HJK nappasi pisteen ahvenanmaalaisilta

Klubin tähti oli ansaitusti kentän parhaana palkittu Stephanie Rose (kuvassa), joka viimeisteli joukkueensa molemmat maalit. Ottelun 2-2-tasoitusosuma tuli 81. minuutilla, kun Rose pääsi oikealta laidalta läpi, kiersi Åland-maalivahti Ellen Ahlströmin ja sijoitti pallon pienestä kulmasta tyhjään maaliin.

Tasapeli oli Suomen Cupin pelit huomioon ottaen Klubille jo 9. peräkkäinen tappioton ottelu. Joukkue on sarjassa edelleen neljäntenä 19. pisteellä.

Klubilla oli muistona karu kokemus kevään vierasottelusta Ahvenanmaalle, kun Åland otti 7-0-voiton suvereenin esityksen jälkeen. Nyt peli käynnistyi aurinkoisessa säässä Talin hyväkuntoisella nurmella huomattavasti tasaisemmissa merkeissä. Rose oli virkeä heti alusta lähtien ja laukoi jo 2. minuutilla napakan volleyn, mutta tällä kertaa vierasjoukkueen puolustus ehti eteen. Muuten ensimmäinen vartti oli lievää Ålandin hallintaa.

1. minuutilla Rose sai pallon syvällä omalla kenttäpuoliskollaan. Vaikka hänen edessään oli monta ahvenanmaalaisten puolustajaa, amerikkalainen taskuraketti lähti aggressiiviseen kuljetukseen kohti vastustajan maalia. Rosen raaka juoksuvoima ja hallittu kuljettaminen olivat liikaa vierasjoukkueen puolustajille. Murtauduttuaan vastustajan rangaistusalueelle Rose laukoi vielä pallon erittäin hallitusti takakulmaan heikommalla vasemmalla jalallaan.

Tämän jälkeen vierasjoukkue sai paremmin otetta pelistä, ja mm. Tiina Saariolla oli avopaikka 34. minuutilla. Klubin Mari Perasto puolestaan onnistui blokkaamaan hienosti yhden laukauksen muutama minuutti myöhemmin. Kotijoukkueen paras tilanne aukesi taas Roselle, joka pääsi yrittämään nostoa yli rajusti vastaan tulleen Ahlströmin. Tällä kertaa yritys kuitenkin epäonnistui.

1-0 näytti jäävän taukotilanteeksi. Åland sai kuitenkin viimeisellä minuutilla kulmapotkun. Puolustaminen vastustajan erikoistilanteissa on ollut yksi Klubin heikkouksista koko kauden. Tendenssi kävi ilmi nytkin. HJK-puolustus sai purettua pallon kulmasta väljemmille vesille, mutta pallo pelattiin välittömästi uudestaan Klubin takatolpalle. HJK-vahti Noora Matikainen onnistui torjunnassaan puolittain kerran. Kovan hässäkän ja flipperipallon jälkeen pallo pomppasi lopulta Ålandin vaaralliselle kärkipelaajalla Cynthia Uwakille, joka pukkasi pelivälineen läheltä sisälle. Huonoa puolustamista.

Toiselle puoliajalle ärsytetty sarjajohtaja Åland United tuli erittäin tarmokkaana. Joukkue ryhtyi hallitsemaan peliä heti alkuvihellyksestä lähtien. Ahvenanmaalaiset saivat palkinnon aherruksestaan miltei heti. Läpi pelin tarmokkaasti esiintynyt ex-klubilainen Jaana Lyytikäinen pujotteli 49. minuutilla hienosti vasemmalta rangaistusalueen sisälle ja laukoi pallon hallitusti takakulmaan.

Tässä vaiheessa tilanne näytti klubilaisittain heikolta. Lyytikäinen pääsi vielä seuraavan puolen tunnin aikana pari kertaa hyvään laukaisupaikkaan. Ylärimaa lähemmäksi maalia hän ei kuitenkaan pystynyt.

HJK:n päävalmentaja Maria Virolainen yritti vaihdoilla piristää joukkuettaan. Tunnin kohdalla kentälle tulivat Iida Muinonen ja Laura Hyvönen Julia Säpin ja Mari Peraston tilalle ja vartti ennen loppua Petra Koivuvaara ja Sanna Mäki Ella Rinta-Filppulan ja Jessi Hietasen sijaan. Lisäksi Virolainen nosti erinomaisesti pelanneen topparinsa Jennifer Ludemannin keskikentälle. Muutokset toivatkin energiaa Klubin peliin, ja tasoitusmaali syntyi 81. minuutilla.

Vaikka kokonaisuutena HJK saa olla tyytyväinen pistejakoon erinomaista Åland Unitedia vastaan, Klubilla oli aivan ottelun loppuhetkillä mahdollisuus ottaa koko pistepotti Helsinkiin. Ensiksi HJK sai varsinaisen peliajan viimeisellä minuutilla suoran vapaapotkun rangaistusalueen rajalta tilanteesta, jossa HJK-penkki näki rikkeen tapahtuneen rangaistusalueen sisällä. Sanna Mäki yritti hallittua sijoitusta; ylärima.

Aivan pelin viimeisillä sekunneilla HJK pääsi puolittaiseen 2v1-tilanteeseen, kun Vera Saastamoinen ryntäsi vasemmalta läpi. Saastamoinen yritti omaa ratkaisua, vaikka syöttö keskellä vapaana olleelle Roselle olisi saattanut olla parempi ratkaisu. Kentän laidalta on tietysti aina helppo pelata tilanteita.

Päävalmentaja Maria Virolainen oli luonnollisesti enemmän kuin tyytyväinen peliin.

• En olisi kuitenkaan ennen ottelua uskonut, että pelin jälkeen olisi hiukan harmistunut fiilis. Meillä oli tuossa lopussa kuitenkin niin hyvät mahdollisuudet ottaa voittokin.

• Koko peli huomioon ottaen on kuitenkin oltava tyytyväinen, Åland on niin hyvä joukkue.

Ottelun parhaana pelaajana palkitun Stephanie Rosen lisäksi Virolainen kiitteli joukkuensa puolustuslinjaa.

• Kovassakin paineessa linjamme kesti hyvin. Jennifer esimerkiksi voitti pääpallon omalla rangaistusalueellamme varmasti 15 kertaa. Lisäksi haluaisin antaa erityiskiitoksen Veera Viitikolle, joka oli ensimmäistä kertaa avauksessa. Hän teki keskialueella upeaa työtä.

HJK:n avauskokoonpano:

Noora Matikainen, Ella Rinta-Filppula, Sanna Huhtamo Jennifer Ludemann, Heidi Paajonen, Julia Säppi, Mari Perasto, Vera Saastamoinen, Veera Viitikko, Jessi Hietanen, Stephanie Rose

Vaihtopelaajat:                                                                                                                                Ulla Matikainen, Iida Muinonen, Petra Koivuvaara, Ilona Mikkelä, Sanna Mäki, Laura Hyvönen

Vaihdot:

62′ Julia Säppi -> Iida Muinonen

62′ Mari Perasto -> Laura Hyvönen

76′ Ella Rinta-Filppula -> Petra Koivuvaara

76′ Jessi Hietanen -> Sanna Mäki