Naisten Liiga on nyt Kansallinen Liiga

Jalkapallon Naisten Liiga uudistuu ja sarja on kaudesta 2020 alkaen Kansallinen Liiga. Nimen ja identiteetin uudistus on osa liigan vuosien 2020-2023 ”Modernia huippu-urheilua” -strategiaa, jossa korostuvat vahvasti ihmisten samanarvoisuus, sekä uskallus ja rohkeus menestyä. 

Uudella nimellä Palloliitto haluaa ravistella urheilussa vallitsevia asenteita sekä toimia suunnannäyttäjänä.

– Nousemalla suureksi kansainväliseksi ilmiöksi viime kesän MM-kisat todistivat, ettei jalkapalloa katsota sukupuolen vuoksi. Sitä katsotaan siksi, että ottelut ovat viihdyttäviä ja pelaajat huippu-urheilijoita niin teknisesti kuin taktisestikin. Siksi naisten jalkapalloa tulisi kohdella samanarvoisesti miesten jalkapallon kanssa. Naisten jalkapallon pääsarja on lajin korkein taso Suomessa, ja uusi nimi heijastaa tätä, kertoo Palloliiton puheenjohtaja Ari Lahti.

Maailmalla sukupuoleen viittaavat etuliitteet pääsarjojen nimissä ovat enemmän sääntö kuin poikkeus. Esimerkiksi Ruotsissa naisten pääsarja on Damallsvenskan, Englannissa Women’s Super League ja Saksassa Frauen-Bundesliga. Palloliiton päätös pudottaa etuliite sarjan nimestä on siis maailmanlaajuisestikin harvinaislaatuinen.

– Urheilumaailmaan on vakiintunut puhetapa, jossa on urheilua ja sitten on naisurheilua – jalkapalloa ja naisjalkapalloa. Tämä näkyy myös siinä, miten miesten ja naisten urheilua arvostetaan. Nimenmuutos voi tuntua pieneltä askeleelta, mutta kyseessä on vahva kannanotto ja identiteetin rakennus, joka symboloi suurempaa muutosta. Uuden nimen ja identiteetin on tarkoitus luotsata kulttuurin muutosta siinä, miten rakennamme samanarvoisempaa urheilumaailmaa ja yhteiskuntaa, sanoo Palloliiton kehityspäällikkö Heidi Pihlaja.

NIMENMUUTOS ON OSA LAAJEMPAA STRATEGIAA

Asettaessaan vuoden 2023 tavoitteita uudistuvan liigan ytimeksi määritettiin toimintaa ohjaavat arvot. Niissä korostuvat ihmisten samanarvoisuus, työnteon kautta tavoiteltava kilpailullinen menestys sekä uskallus ja rohkeus toimia esikuvina ja edelläkävijöinä.

Palloliitto nousi otsikoihin viime vuonna julkistamalla tasa-arvoiset jalkapallomaajoukkueiden korvaukset jokaiselle pelaajalle sukupuolesta riippumatta. Nimenmuutos jatkaa tärkeää työtä naisten ja miesten jalkapallon samanarvoistamiseksi.

– Tasa-arvon lisääminen urheilussa vaatii vielä paljon tekemistä. Toiveemme on, että myös muut sarjat meillä Suomessa sekä maailmalla seuraisivat näyttämäämme esimerkkiä. Haluamme olla tasa-arvon edelläkävijä koko urheilumaailman silmissä, sanoo Palloliiton puheenjohtaja Ari Lahti.

Samaan arvomaailmaan sitoutuu myös Liigan uusi pääyhteistyökumppani Subway. Yhteisen arvomaailman ja rohkean, samanarvoisen elämän symbolina liigan markkinointinimenä käytetään nimeä Subway Kansallinen Liiga. Yhteistyön kautta on tarkoitus rakentaa paitsi inklusiivisuutta, myös modernia huippu-urheilua.

– Subway Kansallinen Liiga on osoitus siitä, kuinka rakennamme kumppaniemme kanssa yhdenvertaisempaa yhteiskuntaa sekä lunastamme naisten jalkapallon puolella piilevää potentiaalia. On hienoa lähteä kauteen uusien yhteistyökumppaniemme Subwayn ja Ruudun kanssa. Samalla jatkamme neuvotteluja mahdollisten uusien kumppanien kanssa, kertoo Palloliiton kehityspäällikkö Heidi Pihlaja.