Tilastoraportti: Klubin laukausmylly toi voiton Hongasta

Ottelu alkoi tasaisissa merkeissä. Alkuhetkien paras maalintekopaikka tuli Nikolai Alholle, joka ei kuitenkaan onnistunut kääntämään Mosan syöttöä lähietäisyydeltä maaliin. Reilun 10 minuutin pelin jälkeen Honka teki avausmaalin, kun entinen Klubi-hyökkääjä Macoumba Kandji laittoi pallon varmasti sisään Youness Rahimin hienon esityön jälkeen.

Ensimmäisen 15 minuutin aikana pallonhallinta oli Hongalla 55-prosenttisesti. Ottelun kuva muuttui kuitenkin radikaalisti ottelun 17:nnellä minuutilla. Hongan maalivahti Tim Murray pelasi palloa kädellään rangaistusalueen ulkopuolella ja sai tilanteesta punaisen kortin. Vajaamiehisenä Honka joutui luopumaan pallosta HJK:n vyörytettyä hyökkäyksen toisensa jälkeen kohti espoolaisten maalia.

Jotain pelin muuttuneesta luonteesta kertoo esimerkiksi se, että HJK vei ottelussa 84 % pallonhallintajaksoistaan Hongan puoliskolle, 75 % viimeiselle kolmannekselle ja 33 % Hongan rangaistusalueelle. Keskimäärin tämän kauden Veikkausliigassa HJK:n pallonhallintajaksoista on edetty 65-prosenttisesti vastustajan puoliskolle ja 18-prosenttisesti vastustajan boksiin. Koko sarjassa liigajoukkueiden pallonhallintajaksot ovat edenneet alkukauden aikana keskimäärin 55-prosenttisesti vastustajan puoliskolle ja 12-prosenttisesti rangaistusalueelle.

HJK:n kenttäpelaajista vain yksi, Faith Friday Obilor, oli ottelussa omalla kenttäpuoliskollaan, kun tarkastellaan pelaajien pelitekojen keskimääräisiä sijainteja. Klubin toisen topparin, Daniel O’Shaughnessyn, keskimääräinen sijainti oli suunnilleen puolessa kentässä ja muiden pelaajien suhteellisen syvällä Hongan puoliskolla. Hongan pelaajista vain kahden, Kandjin ja Rahimin, pelitekojen keskimääräinen sijainti oli HJK:n puoliskolla.

HJK:lla oli ottelussa yhteensä 33 maalintekoyritystä. Yli 30 maalintekoyritystä yhdessä ottelussa on harvinaista herkkua. Viime kaudella HJK ylitti tuon rajapyykin kertaalleen yrittäen toukokuussa VPS:aa vastaan maalintekoa 36 kertaa. Toissa kauden elokuussa KuPS:aa vastaan Klubilla oli tasan 30 yritystä kohti kuopiolaisten maalia, ja tämäkin oli ainoa 30 maalintekoyrityksen ylitys tuolla kaudella.

Suuri osa HJK:n maalintekoyrityksistä lauantaina oli matalien odotusarvojen maalipaikkoja, eli tilastollisesti niistä syntyy maaleja suhteellisen harvoin, kun otetaan huomioon muuttujia, kuten laukauksen lähtösijainti, ruumiinosa, jolla maalintekoyritys tehdään, onko kyseessä pelitilanne vai erikoistilanne ja niin edelleen.

Alla olevassa kuvaajassa maalipaikat on esitetty kumulatiivisesti, ja joukkueen maalintekoyritysten odotusarvojen kokonaissumma kertoo kuinka paljon maaleja sen olisi keskimäärin tullut tilastohistoriaan peilaten ottelussa tehdä. Yksittäisessä ottelussa nämä maaliodottamat antavat kyllä suuntaa, mutta absoluuttista totuutta ne eivät kerro, sillä jokainen ottelu ja jokainen maalintekoyritys sisältää niin suuren määrän eri tekijöitä. Suurempaa ottelu- ja maalintekoyritysmäärää tarkastellessa maaliodottamaluvut kertovatkin totuudenmukaisemmin joukkueen ja sen maalipaikkojen laadusta.

xG - Maaliodottama

Käytännössä koko ottelun ajan Klubi sai luotua maalipaikkoja varsin tiuhaan. Ehkä vastoin pelin kuvaa Honka pääsi kuitenkin tekemään 2–0-johtomaalin pelikellon näyttäessä 71 minuuttia. Klubi kuitenkin kavensi pikaisesti Jõaõ Klaussin toimesta. Hongan työ vaikeutui entisestään, kun Robert Ivanov lensi hetkeä myöhemmin toisen varoituksen myötä suihkuun. Viitisen minuuttia kahden miehen ylivoimaa riitti Klubille, kunnes O’Shaughnessy siirsi pallon tyhjään maaliin, peli tasan.

Hetken päästä Mosa uhmasi todennäköisyyksiä laukoen komean kaukovedon, joka upposi vasempaan takakulmaan. Tilanne 3–2, ja tilastojen valossa ansaittu voitto HJK:lle.