Tilastoraportti: Klubin vahvalle kotivireelle jatkoa

HJK:n kauden kolmesta ensimmäisestä kotiottelusta oli tuloksena yksi voitto ja kaksi häviötä. Tilanne korjaantui ja viidestä viimeisestä kotiottelusta on tuloksena viisi voittoa ja neljä nollapeliä yhteismaalierolla 17–2.

HJK on alkukauden kahdeksassa kotiottelussaan tehnyt 22 maalia, mikä tekee keskiarvoksi 2,75 maalia ottelua kohden. Tahti on kova, sillä viimeksi joukkue on paukuttanut maaleja Töölössä yhtä tiuhaan kaudella 2011, jolloin se teki 17 kotiottelussa huimat 56 maalia (3,29 maalia/ottelu). Viime kaudella Klubi iski 17 kotiottelussaan 40 maalia (2,35/ottelu).

VPS:aa vastaan nähtiin tilastojen valossa tuttua HJK:ta. Kotijoukkue hallitsi palloa 61-prosenttisesti, joka on tismalleen sama lukema kuin HJK:lla on kuluvalla Veikkausliiga-kaudella keskimäärin ollut. VPS puolestaan jäi vasta kolmatta kertaa tällä kaudella alle 50 prosentin pallonhallintaan. Vain kauden ensimmäisen kohtaamisessa Klubia vastaan (39 %) ja TPS:aa vastaan (47 %) on VPS hallinnut palloa vähemmän kuin vastustajansa.

HJK laukoi ottelussa 18 kertaa vaasalaisten neljää vastaan. Klubin maalintekoyrityksistä kahdeksan lähti rangaistusalueen sisältä, VPS:n kaikki yritykset puolestaan lähtivät kaikki boksin ulkopuolelta. Maalia kohti HJK:n maalintekoyrityksistä suuntautui kuusi, VPS:n ei ainuttakaan.

xG

Vaikka HJK ottelua hallitsikin, tarvitsi se maalintekoon myös ripauksen onnea. HJK:n viidestä maalista neljä syntyi rangaistusalueen ulkopuolelta, jotka tilastollisesti uppoavat suhteellisen pienillä todennäköisyyksillä verkkoon. Vain VPS-puolustuksen tekemä oma maali (4–0) syntyi rangaistusalueen sisältä. Toisaalta HJK:lla oli myös paikkansa lähempänäkin vastustajan maalia, mutta maalit jäivät tällä kertaa kuudentoista sisältä tekemättä.

HJK:n ahkerin laukoja oli Evans Mensah, joka yritti maalintekoa kuudesti, joista kaksi meni maalia kohti. Molemmat maalia kohti menneet laukaukset löysivät myös tiensä maaliin ohi VPS-maalivahti Marko Meeritsin. Mensah antoi kahden maalin lisäksi maalisyötön Roni Peiposen 5–0-maaliin, tehokas ilta näin ollen ghanalaislaiturille.

VPS ei onnistunut luomaan sellaisia maalintekoyrityksiä, joista pallo olisi korkealla todennäköisyydellä maaliin saatu. Vieraiden yritteliäin laukoja oli Sebastian Strandvall, joka vastasi kahdesta VPS:n neljästä maalintekoyrityksestä.

Keskikentän keskustassa Anthony Annan oli HJK:n pelaajista eniten pallossa antaen 80 syöttöänsä 91-prosenttisesti omille. Avauskokoonpanon pelaajista kuusi muutakin syötti pallot perille vähintään 90 % tarkkuudella.

Annan myös voitti 11 kaksinkamppailustaan 10. Ylipäänsä HJK oli kaksinkamppailuissa vastustajaansa selvästi vahvempi voittaen ne 60-prosenttisesti, joka oli Klubin kauden toiseksi korkein lukema. Keskimäärin Klubi on tällä Veikkausliiga-kaudella voittanut kaksinkamppailuistaan 55 %, sarjan kovimmalla prosentilla.

Eniten avainsyöttöjä kotijoukkueen pelaajista antoi kentälle viimeiseksi puoleksi tunniksi tullut Riku Riski, kolme, joista kaksi löysi myös vastaanottajansa. Seuraavaksi eniten avainsyöttöjä syötti yhteensä seitsemän Klubi-pelaajaa, joilla kaikilla oli yksi avainsyöttö.

 

Haetaan tilastodataa HJK vs VPS…