Santeri Väänänen siirtyy Norjan Rosenborgiin
HJK saa oman kasvattinsa siirrosta kelpo korvauksen, vaikka ”Sanden” sopimus päättyi – miksi?
Keskikentän terrieri Santeri Väänänen ilahduttaa jatkossa norjalaisen Rosenborgin kannattajia. HJK:n Munkkiniemen kaupunginosajoukkueessa jalkapallon aloittanut ja koko Klubin junioripolun läpi kulkenut ”Sande” on tehnyt neljän vuoden mittaisen sopimuksen Rosenborgin kanssa.
Päättyneellä kaudella HJK:n kapteenistoon kuulunut 20-vuotias Väänänen oli Suomen mestarijoukkueen avainpelaajia. Liigapelien lisäksi hän oli tärkeässä roolissa eurokarsinnoissa sekä itse Eurooppa-liigan lohkovaiheessa, jossa Väänänen oli jokaisessa ottelussa avauskokoonpanossa sekä kapteenina kotipelissä AS Romaa vastaan.
Työteliäs Väänänen kellotti myös Klubin kauden kovimmat yksittäiset kilometrit: pian polvivammasta toipumisensa jälkeen hän uurasti rankkareille edenneessä Mestarien liigan karsinnassa RFS:ää vastaan peräti 14,1 kilometriä.
Väänänen lähteekin ulkomaille hienon kauden jäljiltä hyvillä mielin.
– HJK on ollut valtaosan elämästäni osa minua. Matkan varrella on ollut valtavasti hienoja kokemuksia ja ihmisiä, ja on mahdotonta kiittää nimeltä kaikkia niitä, jotka kiitoksen ansaitsisivat. Olen aina saanut apua ja tukea, kun olen sitä tarvinnut. Isot kiitokset tietysti myös pelikavereille, etenkin viime kausi oli unohtumaton, Sande kiittelee.
– Ja lisäksi isot kiitokset faneille siitä, että olette tulleet kannustamaan ja luomaan tunnelmaa, se on ollut todella hienoa. Toivottavasti sama meno jatkuu katsomossa ja menestyksen osalta myös kentällä!
Väänäsen siirto on täysin HJK:n strategian ja pelaajan toiveen mukainen. Rosenborgin edustaja tuli katsomaan Väänästä Roma-peliin ja tutustui samalla urheilujohtaja Miika Takkulan johdolla HJK:n toimintaan seurana yleisemminkin.
– Haluamme saada lupaavat nuoret pelaajamme maailmalle ja urallaan eteenpäin. Toivotamme Sandelle onnea matkaan ja ennen kaikkea kiitokset upeista esityksistä pelikentillä sekä esimerkillisyydestä kentän ulkopuolella, toteaa HJK:n toimitusjohtaja Aki Riihilahti.
Miten Fifan kasvattajakorvaukset toimivat?
Väänäsen sopimus Klubin kanssa umpeutui kauden 2022 lopussa, mutta HJK saa oman kasvattinsa siirrosta kuitenkin Fifan sääntöihin perustuvan korvauksen. Koska korvausjärjestelmä on Suomessa(kin) varsin vähän tunnettu, päätimme avata sitä tässä yhteydessä perusteellisesti.
Väänäsen tapauksessa, koska hän on alle 23-vuotias pelaaja, jolle HJK oli tarjonnut jatkosopimusta, kyseessä olisi normaalisti Fifa Training Compensation. Kompensaatiojärjestelmä on luotu etenkin pienempien jalkapallomaiden seurojen kannusteeksi satsata junioripelaajien kehitystyöhön.
Kompensaation perusteita ovat ensimmäisen ammattilaissopimuksen ajankohta ja ulkomaansiirto. Kompensaation määrä riippuu seuran luokituksesta: HJK ja muut suomalaisseurat ovat kategoriassa 4, Norja ja Rosenborg kategoriassa 3 ja vaikkapa Serie A -seurat kategoriassa 1. Mitä pienempi numero, sitä suurempi vuosittainen laskennallinen korvaus kasvattajaseuralle maksetaan.
Training compensation maksetaan sille seuralle, josta alle 23-vuotias pelaaja siirtyy toiseen, ulkomaalaiseen seuraan. Kompensaatio ei ole seuran määrittelemä, vaan summa määräytyy suoraan Fifan kansainvälisistä säännöistä. Korvauksen suuruus riippuu siitä, kuinka pitkään pelaaja on 12–21 ikävuoden välillä edustanut edellistä seuraansa.
Väänäsen tapauksessa HJK ja Rosenborg sopivat, että training compensationin sijaan Rosenborg maksaa Klubille siirtokorvauksen sekä aikanaan prosenttiosuuden Väänäsen seuraavan siirron siirtosummasta.
– HJK:n training compensation olisi ollut Väänäsen tapauksessa lähes 300 000 euroa. Sovimme seurojen kesken, että pieni osa tästä summasta vaihdetaan prosenttiosuuteen Sanden seuraavasta siirtokorvauksesta. Tämä on hyvin yleinen toimintatapa, ja HJK:ssa näimme tässä tapauksessa isomman mahdollisuuden itsellemme, koska summan ero on pieni verrattuna Sanden potentiaaliin, Riihilahti kertoo.
Fifalla on oikeus määritellä kansainvälinen siirtojärjestelmä. Kattojärjestön sääntöihin perustuva toinen kannustemalli kasvattajaseuroille on viiden prosentin suuruinen Fifa Solidarity Payment eli solidaarisuusraha, joka maksetaan, jos toinen seura ostaa sopimuspelaajan pelioikeuden. Nämä viisi solidaarisuusprosenttia lohkaistaan siirtosummasta ja jyvitetään pelaajan kaikille kasvattajaseuroille Fifan taulukon mukaisesti. Solidaarisuusraha maksetaan kaikista kansainvälisistä siirtokorvauksista, joita pelaajasta maksetaan tämän uran aikana.
– Solidaarisuusraha koskee kaikkia seuroja, joita pelaaja on edustanut 12–23-vuotiaana. Tästä hyvänä esimerkkinä on vaikkapa Saku Ylätupa, jonka Ajax osti HJK:sta. HJK:n lisäksi 5 prosentin solidaarisuusrahasta pääsivät osallisiksi Ylätuvan aiemmat junioriseurat Leppävaaran Pallo ja FC Espoo, Riihilahti avaa.
Väänäsen tapauksessa kyseessä on siis training compensationin sijaan siirtosopimus, josta ostava seura Rosenborg pidättää ja jakaa pelaajan aiemmille seuroille 5 prosentin solidaarisuusosuuden. Väänäsen tapauksessa sopimuksessa on HJK:lle luvassa merkittävä prosenttiosuus myös Väänäsen seuraavasta siirrosta.
Vastaavaa siirtosopimusklausuulia jatkoprosenteista käytettiin myös esimerkiksi Joel Pohjanpalon siirtyessä HJK:sta Leverkuseniin. Klausuuli aktivoitui tänä vuonna Venezian ostettua “Jollen” Leverkusenista. Solidaarisuusrahaa ei tavallisesti makseta edelliselle seuralle, jos jatkosiirrosta on sovittu myös prosenttiosuus, mutta silloinkin muille kasvattajaseuroille aina Fifan kaavion mukaisesti.
HJK on pitänyt jatkosiirtojen prosenttiosuuskäytäntöä tärkeänä ja merkittävänä osana strategiaansa ja pyrkinyt saamaan sen jokaiseen sopimukseen.
– Solidaarisuusrahan ja myös training compensationin ongelmana on ollut, että järjestelmä on huonosti etenkin pienempien seurojen tiedossa, ja asia on ollut täysin ostavan seuran toimenpiteiden varassa, jos aiemmat seurat eivät osaa olla aktiivisia. Niinpä rahoja on Fifan arvion mukaan jäänyt maailmalla lunastamatta vuosittain satojen miljoonien edestä. Mekin aikoinaan vinkkasimme LePaa ja FC Espoota laskuttamaan Ajaxia Ylätuvan siirrosta, Riihilahti kertoo.
Ensi vuoden alussa aloittaa toimintansa Fifa Clearing House, jonka tavoitteena on läpinäkyvyyden lisäämisen lisäksi varmistaa, että kasvattajaseurat saavat heille kuuluvat suoritukset jatkossa käytännössä automaattisesti. Riihilahti oli FIFA Stakeholders Committeen jäsen, kun sekä Clearing Housesta että solidaarisuusjärjestelmästä viimeksi päätettiin.
– Pelaajien kansainvälinen etujärjestö FIFPro on vahvasti ajanut Training Compensation -järjestelmän poistamista. Itse taas olen kaikissa kansainvälisissä luottamustoimissa viiden vuoden ajan taistellut FIFPron tavoitetta vastaan, koska kyse on etenkin pienempien jalkapallomaiden ja tulevien junioripelaajien kannalta erittäin merkittävästä korvausjärjestelmästä ja kannustimesta satsata juniorityöhön, Riihilahti toteaa.