Topi Keskinen -show liikaa FC Lahdelle

Klubi ratkaisi ottelun toisella jaksolla iskemällä neljä maalia kuuteen minuuttiin.

Topi Keskinen - HJK Helsinki. Photo: © Kalevi Hämäläinen
Topi Keskinen loisti Bolt Arenalla neljällä maalilla.

HJK vs FC Lahti 5–2

HJK jatkoi alkukauden voittokulkuaan, kun Liigacupin A-lohkossa vastaan asettunut FC Lahti kaatui komeasti lukemin 5–2. Klubi jatkaa voittonsa myötä lohkonsa kärkipaikalla, kun joukkue on kerännyt kahdesta ottelusta täydet kuusi pistettä. Maalierokin on komeasti kuuden osuman verran plussan puolella.

HJK aloitti ottelun hyvin nuorella miehistöllä avauskokoonpanon keski-iän ollessa hieman alle 22 vuotta. Niilo Kujasalo pelasi ensimmäisen kilpailullisen ottelunsa HJK:ssa, ja mainiosti aiemmissa kamppailuissa esiintynyt 16-vuotias David Ezeh oli jälleen avauksessa. Lisäksi 18-vuotias Liam Möller iski uransa avausmaalin Klubin edustusjoukkueessa.

Katso Liam Möllerin haastattelu.

HJK:n kone käynnistyi Bolt Arenalla pelatussa ottelussa hieman hitaasti, minkä vierasjoukkue onnistuikin hyödyntämään. Jusif Ali vei FC Lahden johtoon jo alkuminuuteilla, ja lahtelaiset onnistuivat pitämään Klubin poissa laadukkailta maalipaikoilta lähes puolen tunnin ajan.

– Aloitimme huonosti ja olimme tappiolla jo ennen kuin olimme saaneet pallosta kunnollista otetta, koska hävisimme kaikki kaksinkamppailut. Meidän täytyy olla sarjan parasta futista pelaavan joukkueen ohella myös työteliäin joukkue – se on meille tärkeä asia, toteaa HJK:n päävalmentaja Toni Koskela.

Katso Topi Keskisen haastattelu.

Väkevän alkukauden pelannut Topi Keskinen toi upealla yksilösuorituksellaan Klubin tasoihin, ja toisella puoliajalla kyyti oli lahtelaisille kylmää: HJK iski peräti neljä osumaa alle kuudessa minuutissa, ja peli oli taputeltu. Koskela oli tyytyväinen hyökkäyspelaamiseen, ja Klubi onnistui hyvin päävalmentajan ennen ottelua mainitsemassa isojen tilojen hyödyntämisessä.

– Paransimme paljon ja onnistuimme hyökkäämään monipuolisesti. Teimme toisella jaksolla nopeaan tahtiin neljä hienoa maalia, jotka olivat hyviä esimerkkejä siitä mitä haluamme olla, kun pääsemme hyökkäämään nopeasti isoihin tiloihin: Meidän täytyy ratkaista tilanteet niin laadukkaasti, että pääsemme päättämään tilanteet vähintään maalia kohti suuntautuviin laukauksiin. Kokonaisuudessaan tämä oli ihan hyvä alkuiltapäivän puhde.

HJK matkustaa torstaiaamuna viikon mittaiselle leirille Espanjan Alicanteen, jossa joukkue kohtaa lauantaina norjalaisen Tromsø IL:n.

– Tästä on hyvä lähteä kohti leirille kohti huomisia harjoituksia ja tulevaa Tromsø-ottelua. On hyvä, että pääsemme tässä vaiheessa vuotta treenaamaan viikon huippuolosuhteissa ja viettämään aikaa yhdessä.

Ottelu käynnistyi vuoden aiemmista otteluista poiketen vieraiden selvällä pallonhallinnalla, vaikka pallo tosin pyöri lähinnä Lahden kenttäpuoliskolla. Klubin osalta ottelun alku oli sekava, ja Aleksi Paananen sekä Topi Keskinen nappasivat välittömästi keltaiset kortit taklaustensa seurauksena.

Vierasjoukkue vastasi ottelun ensimmäisestä maalipaikasta, kun Eemeli Virta pääsi ampumaan vasurillaan HJK:n rangaistusalueen ulkopuolelta. Kova laukaus suuntautui suoraan kohti Jesse Östiä, jolla ei ollut vaikeuksia torjumisessa.

Kuudennella minuutilla nähtiin eriskummallinen tapahtumaketju, jonka seurauksena Lahti siirtyi johtoon. Paananen rauhoitti peliä Klubin pallonriiston jälkeen tiputtamalla pelivälineen Östille, joka oli antamassa korkeampaa avausta vasemmalla laidalle. Pallo osui kuitenkin epäonnekkaasti Östin tukijalkaan ja päätyi Lahti-hyökkääjä Irfan Sadikin ulottuville. Sadik pelasi takaviistoon Matti Klingalle, joka laukoi pallon typötyhjänä ammottaneen HJK-maalin tolppaan. Peliväline kimposi maalikehikosta sopivasti Jusif Alin ulottuville, ja laitahyökkääjällä oli helppo työ putata pallo verkon perukoille.

Huolimattomuus leimasi ottelun alkua Klubin osalta. Lahti pääsi jälleen yrittämään maalintekoa HJK:n harhasyötön seurauksena, mutta kapteeninnauhaa kantanut Matti Peltola katkaisi tilanteen kulmapotkuksi.

Kymmenen minuutin jälkeen ottelun painopiste alkoi hiljalleen kääntyä lahtelaisten kenttäpuoliskolle, ja Klubi sai rakenneltua pidempiä syöttöketjuja. Kotijoukkueen ensimmäinen maalipaikka syntyi 13. minuutilla, kun Niilo Kujasalo löysi oivallisella nostollaan boksiin nousseen Tuomas Ollilan, joka tavoitteli vielä David Ezehiä vitosen viivalta. 16-vuotias hyökkääjälupaus ei kuitenkaan aivan yltänyt palloon.

Lahtelaiset prässäsivät ensimmäisellä jaksolla ärhäkästi ja paikoitellen korkealtakin, mikä hankaloitti Klubin pelinavaamista. Klubi sortui jälleen kerran pallonmenetykseen, ja Ali laukoi Sadikin pallonriiston jälkeen pelivälineen yli maalin.

Kujasalo ja Ollila rakentelivat myös Klubin seuraavan tilanteen, mutta nyt identtisen kuvion kolmantena lenkkinä olikin Ezehin sijaan Johannes Yli-Kokko. Tällä kertaa kotijoukkue sai laukauksen aikaiseksi, mutta ”YK” oli hankalassa asennossa, ja laukaus viuhui selvästi ohi.

Ottelu ehti vanheta lähes puoli tuntia ennen kuin Lahden maalia vartioinut Marin Ljubić joutui torjuntatöihin. HJK käänsi pallonriiston nopeasti avaukseen nousseelle Liam Möllerille, joka kokeili kuudentoista rajalta, mutta kroatialaisvahti selvitti painavan laukauksen kulmaksi.

Klubin tasoitus syntyi 29. minuutilla – jälleen nopean pallonriiston seurauksena. Yli-Kokko katkaisi lahtelaisten syötön HJK:n kenttäpuoliskolla ja sai pelattua pelivälineen Keskiselle. Liukas laitahyökkääjä lähti etenemään kohti Lahden rangaistusaluetta, ja ensimmäisenä miehen alistamaksi jäi Arian Kabashi, jonka jalkojen välistä Keskinen ujutti pallon. Myös Juho Pirttijoki jäi tilanteessa jalkoihin, ja Keskinen laukoi pelivälineen voimalla vitosen kulmalta etunurkkaan noin 40-metrisen kuljetuksen päätteeksi.

33. minuutilla Klubista tuttu Bubacar Djaló rikkoi Kujasaloa kuudentoista kaaren tuntumassa, ja HJK sai mainiosta paikasta erikoistilanteen. Edellisessä Liigacupin ottelussa vaparimaalin iskenyt Ollila otti laukojan vastuun itselleen, mutta tällä kertaa lahtelaisten muuri veti pidemmän korren.

Ensimmäisen jakson lopulla HJK-taustainen Marius Könkkölä katkaisi Kevin Kouassivi-Benissanin syötön ja ampui kohti Östiä, mutta laukaus jäi kesyksi. Viime kaudella Lahtea lainasopimukselle edustanut Kouassivi-Benissan oli heti perään pahanteossa toisessa päässä, kun Peltolan erinomainen pitkä avaus tippui Lahden boksiin nousseelle laitapakille, mutta ”KB”:n nosto karkasi kuitenkin maalin yli.

Klubi on viime otteluissa tehnyt jo tauolla useamman vaihdon, mutta tänään vaihtoja käytettiin vain yksi, kun Joona Toivio otti Peltolan paikan oikeana topparina. Toisen jakson alun hahmoksi nousi vierasjoukkueen Altin Zeqiri, joka laukoi ensin itse kaukaa ja petasi tovia myöhemmin vetopaikan Virralle, jonka pehmeän laukauksen Öst liimasi vaivatta.

Toinen jakso oli vanhennut noin kymmenen minuuttia, kun vaihdosta kentälle tullut Samuel Pasanen rappasi Keskisen nurin boksissa, ja ottelun erotuomari Oliver Reitala vei pallon pilkulle. Keskinen asteli itse laukomaan, ja laitahyökkääjän vuorenvarma sijoitus painui Ljubićin ohi oikeaan nurkkaan.

Klubin vasemman laidan duo Ollila-Keskinen oli ajoittain myrkkyä lahtelaispuolustukselle jo ensimmäisellä jaksolla, mutta toisella jaksolla kaksikko oli suorastaan pitelemätön. 57. minuutilla Paananen ja Kujasalo käynnistivät nopean hyökkäyksen, ja Keskinen pääsi etenemään lahtelaisten rangaistusalueelle. Keskiseltä pallon saanut Yli-Kokko tiputti vielä Kouassivi-Benissanille, jonka laukaus kimposi sopivasti Möllerin kautta maaliin.

HJK Helsinki. Photo: © Kalevi Hämäläinen

Klubin kolmannen maalin jälkeinen aloituspotku pysyi lahtelaisten hallussa kolmen syötön verran, kunnes Ezeh katkoi Mikko Kuninkaan syötön Lahden puolustuskolmanneksella ja pelasi pallon nopeasti eteenpäin. Teemu Penninkangas pelasti vielä Yli-Kokon laukauksen maaliviivalta, mutta paluupallo pomppi Keskiselle, ja HJK siirtyi jo kolmen maalin karkumatkalle.

Lisää oli vielä luvassa: 60. minuutilla Ollila murtautui vasemmalta Lahden rangaistusalueelle ja tarjoili takaviistoon Keskiselle, joka vei iltapäivän neljännellä osumallaan Klubin jo 5–1-johtoon.

HJK käytti loput vaihtonsa 64. minuutilla. Hyökkäyspäässä Kai Meriluoto, Anthony Olusanya ja HJK-debyyttinsä tehnyt Maksim Stjopin tulivat Ezehin, Yli-Kokon sekä Keskisen tilalle. Keskikentällä Paananen teki tilaa Georgios Kanellopoulokselle, ja laitapakkeina pelanneet Kouassivi-Benissan sekä Ollila vaihtuivat Jukka Raitalaan sekä Pyry Soiriin.

Klubin vaihdot ja neljä salamamaalia muuttivat luonnollisesti pelin kuvaa, ja Lahti sai parinkymmenen minuutin hiljaiselon jälkeen muutaman laukauksen aikaiseksi. Sadikin ja Pasasen kudit eivät tuottaneet ongelmia, mutta HJK-taustaisen Julius Tauriaisen tarkka laukaus oli yllättää Östin, joka kuitenkin venytti tilanteen kulmaksi.

Klubin vaihtopelaajilla oli selvästi nälkää lisätä kotijoukkueen johtoa entisestään. Ensin lupaava ylivoimahyökkäys päättyi Meriluodon hieman liian pitkään kosketukseen, ja muutamaa minuuttia myöhemmin Olusanya järjesteli loistavan maalipaikan Soirille, jonka sijoitus jäi liian pehmeäksi.

HJK joutui alivoimalle 78. minuutilla: Toivion poikittaissyöttö jäi hieman liian lyhyeksi, ja Oliver Pettersson joutui rikkomaan Virtaa. HJK-toppari oli saanut varoituksen ensimmäisellä jaksolla, joten Reitalan nostama toinen keltainen kortti päätti Petterssonin pelin ennenaikaisesti. Samalla Kujasalo tippui keskikentän pohjalta paikkaamaan Petterssonin jättämää aukkoa puolustuslinjassa.

Lahti onnistui kaventamaan tilannetta seuranneesta vapaapotkusta. Tauriainen väläytti toistamiseen hyvää potkutekniikkaansa keskittämällä pallon maalinedusruuhkaan, josta vahvana pääpelaajana tunnettu Pirttijoki nikkasi pelivälineen ohi HJK-vahti Östin.

Ylivoimalla pelannut Lahti ei saanut enää viimeisen kymmenminuuttisen aikana luotua todellista loppukiriä. Ottelun loppu oli tasaista pallottelua, eikä kunnollisia maalipaikkoja nähty kummassakaan päässä.

Markku Peltoniemi ja HJK:n joukkue. Photo: © Kalevi Hämäläinen
Voitolla joukkue tarjoili HJK-legenda Markku ”Peltsi” Peltoniemelle parhaan mahdollisen syntymäpäivälahjan. Paljon onnea, Peltsi, 75 v.
Katso kooste ottelusta.

HJK vs FC Lahti 5–2 (1–1)
6’ Jusif Ali 0–1
29’ Topi Keskinen 1–1
54’ Topi Keskinen 2–1 rp
57’ Liam Möller 3–1
58’ Topi Keskinen 4–1
60’ Topi Keskinen 5–1
80’ Juho Pirttijoki 5–2

HJK:n kokoonpano: Jesse Öst – Kevin Kouassivi-Benissan (64’ Pyry Soiri), Matti Peltola (46’ Joona Toivio), Oliver Pettersson, Tuomas Ollila (64’ Jukka Raitala) – Niilo Kujasalo, Aleksi Paananen (64’ Georgios Kanellopoulos), Liam Möller – Johannes Yli-Kokko (64’ Maksim Stjopin), David Ezeh (64’ Kai Meriluoto), Topi Keskinen (64’ Anthony Olusanya)