24
Browne

David Browne
Midfielder

  • Birthdate: 27/12/1995
  • Age: 28 years
  • Height: 175 cm
  • Weight: 67 kg
  • Nationality: Papua-Uusi-Guinea

Lue tästä Brownen laaja haastattelu keväältä 2022.

David Browne on ehtinyt ihastuttamaan HJK-kannattajia näppäryydellään jo kahden kauden ajan. Papua-uusi-guinealainen Browne saapui Helsinkiin testattavaksi tammikuussa 2020 ja onnistui vakuuttamaan valmennusjohdon osaamisellaan. Vajaata kuukautta myöhemmin HJK tiedotti tehneensä Brownen kanssa 1+2-vuotisen sopimuksen, jonka optiovuodet HJK ilmoitti käyttäneensä kauden 2020 päätteeksi. 175-senttinen Browne on pelipaikaltaan laitahyökkääjä, mutta pystyy pelaamaan myös wingbackin paikalla. Hän on teknisesti taitava, nopea ja juoksuvoimainen.

Suomalaisille eksoottisen Papua-Uusi-Guinean pääkaupungissa Port Moresbyssa syntyneen Brownen jalkapalloura on ollut käänteitä täynnä. Browne pelasi teini-ikäisenä Port Moresby School of Excellence -nimisen joukkueen riveissä, josta hän nousi Papua-Uusi-Guinean alle 17-vuotiaiden maajoukkuerinkiin.

Poikamaajoukkue osallistui tammikuussa 2017 Oseanian alle 17-vuotiaiden mestaruusturnaukseen, jossa Browne pelasi jokaisessa ottelussa tehden yhden maalin. Joukkue jäi lopulta alkulohkoon, mutta Browne onnistui pelaamaan itselleen stipendin Uuteen-Seelantiin, St. Petersin collegeen. Opintojensa aikana Browne pelasi Uuden-Seelannin toiseksi korkeimmalla sarjatasolla Central Unitedin joukkueessa, ja valittiin ensimmäisellä – ja ainoalla – kaudellaan joukkueen vuoden pelaajaksi.

Onnistunut kausi toisella sarjatasolla avasi oven Brownelle pääsarjaan, kun Central Unitedin yhteistyöjoukkue Auckland City tarjosi Brownelle sopimusta. Browne oli tuolloin vasta 16-vuotias. Papuauusiguinealainen pelasi lopulta kolme menestyksekästä kautta Uuden-Seelannin suurseurassa: Browne voitti joukkueensa kanssa kaksi Uuden-Seelannin mestaruutta, yhden Uuden-Seelannin supercupin ja kolme Oseanian mestareiden liigan mestaruutta.

Browne osallistui Auckland Cityn kanssa kahteen otteeseen myös FIFAn seurajoukkueiden mestaruusturnaukseen ja saavutti siellä kertaalleen pronssia, kun Auckland onnistui yllättäen kaatamaan meksikolaisen Cruz Azulin rangaistuspotkukilpailussa. Browne oli aikanaan historian nuorin seurajoukkueiden mestaruuskisoissa pelannut pelaaja.

Vuonna 2015 Browne esitteli taitojaan Niken järjestämässä vuosittaisessa showtapahtumassa, jossa potentiaalisimmille pelaajille tarjotaan mahdollisuutta liittyä Niken akatemiaan. Browne ei kuitenkaan tarttunut tuohon mahdollisuuteen, vaan teki ammattilaissopimuksen hollantilaisen PEC Zwollen kanssa. Näin ollen Brownesta tuli ensimmäinen papuauusiguinealainen ammattilaispelaaja Euroopan kentillä.

Kausi 2015–16 kului Brownen osalta pääsääntöisesti Zwollen alle 21-vuotiaiden joukkueen mukana, mutta hän pääsi kertaalleen myös Hollannin pääsarjassa pelanneen Zwollen edustusjoukkueen kokoonpanoon. Browne ei kuitenkaan saanut peliminuutteja Eredivisiessä.

Browne vaihtoi seuraa Hollannissa kauden päätteeksi ja siirtyi Zwollesta noin 100 kilometriä pohjoiseen, Groningenin organisaatioon. Kaudet eivät sujuneet sielläkään odotetulla tavalla: Browne pääsi kahden vuoden aikana edustusjoukkueen kokoonpanoon ainoastaan kerran ja pelasi pääsääntöisesti Groningenin alle 21-vuotiaiden joukkueen kanssa Hollannin neljännellä sarjatasolla.

Näytöt Hollannin kentillä aukaisivat kuitenkin Brownelle oven takaisin maajoukkueympyröihin, kun laituri kutsuttiin Papua-Uusi-Guinean A-maajoukkueen MM-karsintaotteluihin sekä keväällä että kesällä 2017. Browne palasi siis maajoukkueen paitaan kuuden vuoden tauon jälkeen ja pelasi lopulta kolmessa karsintaottelussa.

Kolmen Hollannissa vietetyn kauden jälkeen Browne suuntasi takaisin Auckland Cityyn, jossa oli aiemmalla visiitillään voittanut lähes kaiken mahdollisen. Paluu Uuteen-Seelantiin tapahtui ryminällä, kun papuauusiguinealainen viimeisteli kauden 2018–19 aikana 19 ottelussa peräti 12 maalia ja antoi viisi maalisyöttöä. Kauden päätteeksi Browne pääsi nostamaan runkosarjan voiton mestaruuspokaalia kolmatta kertaa urallaan, mutta pudotuspeleissä tie tyssäsi välierään.

Browne jatkoi Uudessa-Seelannissa vielä syyskauden 2019, mutta alkuvuodesta 2020 HJK ilmaisi kiinnostuksena laitahyökkääjää kohtaan. Browne suuntasi Pohjolaan testijaksolle, jonka aikana pelasi harjoitusottelussa latvialaista RFS:ää vastaan ja Suomen cupin otteluissa TPS:ää sekä HIFK:ta vastaan. Browne onnistui vakuuttamaan niin valmennusjohdon kuin kannattajatkin nopeudellaan ja hyvällä tekniikallaan ja saikin pedattua itselleen 1+2-vuotisen sopimuksen.

Ensimmäinen kausi Suomessa alkoi tyylikkäästi, kun ensimmäistä kertaa avaukseen päästyään Browne iski maalin ja syötti kaksi muuta, kun Klubi kaatoi FC Hakan vieraskentällä komein lukemin 4–1. Lopulta Browne kantoi sinivalkoisia värejä 22 ottelussa viimeistellen kolme maalia ja seitsemän maalisyöttöä – ja saavutti myös ensimmäiset pokaalinsa Uuden-Seelannin ulkopuolella, kun HJK voitti sekä Veikkausliigan että Suomen cupin mestaruuden.

Seuraavalla kaudella Browne nosti selvästi profiiliaan rotaatiopelaajasta vakituiseksi avaajaksi, mistä kertoo peliminuuttien määrän hurja kasvu: Browne lähes kolminkertaisti pelatut minuuttinsa edelliskaudesta. Vikkelä laitahyökkääjä otti Klubin vasemman laiturin tontin omakseen ja kantoi kentällä Klubin värejä peräti 41 ottelussa tehden niissä kuusi maalia ja antaen kahdeksan maalisyöttöä. Syksyllä Browne pääsi debytoimaan monien muiden pelaajien tavoin Uefan Konferenssiliigassa. Kauden päätteeksi Browne pääsi nostamaan toistamiseen Veikkausliigan mestaruuspokaalia, kun Klubi varmisti sarjan voiton viimeisellä kierroksella.

Uran tilastot:

Derde Divisie Saturday (Hollannin 4. sarjataso) 50 ottelua, 10 maalia, 3 syöttöä
NZ Premiership (Uuden-Seelannin pääsarja) 49 ottelua, 14 maalia, 4 syöttöä
Veikkausliiga 37 ottelua, 6 maalia, 9 syöttöä
Papua-Uusi-Guinean maajoukkue 3 ottelua
Papua-Uusi-Guinean U17 maajoukkue 4 ottelua, 1 maali