HJK:lle 30. Suomen mestaruuden, jonka myötä HJK:lla on jälleen mahdollisuus osallistua UEFA:n Mestarien liigan lohkovaiheen karsintoihin.