Voiton metsästykseen saarelle

Klubi palaa tositoimiin tiistaina, kun edessä on vierasottelu on IFK Mariehamnia vastaan.

Roni Peiponen - HJK Helsinki

HJK kohtasi edellisessä ottelussaan kotikentällä FC Hongan. Orastava kahden ottelun voittoputki tuli päätökseen, kun pisteet matkasivat Espooseen lukemin 0-1. Pelin ainoasta osumasta vastasi kymmenisen ennen minuuttia ennen loppua vapaapotkun upottanut Juha Hakola.

Klubilla jäi kamppailusta paljon parannettavaa. Varsinkin hyökkäyspelaaminen ei ollut aivan parhaassa terässä: kahdeksasta sinivalkoisten laukauksesta vain kaksi suuntautui maalia kohti. Myös pallonhallinta oli kuluvalla kaudella ensimmäistä kertaa vastustajalla suurempi kuin HJK:lla.

Toni Koskela antoi jo Honkaa vastaan minuutteja hiljalleen joukkueeseen liittyneelle Erfan Zenelille, joka pääsi irti toisella puoliajalla. Evans Mensah pelasi ensimmäiset minuuttinsa toukokuun alun jälkeen, mutta hänen ottelu päättyi ennenaikaisesti ulosajon myötä ja laituri on tiistaina pelikiellossa. Pelikieltonsa sovittanut Faith Friday Obilor pelasi niin ikään ensimmäistä kertaa huhtikuun lopun jälkeen ja oli jälleen totutun varma puolustuslinjan selkäranka.

Klubi lähti kamppailuun 4-4-2 -ryhmityksellä ja Roni Peiponen oli ensimmäistä kertaa tällä kaudella avauskokoonapanossa. Myös vuonna 2002 syntynyt Santeri Väänänen kellotti ensimmäiset minuuttinsa kuluvan sesongin aikana, kun nuorukainen otettiin kentälle ottelun lopussa.

Tappio oli HJK:lle kauden kolmas. 13 ottelun jälkeen joukkue on sarjataulukossa viidentenä 18 pisteen myötä. Veikkausliigan kärki on todella tasainen ja matkaa kärkeen on vain kaksi pistettä. Ottelumäärät tosin vaihtelevat paljon, sillä esimerkiksi kolmantena oleva Ilves on pelannut vasta kymmenen ottelua.

Klubilla on ollut vierasotteluissa poikkeuksellisen suuria haasteita kuluvalla kaudella: kuudesta matkapelistä voittoja on irronnut vain yksi. Tehtyjä maaleja on ainoastaan kolme.

Klubin loukkaantumistilanteeseen on saatu sikäli helpotusta, että Marco Bueno on jälleen valmennuksen käytettävissä. Sen sijaan pelikiellossa ovat Nikolai Alho varoitustilin täyttymisen myötä ja Evans Mensah edellisessä ottelussa saadun punaisen kortin vuoksi. Kuntoutusohjelmiensa loppusuoralla ovat edelleen Joonas Vahtera, Harmeet Singh, Akseli Pelvas ja Ivan Tarasov.

HJK ja IFK Mariehamn ovat kohdanneet tällä kaudella jo kertaalleen, kun Klubi kuittasi täydet pisteet toiselta kierrokselta. IFK johti kamppailua aivan viime hetkille asti, mutta helsinkiläiset nousivat rinnalle ja ohi.

Veikkausliigan historian aikana joukkueet ovat mitelleet paremmuudestaan 37 kertaa. Klubi on voittanut näistä 25 peliä, kun taas IFK on päässyt juhlimaan voittoa vain kahdesti: kausilla 2011 ja 2012. HJK:lla onkin allaan peräti 19 tappiotonta kohtaamista maarianhaminalaisia vastaan. 37 kohtaamisen maaliero on Klubin eduksi 70-18.

IFK Mariehamnin kausi on sujunut varsin positiivisesti, vaikka tiistain kamppailuun joukkue lähteekin kahden tappion saattelemana.

Maarianhaminalaiset ovat päässeet valmistautumaan otteluun hyvin. Joukkue oli tositoimissa viimeksi kuun puolivälissä, kun IFK hävisi Suomen Cupin loppuottelun Ilvekselle lukemin 0-2. Edellisen kerran Veikkausliigaa joukkue on pelannut kuluvan kuun toinen päivä, kun FC Lahti haki täyden pistepotin saarelta.

IFK on kymmenen ottelun jälkeen sarjataulukon seitsemännellä sijalla, mutta eroa esimerkiksi kolme ottelua enemmän pelanneeseen Klubiin on vain neljä pistettä. Maarianhaminalaiset eivät ole olleet terävimmillään kotiotteluissa. Viidestä kotipelistä joukkue on raapinut kahden voiton myötä vain kuusi pistettä.

Joukkue on saanut ruuvattua puolustustaan tiiviimmäksi alkukaudesta. Kauden seitsemässä ensimmäisessä ottelussa joukkue päästi kahdeksan maalia ja piti maalinsa puhtaana vain kahdesti. Viimeisessä kolmessa Veikkausliigan ottelussa joukkueen verkkoon on tehty vastaavasti vain yksi maali.

IFK on vastaavasti viimeistellyt jo 16 osumaa, mikä on sarjan kolmanneksi isoin lukema. Joukkueen paras maalintekijä on peräti viidesti osunut Aristote Mboma.