Tapahtui tällä viikolla vuonna 2013

HJK ja Hammarby kohtaavat jälleen tulevana lauantaina. Tapahtumarikkaissa otteluissa on nähty useita ikimuistoisia hetkiä ja debyyttejä. Vuonna 2013 Demba Savage maalasi kahdesti.

Yllä videolla mieluisa muisto vuodelta 2013, kun Klubi voitti 2–0 Tukholman Söderstadionilla Demba Savagen maaleilla.

HJK ja Hammarby ovat tulleet toisilleen tutuiksi viimeisen vuosikymmenen aikana. Ensimmäinen joukkueiden välinen kohtaaminen nähtiin tällä viikolla harjoituskaudella 2013, ja nyt joukkueet kohtaavat jo kuudetta kertaa.

Muistelemme jutussa seurojen välisiä aiempia kamppailuja, mutta aluksi hieman nykypäivää: Tukholmalainen Hammarby siis saapuu Bolt Arenalle harjoitusotteluun tulevana lauantaina 26. maaliskuuta. Ottelu on Klubin harjoituskauden viimeinen – Veikkausliiga pyörähtää käyntiin seuraavana lauantaina 2. huhtikuuta, kun Klubi isännöi FC Honkaa.

Hammarbyn sarjakausi käynnistyy Klubin tavoin 2.4., joten ottelu on myös ruotsalaiselle vierasjoukkueelle viimeinen ennen alkavaa kautta. Hammarbyn harjoituskausi on edennyt vakuuttavasti, sillä joukkue on raivannut tiensä Ruotsin Cupin finaaliin voittamalla kaikki viisi otteluaan. Vuoden ainoan tappionsa Hammarby kärsi helmikuussa norjalaiselle Moldelle.

Kumpikaan joukkueista ei pääse pelaamaan parhaalla kokoonpanollaan maajoukkue-edustusten vuoksi. Klubilta on eri maajoukkuetehtävissä Santeri Hostikan Huuhkaja-kutsun myötä yhdeksän pelaajaa, Hammarbyllä seitsemän.

Kuten todettua, HJK:n ja Hammarbyn välisestä ottelusta on muodostunut jonkinasteinen perinne viimeisen vuosikymmenen aikana: lauantain kamppailu on peräti kuudes seurojen välinen harjoituskauden kohtaaminen viimeisen kymmenen kauden aikana. Klubi on vienyt aiemmista otteluista kolme, Hammarby yhden. Lisäksi kerran on päädytty tasapeliin.

Perinne juontaa juurensa Seinäjoelle ja edesmenneeseen pelaaja-agentti Ville Lyytikäiseen, jolla oli paljon kontakteja naapurimaissamme. Raimo Sarajärvi rakennutti neljän muun rahoittajan kanssa Seinäjoelle Wallsport Areenan, jossa pelattiin 2010-luvun alussa vuosittain kovatasoinen harjoitusturnaus, Komia-turnaus, johon Klubikin osallistui kahteen otteeseen.

Lyytikäisen kontaktien avulla turnaukseen saatiin myös ulkomaalaisia joukkueita Ruotsista ja Virosta, ja Klubikin alkoi rakentaa omia suhteitaan Tukholman suuntaan. Siihen aikaan toisella sarjatasolla pelanneessa Hammarbyssä oli jonkin verran suomalaisia työntekijöitä, ja seura oli tukholmalaisseuroista helposti lähestyttävin, joten seurat sopivat harjoitusottelusta. Molemmat pitivät siitä, joten perinnettä on jatkettu.

Hammarby on perinteikäs ruotsalaisseura, joka on tunnettu etenkin intohimoisista kannattajistaan. Tukholmalaisseuran katsojakeskiarvo on jopa hämmästyttävän suuri ja kestää vertailun kovempienkin sarjojen kanssa: Hammarby vetää Tele 2 -areenalle keskimäärin yli 22 000 katsojaa ottelua kohden.

Hammarby on voittanut historiansa aikana yhden Ruotsin mestaruuden, vuonna 2001. Seuralta löytyy palkintokaapistaan myös Ruotsin Cupin voitto viime kaudelta, ja ruotsalaisjoukkue eteni cup-finaaliin tälläkin kaudella kaatamalla välierässä Malmön, joka pelasi syksyllä Mestarien Liigan lohkovaiheessa. Hammarby oli edetä viime syksynä Klubin tavoin Konferenssiliigan lohkovaiheeseen, mutta sveitsiläinen FC Basel kukisti Hammarbyn viimeisellä karsintakierroksella rangaistuspotkukilpailussa.

Osittain Zlatan Ibrahimovicin omistama Hammarby tippui 2000-luvun alun menestyksekkäiden vuosien jälkeen yllättäen toiselle sarjatasolle, Superettaniin, josta tukholmalaiset nousivat takaisin pääsarjaan vasta vuonna 2015. Muutaman vaisumman nousua seuranneen kauden jälkeen Hammarby on vakiinnuttanut asemansa Ruotsin kärkiseurojen joukossa voittaen kertaalleen pronssia. Viime kaudella Hammarby sijoittui huipputasaisessa sarjassa viidenneksi, mutta ero sarjan voittaneeseen Malmöön oli lopulta vain kuusi pistettä.

31.3.2013 Hammarby vs HJK 0-2 »

Ensimmäinen seurojen välinen ottelu pelattiin maaliskuussa 2013 Söderstadionilla. Hammarby pelasi tuolloin vielä Superettanissa ja tavoitteli nousua takaisin pääsarjaan hankkimalla muun muassa Kennedy Bakircioglun sekä Nahir Besaran kaltaisia nimiä. HJK oli Hammarbylle harjoituskauden toinen suomalaisvastustaja: paria viikkoa aiemmin ruotsalaisseura oli kohdannut Turun Palloseuran, jonka ainoasta maalista 1–1 tasapelissä vastasi Roope Riski.

Hammarby oli vaikeuksissa etenkin HJK:n taitavien laitureiden, Demba Savagen sekä Erfan Zenelin, kanssa. Klubi hallitsi ottelua ja nappasi rutiininomaisen 2–0-voiton kahdella Savagen maalilla. Klubin nykyisestä joukkueesta kentällä nähtiin Valtteri Moren.

HJK:n avaus: Ville Wallén – Sebastian Sorsa, Tapio Heikkilä, Valtteri Moren, Mikko Sumusalo – Teemu Tainio, Rasmus Schüller, Sebastian Mannström – Demba Savage, Mikael Forssell, Erfan Zeneli

30.3.2014 Hammarby vs HJK 3–3 »

Joukkueet kohtasivat uudestaan lähes päivälleen vuotta myöhemmin. Hammarby pelasi edelleen Superettanissa mutta onnistui nousemaan kauden päätteeksi takaisin Ruotsin korkeimmalle sarjatasolle. Klubin tuore hankinta, maalivahti Michael Törnes, teki ottelussa ensiesiintymisensä sinivalkoisissa. Tanskalaisveskari teki myöhemmin kauden aikana Veikkausliiga-historiaa pitämällä maalinsa puhtaana peräti 961 minuuttia putkeen.

HJK esitteli ottelussa myös toisen uuden pelaajan: Macoumba Kandjin. Senegalilaishyökkääjä pelasi ottelussa testipelaajan statuksella ja onnistui vakuuttamaan valmennusjohdon. HJK ja Kandji tekivät sopimuksen viikkoa myöhemmin, ja juonikas kärkipelaaja onkin jättänyt jälkensä useiden Klubi-kannattajien sydämiin.

Hammarby vesitti Törnesin ensiesiintymisen laukomalla kaksi maalia tanskalaisvahdin selän taakse jo ensimmäisellä jaksolla. Vielä vartti ennen loppua isännät johtivat uudella Tele 2 -areenalla pelattua ottelua 3–0, mutta Klubi onnistui laittamaan kirivaihteen silmään: Robin Lod iski kaksi kavennusosumaa viiteen minuuttiin, ja Rasmus Schüller tasoitti ottelun vielä 87. peliminuutilla.

HJK:n avaus: Michael Törnes – Veli Lampi, Valtteri Moren, Tapio Heikkilä, Gideon Baah – Markus Heikkinen, Robin Lod, Rasmus Schüller – Demba Savage, Mikael Forssell, Macoumba Kandji

7.2.2017 Hammarby vs HJK 2–3 »

Joukkueiden kolmas kohtaaminen käytiin parin vuoden tauon jälkeen, helmikuussa 2017. Ottelu oli vahvasti kaksijakoinen, ja HJK hyödynsi laajaa pelaajarinkiään. Hammarby lähti otteluun käytännössä parhaalla miehistöllään, mutta vierasjoukkue HJK:n avauksessa nähtiin tukku nuoria tulokkaita: Saku YlätupaEetu VertainenSebastian DahlströmValtteri Vesiaho sekä Samu Laitinen. Lisäksi nykyään FC Honkaa edustava Lucas Kaufmann oli HJK:n mukana testipelaajana.

Hammarby oli ensimmäisellä jaksolla vahva, mutta HJK:llakin oli omat hetkensä. Tukholmalaisilla oli tilaisuus siirtyä johtoon jo 10. minuutilla, mutta Thomas Dähne torjui Hammarby-ikoni Kennedy Bakircioglun rankkarin. Puoliajalle mentiin tästä huolimatta Hammarbyn 2–0-kotijohdossa.

Toisella puoliajalla Akseli Pelvas onnistui kaventamaan ottelun Vertaisen oivaltavasta syötöstä. Ottelun painopiste kääntyi täysin puolisen tuntia ennen loppua, kun Klubi vaihtoi kerralla sisään Alfredo MoreloksenOusman JallowinEvans Mensahin sekä Atomin.

Morelos toi Klubin tasoihin 72. minuutilla Atomin syötöstä. Mensah oli viedä Klubin johtoon seuraavasta hyökkäyksestä, mutta ghanalaisen tulinen laukaus osui sisätolppaan, ja Hammarbyn puolustus selvitti paluupallon. HJK:n vaihtopelaajat osoittivat tasonsa jälleen 80. minuutilla, kun Jallow nappasi Atomin syötön röyhkeästi Hammarby-topparin nenän edestä ja laukoi pallon varmasti maaliin.

HJK:n avaus: Thomas Dähne – Samu Laitinen, Valtteri Vesiaho, Hannu Patronen, Juha Pirinen – Moshtagh Yaghoubi, Saku Ylätupa, Sebastian Dahlström – Eetu Vertainen, Akseli Pelvas, Lucas Kaufmann

13.1.2018 HJK vs Hammarby 3–4 »

Hammarby vieraili ensimmäistä kertaa Helsingissä tammikuussa 2018. Ottelu pelattiin vähälumisen talven vuoksi vuodenaikaan nähden oudossa paikassa, Töölön jalkapallostadionilla. HJK johti ottelua tauolla 2–1, mutta vierasjoukkue onnistui lopulta viemään maali-iloittelun nimiinsä.

Ottelu alkoi Klubin kannalta katastrofaalisesti, kun Jiloan Hamad vei vieraat johtoon jo toisella peliminuutilla: Hammarby-kapteenin kaukolaukaus painui kauniisti ylänurkkaan ohi Markus Uusitalon. Sinivalkoiset saivat kuitenkin nopeasti ottelun juonesta kiinni, ja Filip Valencic sekä Enoch Banza iskivät maalit mieheen ensimmäisen jakson loppuhetkillä.

Tauolla HJK vaihtoi koko pelaajistonsa, ja toinen jakso pelattiin käytännössä HJK Klubi 04:n miehistöllä: toisen jakson pelaajista ainoastaan Valtteri Vesiaholla oli vyöllään Veikkausliiga-otteluita HJK:n paidassa. Klubin nuoret taistelivat mallikkaasti, mutta Hammarby siirtyi nopeasti johtoon.

HJK:n nuoriso-osasto sai palkintonsa, kun Rony Huhtala onnistui tasoittamaan ottelun 82. minuutilla hyvän pystyjuoksunsa päätteeksi. Klubi ei kuitenkaan pystynyt venymään tasapeliin, sillä läpi ottelun harmaita hiuksia kotijoukkueen puolustukselle aiheuttanut Pa Dibba sinetöi ottelun toisella maalillaan Hammarbylle 3–4-vierasvoiton.

HJK:n avaus: Markus Uusitalo – Rafinha, Faith Obilor, Ville Jalasto, Roni Peiponen – Anthony Annan, Moshtagh Yaghoubi, Sebastian Dahlström – Enoch Banza, Filip Valencic, Demba Savage

26.1.2019 HJK vs Hammarby 3–1 »

Joukkueiden tuorein kohtaaminen pelattiin Talin hallissa tammikuussa 2019. Klubi peluutti ottelussa edellisen vuoden tapaan hyvin kokematonta joukkuetta, ja kentällä nähtiin muun muassa Julius TauriainenOtto Ollikainen sekä Väinö Vehkonen.

Ottelu säilyi toiselle puoliajalle saakka maalittomana: Hammarbyn Vladimir Rodic vei vierasjoukkueen johtoon 52. minuutilla. Klubi kuittasi Akseli Pelvaksen toimesta lähes välittömästi, ja testipelaajana sinivalkoisia edustanut Ivan Tarasov johdatti kahdella maalillaan kotijoukkueen 3–1-voittoon. Nuori venäläishyökkääjä siirtyikin myöhemmin Klubiin lainasopimuksella Zenitistä. Sen sijaan toinen testipelaaja, kamerunilainen Fabrice Fokobo, jäi ilman sopimusta.

Moni varmasti odotti Tarasovin paikkaavan ainakin osittain João Klaussin jättämää aukkoa HJK:n hyökkäyspäässä, mutta lopulta Hammarby-ottelun maalit jäivät nuoren venäläisen ainoiksi: Tarasov pelasi Klubin riveissä yhteensä 17 virallista ottelua ilman maaleja.

HJK:n avaus: Maksim Rudakov – Valtteri Vesiaho, Rafinha, Faith Obilor – Samu Laitinen, Otto Ollikainen, Sebastian Dahlström, Kevin Kouassivi-Benissan – Lassi Lappalainen, Eetu Vertainen, Julius Tauriainen