Tapaus Vaasa

HJK tuomitsee kaiken väkivallan ja jalkapallo-otteluiden ympärille pesiytyneen häiriökäyttäytymisen, ja seura tulee jatkamaan toimenpiteitä ja yhteistyötä kaikkien tahojen kanssa tämän ehkäisemiseksi. Myös HJK:n kannattajien itsenäinen Klubipääty on lauantain tapahtumien jälkeen tuominnut kannanotossaan väkivallan eikä hyväksy sellaiseen syyllistynyttä jatkossa vieraspelimatkalleen.

HJK:lla on ollut tapahtumajärjestäjänä kotiotteluiden osalta selkeät pelisäännöt viranomaisten ja kannattajien kanssa. Yhteisesti sovittuja sääntöjä on noudatettu, ja esimerkiksi viimeisessä derbyssä kaikki kentälle tulleet kannattajat saivat kiellon tulla HJK:n loppukauden peleihin. Seura ei ole tinkinyt eikä tule tinkimään viranomaisyhteistyöstä tai mittavasta järjestelyvastuustaan. Sekä kannattajien edustajien, viranomaisten, Veikkausliigan ja Palloliiton kanssa on säännöllisesti tavattu ja tehty hyvää yhteistyötä.

Vierasotteluihin selkeät pelisäännöt

Vierasotteluiden osalta valitettavasti asiat eivät ole toimineet kenenkään kannalta toivotulla tavalla. HJK on lauantain tapahtumien jälkeen ottanut yhteyden ja kuullut kaikkia osapuolia. HJK seurana vaatii jatkossa päästä mukaan kannattajamatkojen järjestäjien, ottelun järjestävän seuran ja viranomaisten väliseen keskusteluun.

HJK toivoo myös, että faktatiedot vieraspelimatkojen tapahtumista annetaan jatkossa myös seuralle. Tämä erityisesti siksi, että HJK haluaa edistää suomalaista jalkapallokulttuuria, johon mitä suuremmassa määrin kuuluvat niin koti- kuin vierasjoukkueen kannattajat.

Kannattajia ei saa leimata

HJK ei missään nimessä halua, että kaikki jalkapallon kannattajat leimataan. Emme myöskään hyväksy, että tavalliset jalkapallon ystävät määritellään huligaaneiksi ja heitä kohdellaan huonosti. Tämä olisi HJK:n näkökulmasta ennaltaehkäistävissä muun muassa etukäteen avoimella keskustelulla ja yhteistyöllä kaikkien osapuolten kesken. HJK seurana on valmis vielä vahvemmin ponnistuksin auttamaan sekä viranomaistyötä että positiivista kannattajakulttuuria.

Sovitut toimenpiteet

Keskusteluissa kannattajien, viranomaisten, Palloliiton edustajien ja seuran välillä on sovittu seuraavat toimenpiteet:

  1. HJK:n kotiotteluiden sääntöjä noudatetaan jatkossakin kirjaimellisesti.
  2. HJK:n kannattajat ovat vieraspelienkin osalta luvanneet tiukentaa sisäistä kuriaan ja tehdä tiukemmat sisäiset säännöt vieraspeleihin.
  3. HJK:n vieraspelimatkoihin liitettävät, väkivaltaisuudesta tai muusta laittomasta toiminnasta tuomitut henkilöt eivät tule pääsemään HJK:n kotipeleihinkään.
  4. Kaikki osapuolet sitoutuvat ennaltaehkäisevään keskusteluun ja yhteistyöhön.
  5. HJK tulee seurana lisäämään toimenpiteitä hyvän kannattajakulttuurin edistämiseksi ja kannattajiensa tukemiseksi.

Olemme erittäin harmissamme ja pahoillamme, että seuran 110-vuotis juhlavuonna joudumme keskelle tapahtumia, joissa yksittäiset ihmiset mustaavat hienon kannattajayhteisömme ja perinteikkään seuran maineen. Olemme vastuussa toiminnastamme 3000 junioripelaajallemme, yhteistyökumppaneillemme, helsinkiläisille ja suomalaiselle yhteiskunnalle.

HJK seurana ei ole valmis tinkimään tästä vastuusta ja odottaa klubilaisilta ihmisiltä samaa.

 

Lisää aiheesta: