Tilastoraportti: Klubin vahva vire jatkuu

Kauden seitsemän ensimmäisen ottelun jälkeen Klubi oli sarjassa toisena RoPS:n jälkeen, pisteitä kasassa 13 ja pistekeskiarvo 1,86 ottelua kohden. Varaa parantaa oli, sillä seitsemän viime kauden aikana, jolloin Veikkausliigaa on nykymuotoisena pelattu, on mestarijoukkue ottanut keskimäärin 2,1 pistettä ottelua kohden. No, Klubihan paransi ja on nyt voittanut kaikki seitsemän viime otteluaan. Pistekeskiarvo tällä hetkellä 2,43 ja mestaruusvauhdissa mennään.

IFK Mariehamn tuli Töölöön neljän ottelun voitoton putki mukanaan, ja ottelun alku näytti vahvasti siltä, ettei tuo putki ainakaan vielä olisi päättymässä. Ensimmäinen puolituntinen oli vahvaa HJK:n hallintaa, pallonhallinta HJK:lle noin 80 % ja maalintekoyritykset 9–1. Ensimmäisen jakson vaarallisin maalintekoyritys maaliodotusarvoilla mitattuna syntyi heti ottelun kolmannella minuutilla Nikolai Alhon tarjoiltua Jõaõ Klaussille loistopaikan maalialueen rajalta. IFK Mariehamnin Joel Mattsson onnistui kuitenkin blokkaamaan laukauksen ennen kuin pallo ehti saavuttaa maalivahti Anton Lepolan ja kokeilla tämän refleksejä.

Reilu minuutti myöhemmin HJK siirtyi 1–0-johtoon Alhon puskettua pallon maaliin Juha Pirisen vahvan nousun jälkeisestä millintarkasta keskityksestä. Ensimmäinen jakso jatkui vahvasti HJK-merkkisenä taukoon asti. Kotijoukkue loi maalintekopaikkoja tasaisesti, mutta supervaaralliset paikat jäivät syntymättä. Tauolla HJK oli saanut aikaiseksi kymmenen maalintekoyritystä IFK Mariehamnin neljää vastaan. Pallonhallinta 76–24 kotijoukkueelle.

HJK-IFK M - xG

Toinen jakso olikin tilastojen valossa tasaisempi. Jakson pallonhallinta oli HJK:lla enää 59-prosenttisesti, ja joukkue syötti 288 kertaa, kun ensimmäisellä jaksolla syöttöjä oli ollut 340. Myös syöttöjen tarkkuus putosi reippaasti. HJK:n ensimmäisen jakson syöttöprosentti oli 87 %, toisella jaksolla syötöt menivät omille enää 77-prosenttisesti. Vastaavasti IFK Mariehamn syötti toisella jaksolla lähes tuplamäärän ensimmäiseen jaksoon verrattuna (116 -> 225) ja syöttöprosenttikin koheni 69 %:sta 81 %:iin.

Toisella jaksolla nähtiin niin ikään yksi maali. Sebastian Dahlströmin tilalle sisään vaihdettu Evans Mensah kaadettiin rangaistusalueella, erotuomari puhalsi pallon pilkulle, josta Klauss laittoi pallon varmasti sisään. Ottelun viimeisen parinkymmenen minuutin aikana IFK Mariehamn sai luotua muutaman vaarallisen maalintekopaikan, joista lähimmäksi maalia pääsi Robin Sid ylärimalaukauksellaan, mutta vierasjoukkue jäi lopulta maaleitta.

HJK:n hyökkäyspeli kulki jälleen vahvasti vasenpainotteisesti, pelitilannehyökkäyksistä 43 % syntyi vasemmalta laidalta. Mosa oli puolustusnelikkoa lukuun ottamatta eniten pallossa kiinni 71 syötöllään (85 % omille), ja ottelun yleisin syöttökombinaatio oli Pirisen ja Mosan välillä (35 syöttöä). Kaksikko oli myös kärjessä rangaistusalueelle annettujen syöttöjen määrässä. Pirisellä niitä oli 11, joista kahdeksan meni omille ja Mosalla kuusi, joista neljä omille. Kolmanneksi eniten syöttöjä boksiin tarjoili Alho, viisi kappaletta, joista yksi meni perille.

Haetaan tilastodataa HJK vs IFK Mariehamn…