Tilastoraportti: PS Kemille Töölöstä onnekas vieraspiste

HJK oli PS Kemiä vastaan täysin ylivoimainen, vaikka ottelu jäikin maalittomaksi. Kemiläisten valmentaja David Hannah totesi ottelun jälkeisessä haastattelussa joukkueen olleen onnekas, ja sitä se totisesti olikin.

Klubilla oli ottelussa 34 maalintekoyritystä, mikä on kauden ennätyslukema. Tällä kaudella HJK on ylittänyt 30 maalintekoyrityksen rajapyykin kahdesti aiemminkin, toukokuun lopun 3–2-voitto-ottelussa FC Honkaa vastaan (33 maalintekoyritystä) sekä heinäkuun alussa pelatussa 2–0-voittoon päättyneessä PS Kemi -ottelussa (32).

Ahkerimmat laukojat olivat Macauley Chrisantus sekä João Klauss, jotka molemmat laukoivat viisi kertaa. Eetu Vertainen ja Evans Mensah yrittivät maalintekoa molemmat neljästi.

Maaliodotusarvojen valossa HJK:n olisi pitänyt pystyä ottelussa maalintekoon, vieläpä useampaankin otteeseen. Tällä ottelun kuvalla lopputulokseksi tulee tasapeli noin kerran viidestäkymmenestä ja HJK:n voittoon ottelu päättyy 49 kertaa 50:stä, mikä kertoo oman osansa PS Kemin hyvästä onnesta.

Se, että maaliodottamien mukaan HJK:lla on yllä olevassa kuvaajassa yli neljä maalia ei automaattisesti tarkoita sitä, että HJK:n olisi pitänyt tehdä ottelussa neljä maalia. Maaliodotusarvot kertovat siitä, että Klubilla oli ottelussa tilastohistoriaan peilaten maalintekopaikat yli neljän maalin tekemiseen ja että näistä paikoista Veikkausliigassa keskimäärin nuo yli neljä maalia on tehty. Keskiarvot eivät kuitenkaan ota huomioon yhden yksittäisen ottelun tapahtumia ja muuttujia, sillä jokainen ottelu pitää sisällään niin paljon satunnaisuutta.

Joka tapauksessa HJK:lla oli sunnuntaina laadullisesti niin paljon ja niin hyviä maalintekoyrityksiä, että ottelu olisi pitänyt voittaa selvin numeroin. Jalkapallo-ottelussa ei kuitenkaan aina parempi joukkue voita.

HJK hallitsi ottelussa palloa lähes suvereenisti, sillä pallo oli 74-prosenttisesti kotijoukkueella, yhteensä lähes 42 minuuttia, kun PS Kemi piti palloa vain noin 14,5 minuuttia. HJK syötti 674 kertaa (86 %), kemiläiset 182 kertaa (66 %). HJK:lla oli syöttöjä hyökkäyskolmanneksellaankin 304 kappaletta eli yli sata enemmän kuin PS Kemillä koko ottelussa. Onnistuneita syöttöjä vastustajan rangaistusalueelle HJK syötti 38 kappaletta, PS Kemi 3.

HJK:n pelaajista topparipari Valtteri Vesiaho–Faith Friday Obilor oli ottelussa eniten pallossa. Obilor syötti 110 kertaa, joista 99 omille, Vesiaholla syöttöjä puolestaan oli 107, joista 100 meni myös perille. Vastaavasti PS Kemin topparipari oli pallossa ”hieman” vähemmän: Jean-Felix Somay syötti koko ottelussa vain viisi kertaa, joista kolme onnistui, ja Viktor Shevchenko yksitoista kertaa, joista kahdeksan meni omille.

Vähemmän yllättäen Klubin yleisin syöttökombinaatio oli Obilorin ja Vesiahon välillä, topparit syöttivät toisilleen yhteensä 55 kertaa. PS Kemin yleisin syöttökombinaatio oli hieman epänormaalisti maalivahti Mikko Vilmuselta hyökkääjä Juho Mäkelälle, tämä syöttö tapahtui ottelussa 27 kertaa.

Ottelun painopisteestä kertoo sekin, että HJK:n kenttäpelaajista vain Obilorin ja Vesiahon pelitekojen keskimääräiset sijainnit olivat omalla kenttäpuoliskolla. Vastaavasti vieraiden kenttäpelaajista vain kahta lukuun ottamatta kaikkien muiden pelaajien keskimääräiset sijainnit olivat omalla puoliskolla.

 

Haetaan tilastodataa HJK vs PS Kemi…