Tilastoraportti: Klubi nollasi taas SJK:n

HJK on ollut lähes painajaismaisen vaikea vastustaja SJK:lle viime aikoina. Edellisen kerran SJK voitti Klubin Veikkausliigassa syyskuussa 2015, jonka jälkeen SJK ei ole onnistunut ottamaan kolmea pistettä HJK:lta kahdeksassa peräkkäisessä ottelussa. Edellisen kerran päädyttiin tasapeliin lokakuussa 2016. Tuon ottelun jälkeen HJK on nyt voittanut kaikki viisi keskinäistä kohtaamista yhteismaalierolla 19–0. Suomen Cup finaali 2017 mukaan lukien kuusi viimeistä kohtaamista on mennyt maalein 20-0.

Jos Honka-ottelussa lauantaina Klubi pääsi rummuttamaan kunnon laukausmyllyä, niin SJK:ta vastaan laukausmäärä jäi huomattavasti pienemmäksi. HJK:lla oli SJK:ta vastaan yhteensä 13 maalintekoyritystä, kun Honkaa vastaan niitä oli peräti 33. Keskimäärin Klubi on tällä kaudella laukonut 17 kertaa ottelua kohden.

HJK-SJK - maaliodottama

Ensimmäisellä jaksolla Klubi pääsi yrittämään maalintekoa kahdeksan kertaa. Heti ensimmäinen yritys tärppäsi Nikolai Alhon sijoitettua pallon SJK-maalivahti Jesse Östin ja puolustajien ohi vasempaan takakulmaan. Paria minuuttia myöhemmin Alho pääsi yrittämään ohjausta maalialueen rajalta, mutta pallo lipui Östin syliin. SJK jäi ensimmäisellä jaksolla vain kahteen maalintekoyritykseen, joista sen isompaa vaaraa ei syntynyt.

Pallonhallinta oli ensimmäisellä jaksolla vahvasti HJK:lla (61 %), mutta toisen jakson alkuun SJK pääsi paremmin otteluun mukaan. Toisen jakson ensimmäisen 15 minuutin aikana pallo oli vierasjoukkueella 63-prosenttisesti. SJK:n peli kulki tiistain ottelussa vahvasti oikean laidan kautta, jossa laitapuolustaja Joona Lautamaja oli ottelun pallollisesti aktiivisin pelaaja 58 syötöllään, joista 79 % meni omille. Klubilta eniten syöttöjä antoi Anthony Annan, jonka 57 syötöstä 54 (95 %) meni myös perille.

SJK ei kuitenkaan onnistunut jalostamaan pallonhallintaansa maalintekoyrityksiksi, joita sillä oli toisella jaksolla vain kaksi. Vierasjoukkueen hyvä vaihe päättyi ottelun 68:nnella minuutilla syntyneeseen HJK:n 2–0-johtomaaliin, jonka Jõaõ Klauss puski Filip Valenčičin antamasta kulmapotkusta. Vain paria minuuttia myöhemmin ottelu alkoi saada lopullista niittiään, kun Öst lahjoitti pallon Klaussille, joka sijoitti sen varmasti tyhjään maaliin. Lopulliset 4–0-lukemat laukoi Eetu Vertainen.

HJK pelasi viikon sisään kolme kotiottelua, ensin viime viikon tiistaina FC Interiä vastaan (3–0), lauantaina vastaan tuli Esport Honka (3–2) ja nyt tiistaina SJK kaatui siis maalein 4–0. Näistä otteluista pari huomiota. Ensinnäkin HJK päästi vastustajansa laukomaan todella harvakseltaan. Interillä maalintekoyrityksiä oli vain kaksi, Hongalla viisi ja SJK:lla neljä. Ja näistä kolmesta vain Honka sai luotua kertaalleen vaarallisen, korkeamman todennäköisyyden maalipaikan. Toiseksi HJK on vaikuttanut jokaisessa kolmessa ottelussa pääsevän kunnolla vauhtiin vasta toisella jaksolla. HJK:n näissä otteluissa tekemästä kymmenestä maalista vain yksi tehtiin ensimmäisellä jaksolla. Myös maaliodottamakuvaajat näistä otteluista tukevat vahvasti (erityisesti laadukkaampien) maalintekoyritysten painottumista toiselle jaksolle.

Itse asiassa Klubin tekemät maalit koko alkukauden ajalta ovat vahvasti painottuneet toiselle jaksolle. Joukkue on tehnyt kauden 22 maalistaan 17 (77 %) toisella jaksolla ja vain viisi ensimmäisellä. Keskimäärin tällä ja seitsemällä edellisellä Veikkausliiga-kaudella on ensimmäisellä jaksolla tehty kaikista maaleista noin 43 % ja toisella jaksolla 57 %. Toisaalta, jos maaleja syntyy, niin ei kai sen väliä milloin ne syntyvät, kunhan vain syntyvät.