Vahva Fenerbahçe tyly vieras – HJK:n tie vie Conference Leagueen

Syksyinen sää ei säikyttänyt Turkin suurseura Fenerbahçea, joka oli selkeästi tullut Helsinkiin erinomaisesti valmistautuneena varmistamaan paikkansa UEFA Europa Leaguessa.

Roope Riski, Riku Riski, Casper Terho - HJK Helsinki. Photo: © Jussi Eskola
Roope ja Riku Riski skeä Casper Terho

HJK vs Fenerbahçe 2-5

Vierasjoukkue ei kainostellut missään vaiheessa ottelua vaan oli isäntiä parempi lähes jokaisella osa-alueella ja sulloi Klubin maalin täyteen palloja. Seitsemän maalin viihdyttävä peli päättyi 2-5 ja Fenerbahçe jatkaa Europa Leaguessa yhteismaalein 6-2. HJK:n kausi jatkuu 16. syyskuuta käynnistyvässä Conference Leaguessa, jonka lohkot arvotaan perjantaina Istanbulissa.

Janne Saksela - HJK Helsinki. Photo: © Jussi Eskola
Janne Saksela

Vierasjoukkue aloitti saman tien ottelun vahvalla prässillä ja otti otteen pelistä. Hyökkäykset lähtivät jatkuvalla vyöryllä laitojen kautta, Klubin hakeutuessa vastaiskuihin joiden kohteena oli kärjessä juossut Roope Riski.

Ottelua oli pelattu reilut kymmenen minuuttia kun Fenerbahçe pääsi kuin varkain maalintekoon. HJK:n puolustus teki virhearvion päätyrajaa kohti vierivän pallon kanssa eikä varmistanut loppuun asti maalipotkua. Sangare haistoi tilanteen ja ehti palloon, jonka hän syötti rankkaripilkun tienoille Enner Valencialle, joka kiitti sijoittamalla pallon tarkasti alakulmaan.

Vain pari minuuttia ehti kulua kun sama mies oli asialla toistamiseen. Pallo pomppi Valencialle onnekkaasti Tim Sparvin kantapään kautta, eikä armoitettu maalintekijä erehtynyt. Kliininen veto ohi Jakob Tånnanderin ja tilanne 0-2, vasta 13 minuutin jälkeen.

Daniel O’Shaughnessy - HJK Helsinki. Photo: © Jussi Eskola
Mesut Özil ja Daniel O’Shaughnessy

Pallonhallinta säilyi Fenerillä, mutta Klubin vastahyökkäyksien vaarallisuusaste alkoi kasvaa. 22. minuutilla pitkä syöttö tavoittaa Riskin, mutta yksinäinen hyökkääjä ei pysty ihmeisiin kahden puolustajan puristuksessa. 24. minuutilla Daniel O’Shaughnessy tavoittaa Riskin toistamiseen, nyt hyökkääjä pääsee lyhyellä kuljetuksella 16 metrin rajaa pitkin vetopaikkaan, mutta laukaus kilpistyy ruuhkaan.

Kolmas kerta sanoi sitten toden. Valotaulu näytti 26 minuuttia kun Riski saa tällä kerralla lyhyemmän keskityksen Luis Murillolta. Taitava haltuunotto ja vasemman jalan kääntöveto ohittaa maalivahti Altayn. Riskille osuma on jo kauden europelien kahdeksas.

Avausjakson lopun Fenerbahçe tuli taas vahvasti, mutta Klubin hyvin työllistetty takalinja kesti. Klubi joutui tekemään vaihdon hieman ennen taukoa kun Tim Sparv linkkaa kentältä, tilalle spurttaa Santeri Väänänen.

Roope Riski - HJK Helsinki. Photo: © Jussi Eskola
Roope Riski

Yltynyt vesisade saattelee pelaajat toiselle puoliajalle, jossa kotijoukkueen tehtävänä on kuroa kahden maalin ero yhteistuloksessa. Puoliajalla HJK suorittaa toisen pelaajavaihtonsa kun Matti Peltola tulee Murillon sijaan kentälle.

50. minuutilla HJK saa orastavan tilaisuuden kaventaa kun raitapaidat pääsevät kolmella kolmea vastaan boksiin asti. Filip Valenčič joutuu pomputtelemaan palloa saadakseen sen haltuunsa ja tilanne kuivuu kokoon.

Kaksi maalia avauspuolikkaalla viimeistellyt Valencia sen sijaan on liekeissä. Sangare keskittää 52. minuutilla päädyn tuntumasta oikealta matalan pallon josta ecuadorilainen siirtää pelivälineen kahden puolustajan välistä kauniilla takavasaralla etukulmaan.

Turhaan ei HJK:n päävalmentaja Toni Koskela maininnut ennen ottelua miehen nimeä. West Hamia ja Evertonia aiemmin edustanut 31-vuotias Ecuadorin maajoukkuemies teki viime kaudella 35 ottelussa 13 maalia Fenerbahçelle. Ensimmäisestä osaottelusta loukkaantumisen takia sivussa ollut hyökkääjä viimeisteli HJK:ta vastaan puhtaan hattutempun alle tunnissa.

Casper Terho - HJK Helsinki. Photo: © Jussi Eskola
Casper Terho

Klubi teki tunnin kohdalla triplavaihdon, jossa Sebastian Dahlström, Casper Terho ja David  Browne astelivat kentälle samalla kun Valenčičin, Murillon ja Janne Sakselan päivä tuli täyteen.

Viitisen minuuttia myöhemmin Terho kokeilee 25 metristä mutta pallo lipuu niukasti ohi takatolpan.

Klubin vierailut vastustajan boksiin olivat melko harvassa ja todelliset maalipaikat vielä harvemmassa, vaihtoehdot hyökkäyssuuntaan olivat läpi ottelun vähissä. Parhaiten painetta saatiin luotua pitkillä pystypalloilla Roope Riskin suuntaan. 67 minuutin kohdalla Fenerbahçekin kokeilee isäntien reseptiä. Mert Hakan Yandas avaa ja Sangare on menossa läpi mutta Tånnander tulee 17 metriin vastaan ja puskee pallon väljemmille vesille.

87 minuuttia ehti juuri täyttyä kun Browne keskittää vasemmalta pitkän syötön yli koko Fenerin puolustuksen. Taustalla väijynyt Riku Riski pamauttaa 2-3 kavennuksen suoraan ilmasta eikä jätä mitään mahdollisuuksia Altaylle torjua palloa.

Erotuomarin antamalla lisäajalla nähtiin vielä kaksi maalia. Hattutemppumies Valencia jätti kentän 80 minuutin kohdalla, tilalle juoksi minuuttien mukaisesti numerolla 80 Fatih Santürk, joka sai yllättävästi pompanneen pallon haltuunsa ja kiepsahti maalintekoon. Kuin sinetiksi vielä minuuttia myöhemmin Peltola ohjaa epäonnisesti loppuluvut 2-5 verkon perukoille.

Riku Riski - HJK Helsinki. Photo: © Jussi Eskola
Riku Riski

Toni Koskelan mukaan kaksi halpaa takaiskumaalia heti alussa vaikeutti joukkueen tehtävää. Ensimmäiseen osumaan nähtiin viitteitä jo viikko sitten Turkissa:

– Fenerbahçe haki vastaavia palloja jo kotiottelussaan. Kavennusmaalin jälkeen nopea 1-3 maali vähän tappoi peliä.

Fenerbahçe osoitti joukkueiden välisen tasoeron kentällä ammattimaisella tavalla eikä ollut tullut Helsinkiin jättämään mitään sattuman varaan. HJK tuli otteluun toiveikkaana, mutta lähtee tuleviin otteluihin valmiimpana.

– Pettynyt fiilis tänään, koska emme päässeet yksilöinä eikä joukkueena lähellekään omaa parastamme, mutta huomenna luultavasti jo muistaa että pelit jatkuu, Koskela tuumi ottelun jälkeen.

– Olisimme voineet tehdä monta asiaa tänään paremmin, mutta jos päästämme näin helppoja maaleja, niin tulos Euroopan mittakaavassa laadukasta vastustajaa vastaan on tämä. Meillä on kuitenkin paljon pelattavaa kotimaan lisäksi vielä Euroopassakin, ja tästä on otettava opit mukaan lohkovaiheeseen.

Yhteismaalit 2-6 johdattavat turkkilaiset Europa Leagueen, HJK joutui tunnustamaan vieraat paremmaksi ja jatkaa Conference Leaguen perjantaina arvottaviin lohkopeleihin.

– Tiedettiin etukäteen että hyvään tulokseen tarvitaan erinomainen suoritus ja siihen ei tänään päästy millään osa-alueella.

Fenerbahçe jatkaa Europa Leaguessa, Klubin europelit jatkuu Conference Leaguessa, jonka lohkot arvotaan heti perjantaina, ensimmäinen ottelu 16.9. HJK:n osalta pelit jatkuu sunnuntaina 29.8. Veikkausliigan kärkikamppailussa KuPS:ia vastaan.