Suomalaisella jalkapallolla upea tiistai – Klubilaiset isossa roolissa

Minihuuhkajat turnausvoittoon, Pikkuhuuhkajat voitolla lähelle EM-jatkokarsintapaikkaa, Huuhkajat ensimmäiseen voittoon tämän vuoden Kansojen liigassa.

Altti Hellemaa pelasi koko matsin Unkari-voitossa.

Minihuuhkajat

Suomen U18-maajoukkue (2004 ja myöhemmin syntyneet) voitti Ruotsin Skenessä pelatun miniturnauksen, kun se kukisti tiistaina Unkarin 2–1 (2–0). Lauantaina Suomi oli lyönyt isäntämaa Ruotsin samoin luvuin. Suomen hienossa saavutuksessa oli vahva klubilainen maku, sillä tiistaina kentällä oli neljä HJK Klubi 04:n pelaajaa.

Voitokkaan ryhmän kapteenina toimi samassa roolissa myös nollanelosessa pelaava Niilo Kujasalo, joka kellotti Unkaria vastaan täydet minuutit. Hänellä oli keskikentällä seuranaan Altti Hellemaa, joka pelasi myös koko ottelun. Hellemaa syötti lisäksi Suomen 1–0-johtomaalin. Aaro Toivonen pelasi toisen puoliajan, ja lauantaina Ruotsia vastaan maalin tehnyt Daniel Rökman pääsi kentälle viimeiseksi puoleksi tunniksi.

Suomen U18-ryhmällä on erikoinen kokeilu, sillä ikäryhmä pelaa viikon sisään kahdessa turnauksessa kahdella eri joukkueella. Huomenna alkaa Riiassa Baltic Cup, jossa sinivalkoiset kohtaavat Liettuan, Viron ja Latvian. Tähän ryhmään nollanelosesta on päässyt Kaius Hardén. Lisäksi joukkueen maalia vartioi Jaaso Jantunen, joka siirtyy heinäkuussa HJK:sta Bundesliiga-seura SC Freiburgiin.

Pikkuhuuhkajat

Suomen U21-maajoukkue (2000 ja myöhemmin syntyneet) otti Bolt Arenalla 3–0-voiton Azerbaidžanista EM-karsintaottelussa. Nyky-klubilaisista Casper Terho tuli vaihdosta kentälle 80. minuutilla ja Ilveksessä lainalla pelaava Kai Meriluoto oli avauskokoonpanossa.

Ottelun ensimmäinen puoliaika oli maaliton, mutta heti toisen puoliajan alussa alkoi tapahtumaan. Azerbaidžan sai Suomen kannalta epäonnekkaasta tilanteesta rangaistuspotkun, jonka kapteeni Viljami Sinisalo kuitenkin torjui komeasti. Naatan Skyttä vei heti seuraavasta hyökkäyksestä Suomen 1–0-johtoon. Viisi minuuttia myöhemmin Meriluoto alusti Oliver Antmanin 2–0-maalin.

67. minuutilla viime kauden joukkuetoverit Klubi 04:sta vaihdettiin keskenään, kun ahkerasti prässännyt Meriluoto vaihdettiin nykyään FC Honkaa edustavaan Agon Sadikuun. Vaihto oli onnistunut: Sadiku viimeisteli Pikkuhuuhkajien 3–0-voiton.

Joukkueessa on Sadikun lisäksi paljon ex-klubilaisia, sillä myös Oliver Antman, Adam Markhiev, Pyry Hannola, Kalle Katz ja Julius Tauriainen ovat vetäneet HJK-paidan päällensä jossain kohtaa uraansa.

Kotivoitto Azerbaidžanista nosti Suomen EM-karsintalohkon kakkoseksi, kun jäljellä on enää yksi ottelu. Pikkuhuuhkajat kohtaa perjantaina lohkon kolmantena olevan Norjan Turussa Veritas Stadionilla. Voitolla Suomi varmistaa paikan vähintään EM-jatkokarsinnoissa. Lohkoa johtaa tasapisteissä Suomen kanssa oleva Kroatia, joka kohtaa lohkon jumbona olevan Viron keskiviikkona Pärnussa.

Huuhkajat

Yli puolet (14/27) Huuhkajien kesäkuun miehistöstä ovat edustaneet uransa varrella HJK:ta. Klubi-kapteeni Miro Tenhon lisäksi HJK:n paidan ylleen ovat vetäneet Carljohan Erikson, Leo Väisänen, Sauli Väisänen, Daniel O’Shaughnessy, Richard Jensen, Nikolai Alho, Rasmus Schüller, Lucas Lingman, Robin Lod, Lassi Lappalainen, Mikael Soisalo, Teemu Pukki ja Joel Pohjanpalo.

Vaikka Miro Tenho seurasi ottelun vaihtopenkiltä, HJK-edustus oli kunnossa Suomen kohdatessa Montenegron Kansojen liigassa. Huuhkajien 2–0-voittoon päättyneen ottelun sankari oli klubilaisille tuttu, sillä Joel Pohjanpalo viimeisteli Suomen kummatkin maalit.

Ensimmäisen maalinsa ”Jolle” sai sijoittaa tyhjiin takatolpalta Huuhkajien hienon syöttökombinaation jälkeen. Pohjanpalo teki toisen maalinsa Klubin viime kauden maestron Lucas Lingmanin sivuvapaapotkusta, jonka hän jatkoi maaliin tyylikkäästi liukuen. Montenegro ei saanut missään kohtaa uskottavaa taka-ajoa käyntiin, joten Suomi avasi voittotilinsä tämän vuoden Kansojen liigassa.

Kansojen liigan lauantaina 1–1-tasapelillä Bosniaa vastaan aloittanut Suomi jakaa lohkon kärkipaikan neljällä pisteellä juuri Bosnian kanssa. Huuhkajat kohtaavat seuraavassa ottelussaan vielä pisteittä olevan Romania vieraskentällä Bukarestissa tulevana lauantaina.