Sunnuntaina on mestaruusjuhlien ja jäähyväisten aika

Klubi isännöi Kuopion Palloseuraa kauden viimeisessä Veikkausliiga-ottelussa, joka on samalla Janne Sakselan sekä Riku Riskin viimeinen HJK-paidassa.

Janne Saksela - HJK Helsinki. Photo: © Jussi Eskola
Riku Riski ja Janne Saksela juhlivat kuvassa Suomen mestaruutta 2021. Kaksikko pääsee toistamaan saman sunnuntaina jäähyväisottelunsa päätteeksi.

HJK vs KuPS
Su 16.10.2022 klo 17:00
Veikkausliiga – Bolt Arena

Otteluisäntä: Elisa »

Veikkausliiga-kausi 2022 paketoidaan HJK:n osalta sunnuntaina, kun joukkue isännöi päätöskierroksella rakasta kilpakumppaniaan, Kuopion Palloseuraa. Ottelussa ei urheilullista panosta ole, kun Klubi varmisti Suomen mestaruuden jo edellisenä viikonloppuna, ja KuPS tulee sijoittumaan varmuudella hopealle. Siitä huolimatta molemmat lähtevät varmasti tavoittelemaan voittoa, sillä viime vuosien kahden kärkijoukkueen keskinäinen paremmuus on kuitenkin ollut jo pidempään ratkaisematta: viimeiset kuusi helsinkiläisten ja savolaisten välistä kamppailua on päättynyt tasan – joskin KuPS oli vuoden 2021 Suomen Cupin finaalissa lopulta parempi rangaistuspotkukilpailussa.

– Loistava kausi takana. Totta kai haluamme lopettaa sen tyylikkäästi positiivisella esityksellä omien kannattajiemme edessä ja juhlia mestaruutta sellaisen esityksen jälkeen, kommentoi HJK:n päävalmentaja Toni Koskela.

Mestaruus on Klubille ja päävalmentaja Koskelalle kolmas peräkkäinen. Lisäksi joukkue pelasi viime syksynä Konferenssiliigassa, ja tänä vuonna ovet aukesivat pykälää korkeammalle Eurooppa-liigaan. Veikkausliigan mestaruustaisto on ollut viime vuosina tiukka, kun kuusi vuotta putkeen mitaleille sijoittunut KuPS on nostanut selvästi tasoaan.

– Olemme pelanneet liigassa kolme vuotta putkeen yli kahden pisteen keskiarvolla ja olleet lohkoissa kahtena syksynä peräkkäin. Torstaina oli meiltä ehkä se heikoin suoritus [2–0-tappio Ludogoretsin vieraana], mutta muuten olemme olleet Eurooppa-liigassakin hyvin kilpailukykyisiä ja haastaneet todella isoja joukkueita. Kun tuota suoritusvarmuutta lähtee peilaamaan skandinaavisiin tai muihin pienempiin sarjoihin, ei kovin moni joukkue ole pystynyt samaan. Edellisenä kahtena vuotena KuPS on kerännyt pisteitä yli kahden pisteen keskiarvolla, joten mestaruudet eivät ole tulleet halvalla.

Otteluisäntä Elisan Tero Lehti jututti Janne Sakselaa ja Riku Riskiä Elisa Kulmassa. Katso haastattelu.

HJK:n pelaajatilanne on hyvä, ja kierrätystä tullaan varmasti näkemään. Lucas Lingman sekä Santeri Väänänen ovat pikkuvammojen vuoksi sivussa. Lisäksi Miro Tenho on pelikiellossa. Sen sijaan Janne Saksela ja Riku Riski nähdään sunnuntaina viimeistä kertaa Veikkausliigassa HJK:n paidassa, kun molemmat ovat kokoonpanossa KuPSia vastaan. Vakavista loukkaantumisista kärsineen Sakselan ura päättyy tämän kauden jälkeen.

– “Jasba” on upea esimerkki äärimmäisestä sitkeydestä ja sinnikkyydestä, siitä, kuinka lukemattomien loukkaantumisten jälkeen voi vielä palata huipulle. Vaikka pelillinen rooli on ollut tänä vuonna paljon pienempi kuin viime vuonna, niin harjoituskentällä hän on edelleen näyttänyt esimerkkiä huippuammattilaisuudesta, ja myös miehen positiivisen asenteen vaikutus kopissa on ollut suuri, Koskela kiittelee.

Riku Riskin viiden vuoden mittainen jakso Klubissa päättyy, mutta “Euro-Riku” ei ole vielä laittamassa nappiksia naulaan.

– Riku on ollut iso pelaaja seuralle vuosien ajan. Tätä kautta varjosti pitkään selkävaiva, mutta neljän edellisen kauden ajan hän oli Klubin hyökkäyspelin tärkeimpiä palasia. Kaikkea hyvää Rikulle jatkoon, Koskela toivottaa.

Riskin ja Sakselan lisäksi ainakin Belgiaan pitkällä sopimuksella siirtyvä Casper Terho pelaa – toistaiseksi – viimeisen pelinsä Klubin riveissä Veikkausliigassa.