Tapahtui tänä päivänä 2012

HJK täytti 115 vuotta kesäkuussa 2022. Sen kunniaksi muistelemme vanhoja, hienoja hetkiä. Tänään on vuorossa upea hetki tasan vuosikymmenen takaa, kun neljännen peräkkäisen mestaruuden voittanut HJK jätti jäähyväiset legendaariselle Antti Muuriselle.

Antti Muurinen sai Olli-Pekka Lyytikäiseltä ruusukimpun kiitokseksi.

Antti Muurinen on kiistatta yksi kaikkien aikojen HJK-valmentajista. ”Mursu” valmensi Klubia mittavalla valmennusurallaan kahteen otteeseen: 1990-luvun lopulla Muurinen johdatti helsinkiläisjoukkueen Mestarien liigaan, ja maajoukkuevisiitin jälkeen mies palasi sinivalkoisiin loppukaudesta 2007. Muurisen ajanjakso HJK:n peräsimessä oli menestyksekäs, ja valmentajavelhon jäähyväisiä vietettiin 22. lokakuuta 2012, jolloin Klubi varmisti neljännen peräkkäisen Suomen mestaruutensa kaadettuaan FC Lahden Töölössä 2–0.

Palataanpa ajassa hieman taaksepäin. Klubin Mestarien liigan lohkovaiheeseen kaudella 1998 johdattanut Muurinen siirtyi kauden 1999 päätteeksi Suomen maajoukkueen peräsimeen, ja Mursun viiden vuoden mittaisen maajoukkuekomennuksen aikana HJK:ta luotsasivat ensin Jyrki Heliskoski ja myöhemmin Keith Armstrong.

Armstrongin aikakausi päättyi surullisenkuuluisaan kauteen 2007. Klubi aloitti sesongin hyvin, mutta sinivalkoiset valuivat lukuisten tasapelien myötä kohti alempaa keskikastia. Lopulta kauden loppupuolen Honka-tappio sinetöi Armstrongin kohtalon, ja ruoriin hyppäsi väliaikaisesti Aki Hyryläinen.

HJK tiedotti 20. syyskuuta Muurisen paluusta seuraavaksi kaudeksi, mutta lopulta paluuta aikaistettiin, ja mies otti ohjat jo kolme kierrosta ennen kauden päätöstä. Klubin sijoitukselle ei luonnollisesti ollut enää mitään tehtävissä, mutta Muurisen johtama joukkue päätti kauden kahdella voitolla ja yhdellä tasapelillä päästämättä maaliakaan.

Kausi 2008 oli jo parempi katastrofaaliseen seitsemänteen sijaan päättyneen kauden 2007 jälkeen. Mestaruus karkasi lopulta Turkuun seitsemän pistettä Klubia enemmän keränneelle Interille, mutta HJK palasi seuraavaksi kaudeksi eurokentille sijoituttuaan neljänneksi.

Vuosi 2009 aloitti Klubin uuden aikakauden, kun Muurinen luotsasi joukkueen Suomen mestaruuteen kuuden vuoden tauon jälkeen. Taistelu Hongan kanssa oli äärimmäisen tiukka, mutta viimeisen kierroksen tasapeli FF Jaroa vastaan riitti kultamitaleihin, kun espoolaiset jäivät samaan aikaan niin ikään tasapeliin TPS:n vieraana.

Alkanut mestaruusputki sai jatkoa kausina 2010 ja 2011, joka on jäänyt monien HJK-kannattajien mieleen jopa kaikkien aikojen Veikkausliiga-suorituksena. Klubi otti 33 ottelun sarjassa peräti 26 voittoa ja hurjasteli mestaruuteen käsittämättömällä 24 pisteen marginaalilla. Maaliero oli plussalla vaatimattomat 63 pykälää, ja Mestarien liigassa HJK löi maaliennätykset uusiksi 13–0-voitolla walesilaisesta Bangor Citystä. Europelit huipentuivat ikimuistoiseen Schalke-kotivoittoon, vaikka jatkopaikkaa ei lopulta otteluparista irronnutkaan.

Muurinen tunnettiin viihdyttävästä ja hyökkäysvoittoisesta pelistä.

Joukkue hajosi pahasti onnistuneen kauden aikana ja jälkeen. Muun muassa Teemu Pukki, Juhani Ojala, Rafinha, Dawda Bah ja Alexander Ring lähtivät ulkomaille. Jari Litmanen ja Aki Riihilahti ripustivat nappiksensa naulaan. Kovimmat vahvistukset seuraavalle kaudelle hankittiin Espoosta, kun Rasmus Schüller sekä Demba Savage ostettiin Hongasta Klubiin.

Muurisen toisen HJK-visiitin viides täysi kausi, joka päättyi neljänteen peräkkäiseen mestaruuteen, jäi Mursun viimeiseksi, ja HJK hyvästeli “Muurinhon” tyylillä 22. lokakuuta pelatun FC Lahti -kotivoiton jälkeen. Kyseinen ottelu ratkaisi käytännössä mestaruuden, sillä ero toisena majailleeseen Interiin venyi ennen viimeistä kierrosta kolmeen pisteeseen, ja Klubin maaliero oli yhdeksän osumaa parempi.

Berat Sadik ja Demba Savage viimeistelivät maalit, ja loppuvihellyksen jälkeen HJK:n pääomistaja Olli-Pekka Lyytikäinen antoi Muuriselle kukkakimpun ja t-paidan. Sitten Klubin kapteeniston Ville Wallén sekä Rami Hakanpää veivät Muurisen kultatuolissa HJK-kannattajien eteen juhlittavaksi, ja jo ottelun aikana suosiotaan Muurisen pelityylille tifolla osoittaneet kannattajat jättivät laulaen jäähyväisensä HJK:n mestaruuskantaan palauttaneelle valmentajavelholle. HJK päätti kauden viisi päivää myöhemmin tyylillä, kun JJK kaatui Jyväskylässä tennislukemin 6–3.

HJK:n kapteeniston jäsenet kantoivat Muurisen kultatuolissa kannattajien eteen.