Klubin mestaruuden hiljaiset työmyyrät

Pelaajamentori Laura Hyvönen, fyysinen valmentaja Janne Ukkonen ja huoltaja Timo Torniainen eivät pidä turhaa meteliä itsestään. He ovat kuitenkin olleet tärkeässä osassa HJK:n Suomen mestaruuteen johtaneella kaudella.

Laura Hyvönen, Juho Illi, Janne Ukkonen, Joonas Rantanen, Arttu Heinonen ja Jonne Kunnas tyytyväisinä Suomen mestaruuden varmistumisen jälkeen.

Laura Hyvönen päätti pelaajauransa Klubissa vuonna 2018. Hän ehti pelata Naisten Liigassa yhteensä 11098 minuuttia. Vuodesta 2012 pelaajana Klubissa ollut Hyvönen jäi kuitenkin seuraan.

–  Pelaajamentorin rooli sopi minulle hyvin, ehkä juuri sen takia, että oma peliura oli niin lähellä. Minulla on vielä hyvin mielessä mitä pelaajana ajattelee asioista ja minkälaisia tunteita sekä sisäisiä kamppailuja voi tulla erilaisissa tilanteissa. Kärsin pelaajaurallani paljon loukkaantumisia, joten muistissa oli myös miten paljon vaatii henkisesti ja fyysisesti tulla takaisin kentälle. Toisaalta muistan, kuinka olisin itse niissä hetkissä kaivannut jonkun tsemppaamaan.

Hyvönen on kauden aikana pyrkinyt auttamaan pelaajia arjessa keskustelemalla ja käymällä läpi asioita jotka edistävät tai haittaavat pelaamista. Kaikkien pelaajien kanssa on vuoden aikana juteltu sovitusti, jonka lisäksi pelaajamentorin roolin on ollut tarkoitus madaltaa kynnystä tulla puhumaan. Hyvönen on koulutukseltaan fysioterapeutti ja vaikka tittelinä on pelaajamentori, on hän tehnyt sitä, mitä milloinkin on arjessa tarvittu – avustanut valmentajia ja treenannut loukkaantuneiden pelaajien kanssa.

– Keskustelut pelaajien kanssa on aina käyty luottamuksellisesti, eikä niitä ole viety eteenpäin ilman lupaa. Tämän lisäksi olen vienyt pelaajilta viestiä valmentajien suuntaan ja infonnut esim. minkälainen fiilis kopissa on.

Fyysinen valmentaja Janne Ukkonen on kolmatta vuotta Klubin naisten matkassa. Mestaruuskausi on kuitenkin ensimmäinen päätoimisena, joka on mahdollistanut entistä vahvempaa läsnäoloa ja yksilöllisempää valmennusta. Ukkonen vannookin pitkäjänteisyyden nimeen.

–  Olemme tehneet kauden aikana paljon samoja asioita kuin viime vuonna. Harjoittelua on hieman hienosäädetty, mutta suuria muutoksia ei olla lähdetty tekemään, vaan uskottu pitkäjänteisyyteen. Tämä on varmasti yksi tekijä, jonka avulla olemme huomattavasti onnistuneet vähentämään loukkaantumisia. Toki myös onnella on osuutta asiaan, mutta väitän, että kyse ei ole pelkästä hyvästä tuurista tällä kertaa.


Klubin taustatiimi juhimassa Suomen Cupin voittoa kesällä (Timo Torniainen vasemmalla).

Ukkosen mukaan 90% HJK:n fyysisen valmennuksen onnistumisesta on kiinni perusteisiin panostamisesta ja sen laadukkaasta toteuttamisesta. Kyse ei ole vain yksittäisistä harjoituskerroista tai harjoitteista, vaan myös unen, ravinnon, palautumisen ja oikeanlaisen kuormituksen hallinnasta.

–  Tulokset eivät ole tulleet nopeasti. Olemme jatkuvasti uskoneet, että toteutamme oikeita asioita arjessa. Testaamme ja seuraamme pelaajien fyysistä kehitystä ja hyvinvointia, jonka perusteella teemme johtopäätöksiä pitääkö harjoittelua mukauttaa vai voimmeko edetä alkuperäisen suunnitelman mukaan.

Huoltaja Timo Torniainen on tuttu näky Telia 5G Arenan käytävillä. Hän on viihtynyt seurassa pitkään ja tuli alunperin Klubiin vuonna 2002 oman tyttärensä mukana. Naisten huoltajana Torniainen aloitti vuonna 2007, kun silloinen HJK:n valmentaja Jarmo Österlund pyysi mukaan.

– Jalkapallo on hieno laji. On ollut hienoa päästä seuraamaan miten valmentajat, pelaajat ja ylipäätään naisten jalkapallo on kehittynyt. Pidän tiimityöskentelystä ja olen pystynyt vaikuttamaan asioihin, joka on pitänyt minut mukana. Muistoja menneiltä vuosilta on paljon, monet Suomen Cupin voitot ja niukka mestaruuden häviäminen. Hienointa on kuulla monista vanhoista pelaajista, jotka pitävät edelleen yhteyttä.

Klubin taustatiimiin kuuluivat lisäksi päävalmentaja Joonas Rantanen, valmentaja Arttu Heinonen, talenttivalmentaja Jonne Kunnas, maalivahtivalmentaja Juho Illi, joukkueenjohtaja Jari Mutikainen ja manageri Joonas Sarelius.