Viktoria Plzeň tyly isäntä – HJK:n Mestarien liigan taival päätökseen

Klubin europelit jatkuvat Eurooppa-liigassa slovenialaista NK Mariboria vastaan. Vieraspeli pelataan torstaina 4.8., Boltilla viikkoa myöhemmin.

Toni Koskela - HJK Helsinki. Photo: © Martin Skala
Toni Koskela vaihtoi puolustusmuotoja ottelun aikana useaan kertaan, mutta millään ei HJK saanut isäntiä kunnolla kuriin.

Viktoria Plzeň vs HJK 5–0, yhteismaalit 7–1

HJK kärsi ruman tappion Tsekissä, kun joukkue jäi Viktoria Plzeňin jyrän alle tylyin 5–0-lukemin. Tappio oli Klubin suurin eurokarsinnoissa sitten kesän 2012 Athletic Bilbao -vierasottelun (0–6). HJK aloitti ottelun lupaavasti, mutta kotijoukkue rankaisi Klubin virheistä armottomasti.

– Tiedettiin etukäteen, että vastassa on äärimmäisen laadukas joukkue. Meidän täytyisi tällaisessa otteluparissa onnistua maksimaalisella tasolla sekä viimeistelyissä että oman maalin suojelussa, jotta antaisimme itsellemme mahdollisuuden taistella jatkopaikasta, kommentoi HJK:n päävalmentaja Toni Koskela.

– Aloitimme hyvin ja loimme huippupaikan, mutta sitten vastustaja iski erikoistilanteesta käytännössä ensimmäisestä hyökkäyksestään. Tuntui, että menetimme itseluottamusta ja syöttötyöskentelymme heikkeni. Viktoria puolusti hyvin ja otti etenemisemme tehokkaasti pois. Emme pystyneet liikuttamaan palloa tarpeeksi ja hyökkäämällä aiheuttamaan vastustajalle samanlaisia ongelmia kuin kotona.

Koskela yritti ratkoa Klubin pelillisiä haasteita useilla pelin sisäisillä muutoksilla, mutta Viktoria oli lopulta liian kova pala purtavaksi.

– Viktoria oli enemmän pallossa kiinni kuin viime viikolla Töölössä, kuten tiesimmekin. Heidän pallollinen pelaamisensa aiheutti meille ongelmia, joita yritimme ratkoa puolustamalla vähän erilaisilla muodoilla ja eri korkeuksilla. Emme kuitenkaan onnistuneet saamaan pallolliseen pelaajaan painetta, ja Viktoria pystyi hyökkäämään sekä lyhyillä että pidemmillä syötöillä ollen lisäksi erittäin laadukas sekä tehokas päästessään boksiimme.

Tappio on luonnollisesti pettymys sekä valmennukselle että pelaajille, mutta tiistain ottelua on turha jäädä murehtimaan pidemmäksi aikaa.

– Nyt sulatellaan tappiota hetki. Huippu-urheilussa pitää olla pettynyt, kun ei onnistu optimaalisella tavalla, mutta samalla ymmärtää minkä tasoisen vastustajan kanssa kilpailimme tässä parissa. Meidän täytyy kääntää katseemme kuitenkin nopeasti kohti lauantaita ja tärkeää IFK Mariehamn -peliä.

HJK jatkaa europelejään ja lohkovaihepaikan metsästystä jo ensi viikon torstaina, kun joukkue matkustaa Sloveniaan NK Mariborin vieraaksi. Maribor puolestaan saapuu Boltille torstaina 11.8.

David Browne - HJK Helsinki. Photo: © Martin Skala
David Browne oli pelipäällä. Papuauusiguinealainen tarjoili Bojan Radulovicille avopaikan heti ottelun alussa.

Ensimmäinen puoliaika

HJK aloitti ottelun lupaavasti ja hallitsi palloa pitkillä syöttöketjuilla. Helsinkiläiset vastasivat ottelun ensimmäisestä maalipaikasta, kun Viktorian Jhon Mosquera luki Klubin ristipallon väärin, ja David Browne pääsi etenemään hänen selustastaan boksiin. Browne tarjoili avopaikan Bojan Radulovicille, jonka sijoitus A-luokan sektorilta karkasi tolpan väärälle puolelle.

Viktoria nappasi pelin haltuunsa Klubin maalipaikan jälkeen ja loi ensimmäisen tilanteensa hieman ennen kympin täyttymistä. Tsekkiläisten keskikentän maestro Lukáš Kalvach laukoi kaukaa, ja HJK:n maalia vartioinut Conor Hazard torjui kierteisen kudin jaloillaan.

Isäntäjoukkue rokotti 11. minuutilla sivuvapaapotkusta. Kalvach pelasi matalan pallon etualueelle, ja täysin vapaaksi unohdettu Viktoria-toppari Luděk Pernica jatkoi pallon päällään maaliin.

HJK ei saanut omaa peliään rullaamaan, vaan Viktoria vyörytti hyökkäyksiään kohti Klubin maalia. Etenkin kotijoukkueen keskitykset tuottivat suuria ongelmia Klubille: ensin Mosqueran yritys karkasi pitkäksi, ja seuraavalla minuutilla Hazard liimasi Radim Řezníkin volleyn.

Seuraavasta keskityksestä HJK ei enää selvinnyt: Mosqueran vaarattoman oloinen pallo tippui Klubin maalin edustalle, josta Jukka Raitala puski pallon suoraan kuudentoista alueen rajalla päivystäneen Jan Sýkoran jalkaan. Taitava tsekkipeluri käytti tilanteen hyväkseen ja laukoi pallon vastustamattomasti vasempaan alanurkkaan.

HJK pelasi maalia seuranneesta aloituspotkusta pitkän, korkean pystysyötön Viktorian boksiin rynnänneelle Malikille, joka sai kuoletettua hankalan pallon rinnallaan. Ghanalaisen laukaus ei valitettavasti ollut yhtä onnistunut vaan karkasi taivaan tuuliin.

Viktoria kuritti Klubia toistamiseen sivuvapaapotkusta, kun puoli tuntia oli täyttynyt. HJK:n pelaajisto ei vaikuttanut olevan täysin valmiina ottamaan suhteellisen kaukaa lähtenyttä vaparia vastaan, ja Sýkoran kierteinen pallo päätyi Lukáš Hejdalle. Yksikään HJK-pelaaja ei seurannut Hejdan liikettä, joten Viktoria-topparilla oli helppo työ siirtää peliväline viidestä metristä Hazardin selän taakse.

Muutamaa minuuttia myöhemmin HJK sai vapaapotkun noin 25 metristä. Pallon taakse astelivat Murilo sekä Santeri Hostikka, jonka laukaus painui puolisen metriä ohi vasemmasta alakulmasta.

Kotijoukkue vaikutti tyytyvän ensimmäisellä jaksolla kolmen maalin johtoonsa, eikä tsekkijoukkue hyökännyt viimeisen vartin aikana enää yhtä aggressiivisesti. Siitä huolimatta Klubikaan ei saanut laukauksia aikaan, vaan puoliajan viimeisestä tilanteesta vastasi kotijoukkue: Kalvach pelasi kulmapotkun korkeana rangaistusalueen rajalle, josta Pavel Bucha tykitti pallon päätykatsomoon.

Miro Tenho, Johannes Yli-Kokko - HJK Helsinki. Photo: © Martin Skala
Viktorian kannattajat pääsivät juhlimaan kolmesti jo ensimmäisen puolen tunnin aikana.

Toinen puoliaika

HJK teki tauolla yhden vaihdon: Radulovic jätti kentän, ja Paulus Arajuuri pääsi irti ensimmäistä kertaa HJK-paidassa. Samalla Klubi siirtyi pelaamaan neljän linjalla, jossa laitapakkeina luutivat Raitala sekä Arttu Hoskonen.

50. minuutilla Viktoria sai sivurajaheiton hyökkäysalueellaan ja pelasi pallon näppärästi Klubin boksiin Buchalle, jonka vasemman jalan laukauksen Hazard torjui kuitenkin helposti.

Toisen jakson alku oli tasainen, eikä maalipaikkoja juuri nähty. HJK pääsi hetkeksi paremmin peliin mukaan, mutta viimeiset ratkaisut jäivät ontumaan: Hostikka laukoi vaparin hyvästä paikasta päin muuria, ja hetkeä myöhemmin HJK:n hyökkäysalueen riisto päättyi Raitalan epäonnistuneeseen keskitykseen.

58. minuutilla nähtiin lisää HJK-vaihtoja, kun Fabian Serrarens ja Pyry Soiri päästivät Malikin sekä paljon pelanneen Murilon vaihtopenkin puolelle lepäämään.

65. minuutin tienoilla Viktoria sai lyhyen ajan sisään kaksi potentiaalista maalipaikkaa. Ensin jatkuvasti harmaita hiuksia HJK-puolustukselle aiheuttanut Sýkora laukoi voimalla pallon hieman yli Klubin maalin, ja hetkeä myöhemmin Hazard koppasi Jan Kopicin epäonnistuneen yrityksen.

Soiri näytti omaa osaamistaan oikealla kaistalla, kun liukas laitapelaaja hassutteli Viktoria-puolustajan ulos tilanteesta ja tavoitteli keskityksellään takatolpalle liikkunutta Brownea. Papuauusiguinealainen ei kuitenkaan aivan yltänyt palloon.

HJK:n päävalmentaja Toni Koskela käytti neljännen vaihtonsa 72. minuutilla, kun Johannes Yli-Kokko korvasi Matti Peltolan keskialueella.

Viktoria iski neljättä kertaa välittömästi HJK:n vaihdon jälkeen. Klubi hölmöili oman maalipotkunsa suoraan tsekkiläisille, jotka syöttelivät pallon nopeasti rangaistusalueelle. Milan Havel tarjoili avopaikan Sýkoralle, joka huudatti kotiyleisöä illan toisella osumallaan.

HJK:lla oli sauma kaunistella lukemia seuraavasta hyökkäyksestä, kun pallo pelattiin vasemmalla kaistalla pinkoneelle Raitalalle. Puolustajan erinomainen keskitys tippui noin viiteen metriin Brownelle, jonka pusku ei aivan osunut maalipuiden väliin.

Hetkeä myöhemmin Soiri meni jälleen heittämällä ohi vartijastaan ja malttoi syöttää pallon vielä takaviistoon Serrarensille. Hollantilainen tavoitteli takanurkkaa, mutta Viktorian puolustus ehti peittämään laukauksen kulmaksi. Hostikan antama kulmapotku päätyi Raitalan kautta Miro Tenholle, joka ei kuitenkaan onnistunut puskemaan vaikeasta asennosta kohti maalia.

Viktoria oli lähellä viidettä osumaansa 79. minuutilla. Vaihdosta kentälle tullut Libor Holík eteni oikealla laidalla ja lähetti hyvän keskityksen pilkun tuntumaan. Niin ikään vaihdossa aloittanut Matej Trusa nousi korkeimmalle, mutta nuoren slovakkikärjen pusku päätyi Klubin maalin katolle.

HJK käytti viidennen ja viimeisen vaihtonsa 80. minuutilla: Hostikka siirtyi penkin puolelle, ja Casper Terho tuli viimeiseksi kympiksi kentälle.

84. minuutilla kotijoukkue maalasi jo viidettä kertaa – ja jälleen keskityksestä. Sýkora levitti pelin oikealle laidalle Holíkille, joka löysi fantastisella keskityksellään Jan Klimentin pään takatolpalta. Puolalaiskärki sai riittävästi tilaa Arajuuren estelyistä huolimatta ja nikkasi pallon muutamasta metristä maaliin.

Viktoria haki lisäajalla vielä tennislukemia, mutta Hazard torjui vaihdosta kentälle tulleen tsekkikonkari Václav Pilařin kanuunan.

Forza HJK - HJK Helsinki. Photo: © Martin Skala
Klubikannattajien ilonaiheet olivat Plzenin illassa vähissä.

Viktoria Plzeň vs HJK 5–0 (3–0)
11’ Luděk Pernica 1–0
21’ Jan Sýkora 2–0
31’ Lukáš Hejda 3–0
73’ Jan Sýkora 4–0
84’ Jan Kliment 5–0

HJK:n kokoonpano: Conor Hazard – Arttu Hoskonen, Miro Tenho, Jukka Raitala – David Browne, Matti Peltola (72’ Johannes Yli-Kokko), Santeri Hostikka (80’ Casper Terho), Perparim Hetemaj, Murilo (58’ Pyry Soiri) – Bojan Radulovic (46’ Paulus Arajuuri), Malik (58’ Fabian Serrarens)