Tilastoraportti: Riga FC murskasi HJK:n eurounelman

HJK pelasi Eurooppa-liigan kolmannella karsintakierroksella toistamiseen tasapelin latvialaisen Riga FC:n kanssa. Töölössä päädyttiin numeroihin 2–2, mikä tarkoitti Klubille eurokauden päättymistä, sillä Riga vei jatkopaikan tehtyään enemmän vierasmaaleja yhteistuloksen ollessa 3–3.

Riga vs HJK

Klubi aloitti ottelun vahvasti. Ottelun ensimmäinen maali tuli jo vajaan viiden minuutin pelin jälkeen, kun Petteri Forsell laukoi pallon maaliin Riga-maalivahdin torjuttua ensin Rafinhan ampuman rangaistuspotkun. Ensimmäisellä vartilla pallo oli HJK:n hallussa 53-prosenttisesti ja maalintekoyrityksiä oli yhteensä kolme. Rigalla maalintekoyrityksiä oli ensimmäisen 15 minuutin aikana yksi.

Ensimmäisen vartin jälkeen pallonhallinta siirtyi vierasjoukkueelle, mutta pallonhallinnasta huolimatta Rigan maalipaikat jäivät vähiin. Ensimmäisellä jaksolla Klubilla oli neljä maalintekoyritystä, Rigalla kolme.

Toisella jaksolla Riga jatkoi pallonhallintaansa, joka meni toisen nelivitosen osalta vieraille lukemin 57–43 %. Reilun tunnin pelin jälkeen Riga sai toimitettua vapaapotkun jälkitilanteesta pallon maalin edustalle, josta Roman Debelkon oli helppo siirtää pallo maaliin. Ottelun 69:nnellä peliminuutilla HJK siirtyi uudelleen johtoon Tim Väyrysen puskettua pallon maaliin Forsellin antamasta kulmapotkusta. Klubin eurounelma meni kuitenkin murskaksi, kun Debelko laukoi 2–2-tasoitusmaalin ottelun 79:nnellä minuutilla, eikä HJK pystynyt enää tämän jälkeen luomaan vaarallisia maalintekoyrityksiä.

HJK:lla oli koko ottelussa yhteensä 14 maalintekoyritystä, joista seitsemän meni maalia kohti. Rigalla maalintekoyrityksiä oli kahdeksan, ja niistä kolme meni kohti HJK-maalia.

Ottelun pallonhallinnan voitti Riga 55-prosenttisesti. Latvialaisilla oli myös enemmän syöttöjä, 519 (87 % tarkkoja), kun HJK syötti 447 kertaa (83 %). Hyökkäyskolmanneksella Riga syötti 140 kertaa (76 %), HJK 101 kertaa (59 %). Vastustajan rangaistusalueelle Rigalla oli 22 syöttöä (36 %), HJK:lla samoin 22 syöttöä (64 %).

HJK:lla oli ottelussa 24 ohitusyritystä, joista onnistui 18 (75 %). Eniten ohitusyrityksiä oli Evans Mensahilla, joka onnistui kahdeksassa kymmenestä ohitusyrityksestään.

Kaksinkamppailut HJK vei 59-prosenttisesti. Maassa käydyistä kaksinkamppailuista Klubi voitti 58 % ja ilmassa käydyistä kaksinkamppailuista 62 %.

HJK pelasi tällä kaudella eurokentillä kuusi ottelua. Niistä saldoksi tuli kaksi voittoa, kolme tasapeliä ja yksi häviö. Voitot tulivat kotikentällä HB Tórshavnista sekä Crvena zvezdasta. Eurokauden ainoa häviö tuli vieraskentällä Belgradissa Crvena zvezdaa vastaan.

Keskimäärin HJK syötti euro-otteluissa 464 syöttöä, jotka menivät perille 82,3 prosentin tarkkuudella. Eniten syöttöjä suhteessa peliminuutteihin syöttivät puolustuspään pelaajat: Daniel O’Shaughnessy syötti 66,5 syöttöä pelattua 90 minuuttia kohden, Rafinhalla syöttöjä oli 57,9 ja Faith Friday Obilorilla 57,4 per 90 minuuttia.

Euro-otteluiden tarkimmat syötöt syötti Obilor, jonka syötöt menivät omille 87,9 prosentin tarkkuudella. Rafinhan syötöt olivat toiseksi tarkimmat, niistä 87,0 % oli tarkkoja.

Maalintekoyrityksiä Klubi sai luotua keskimäärin 7,5 ottelua kohden. Eniten laukauksia oli kotiottelussa Riga FC:tä vastaan, 14, ja vähiten vierasottelussa Crvena zvezdaa vastaan, kolme.

HJK:ta vastaan lauottiin keskimäärin 12,3 kertaa ottelua kohden. Eniten maalintekoyrityksiä HJK:ta vastaan loi Crvena zvezda kotiottelussaan Belgradissa, 19, ja vähiten Riga torstain ottelussa, kahdeksan.

Eniten maalintekoyrityksiä oli Evans Mensahilla, joka pääsi yrittämään maalintekoa yhteensä 12 kertaa. Mensah laukoi 2,1 kertaa pelattua 90 minuuttia kohden. Ahkerin laukoja suhteessa peliminuutteihin oli Forsell, jolla oli 4,3 maalintekoyritystä pelattua 90 minuuttia kohden. Yhteensä Forsell laukoi kuusi kertaa.

Vastustajan maalia kohti HJK sai ammuttua yhteensä 19 laukausta, mikä tekee keskimäärin 3,2 laukausta ottelua kohden. Vastustajat puolestaan laukoivat yhteensä 22 laukausta Klubin maalia kohti, eli keskimäärin 3,7 maalintekoyritystä per ottelu.

HJK teki tämän kauden eurocupeissa yhteensä 10 maalia. Maalintekoyritykset konvertoituivat näin ollen suhteellisen korkealla 22,2 % prosentin tarkkuudella maaleiksi. Vastustajat tekivät HJK:ta vastaan kahdeksan maalia, maalintekoyrityksistä 10,8 % meni maaliin.

Mensahilla oli vähintään 100 peliminuuttia eurocup-otteluissa pelanneista Klubi-pelaajista eniten onnistuneita ohitusyrityksiä pelattua 90 minuuttia kohden, 3,4. Ghanalaislaituri onnistui 71,4 % prosentissa ohitusyrityksistään. Toiseksi useimmin vastustajansa ohitti kuljettamalla Eetu Vertainen, joka onnistui 2,5 ohitusyrityksessä pelattua 90 minuuttia kohden. Vertaisen ohitusyritysten onnistumisprosentti oli 42,9 %.

Eniten avainsyöttöjä suhteessa peliminuutteihin oli Vertaisella, keskimäärin 1,7 per 90 minuuttia. Pitää toki muistaa, että Vertainen pelasi vain kahdessa eurocup-ottelussa, molemmat HB Tórshavnia vastaan. Myös Forsellilla, Lassi Lappalaisella, Sebastian Dahlströmillä sekä Ivan Tarasovilla oli enemmän kuin yksi avainsyöttö pelattua 90 minuuttia kohden.

Lähde: InStat