Tilastoraportti: HJK vakuuttavaan voittoon FC Interistä

Kauden kolmesta ensimmäisestä kotiottelustaan HJK otti vain yhden voiton ja hävisi kahdesti. Toukokuun alun FC Lahti -häviön jälkeen Klubi on pelannut liigassa kymmenen kotiottelua, joista se on ottanut kahdeksan voittoa, ja tasapeliin on päädytty kahdesti. Kaiken kaikkiaan HJK on hävinnyt Lahti-tappion jälkeen vain yhden kahdeksastatoista koti- ja vierasottelustaan Veikkausliigassa.

Interiä vastaan pelattu ottelu oli HJK:n hallintaa. Pallonhallintaprosentti oli HJK:lle 58–42 %, maalintekoyrityksiä HJK:lla oli 17, ja Interillä niitä oli vain viisi. Klubin laukauksista 11 meni maalia kohti, Interin laukauksista kaksi. Rangaistusalueen sisältä HJK pääsi yrittämään maalintekoa 12 kertaa, vierasjoukkue ei kertaakaan.

xG

Ensimmäisellä jaksolla HJK loi seitsemän maalintekoyritystä. Paras paikka syntyi Interin Daniel Kamyn kaadettua João Klaussin rangaistusalueella, ja tilanteesta tuomitusta pilkusta Rafinha laukoi HJK:n 1–0-johtoon. Viitisen minuuttia myöhemmin ensimmäistä kertaa loukkaantumisensa jälkeen avauskokoonpanossa pelannut Juha Pirinen antoi loistavan pallon vasemmalta laidaltaan, ja Riku Riski laukoi loistopaikasta hieman ohi Inter-maalin. Heti seuraavasta tilanteesta Klauss pääsi syöttämään pallon päätyrajalta maalin eteen Jordanille, joka siirsi pallon verkkoon.

Toinen jakso eteni pitkään maaleitta, vaikka HJK pääsi yrittämään maalintekoa kymmenen kertaa. Lopulta Klauss naulasi ottelun lukemiksi 3–0 lisäajan kolmannella minuutilla Interin Abdoulie Mansallyn syötettyä brasilialaisen yksin läpi.

Totutusta poiketen HJK:n pelitilannehyökkäykset kulkivat Interiä vastaan eniten (44 %) oikean laidan kautta, kun aiemmin tällä kaudella Klubi on hyökännyt pääasiassa vasemmalta laidalta (40 %) Mosan hääriessä hyökkäysten kapellimestarina. Mosalla onkin kaudella 2018 HJK:n keskikenttäpelaajista eniten syöttöjä pelattuihin 90-minuuttisiin suhteutettuna, 63. Seuraavaksi eniten niitä on Anthony Annanilla (52) ja Jordanilla (44). Inter-ottelussa HJK-pelaajista eniten syöttöjä oli Nikolai Alholla, 80, joista 85 % meni omille.

Yleisimmät syöttökombinaatiot Interiä vastaan oli Sebastian Dahlströmin ja Mosan (25), Alhon ja Riskin (24) sekä Faith Friday Obilorin ja Alhon (23) väillä. HJK:n yleisin yksittäinen syöttö meni Alholta Riskille, joka tapahtui ottelussa 16 kertaa.

HJK on pelannut nyt 25 kauden 33 ottelustaan. Pisteitä sillä on kasassa 56, joka on yksi enemmän kuin viime kaudella yhtä monen pelatun ottelun jälkeen. Kauden 2017 päätteeksi Klubilla oli 76 pistettä.

pistekuvaaja

Kun verrataan pistemääriä siihen, kuinka paljon joukkueen olisi pitänyt ottaa pisteitä ottelukohtaisten maaliodotusarvojen mukaan, nähdään, että pisteitä on tullut kutakuinkin odotetusti. Sekä otteluista saadut pisteet että pisteodotusarvot ovat kulkeneet koko kauden ajan melko lähellä sitä, mitä mestarijoukkueet ovat nykymuotoisen Veikkausliigan (2011–) aikana ottaneet.

Saman tahdin jatkuessa lokakuun loppuun asti on HJK hyvin lähellä mestaruutta. Sarjakakkosena olevalla RoPS:lla on tällä hetkellä 49 pistettä ja seitsemän pelaamatonta ottelua, joten se voi päästä maksimissaan 70 pisteeseen. HJK:lle riittää näin ollen mestaruuteen 15 pistettä kahdeksasta jäljellä olevasta ottelustaan, mikä tarkoittaa keskimäärin 1,88 pistettä ottelua kohden. Kahdeksasta edellisestä ottelustaan HJK on ottanut 17 pistettä (2,13 pistettä/ottelu).