10
Lingman

Lucas Lingman
Midfielder

  • Birthdate: 25/01/1998
  • Age: 26 years
  • Height: 178 cm
  • Weight: 72 kg
  • Nationality: Finland

#10 Lucas Lingman

Kaudella 2023 HJK:n kymppipaitaa kantavan Lucas Lingmanin ura on ollut vaiherikas, ja miehen tie on vienyt Töölöön useampaan otteeseen. Tällä hetkellä Lingman pelaa Klubissa lainasopimuksella, joka kattaa kauden 2023. Keskikenttätaiturin pelaajaoikeudet omistaa ruotsalainen Helsingborgs IF. Lingmanin vahvuudet ovat ehdottomasti pallollisessa pelissä: mies on erinomainen pelin rytmittäjä, ja ”Luken” syöttövalikoima on monipuolinen. Lingman on myös loistava pallon kuljettaja.

Lingman on espoolaisen FC Hongan kasvatti, mutta on siirtynyt Klubin junioreihin jo 13-vuotiaana. Keskikenttäpeluri on edennyt Klubin pelaajapolkua askel kerrallaan, ja Lingman debytoi miesten peleissä jo kaudella 2014. Tuolloin vasta 16-vuotias Lingman pelasi HJK Klubi 04:n riveissä 13 ottelua miesten Kakkosessa.

Oli vain ajan kysymys, milloin huippulahjakas Lingman nousisi HJK:n Veikkausliiga-joukkueeseen. Ikäluokkansa poikamaajoukkueiden vakiokalustoon kuulunut Lingman pelasi kaudella 2015 isoja minuutteja HJK Klubi 04:ssä, joka voitti Kakkosen itäisen lohkon – haaveet Ykkösestä kariutuivat kuitenkin nousukarsinnoissa Grankulla IFK:n käsittelyssä.

Lingmanin kehitys palkittiin loppukesällä 2015, kun nuorukainen teki liigadebyyttinsä Ilves-vierasottelussa. Jo aiemmin pariin otteeseen Klubin vaihtopenkille nimetty Lingman hyppäsi suoraan avauskokoonpanoon, jossa hän sai ympärilleen muun muassa Rasmus Schüllerin sekä HJK-ikoniksi nousseen Atomin. Lingmanin nimi löytyi kauden aikana kokoonpanosta lopulta kahdeksan kertaa, ja peliminuutteja keskikenttätaituri sai neljässä ottelussa.

Moni odotti kaudesta 2016 Lingmanin läpimurtoa, mutta toisin kävi. Talvikaudella Liigacupissa mukavasti peliaikaa saanut Lingman pelasi tuolloin vielä enimmäkseen laitahyökkääjänä, ja kilpailu minuuteista oli kovaa, kun Nikolai Alho sekä AC Milanista saapunut Nnamdi Oduamadi olivat sementoineet paikkansa avauksessa. Lingman taisteli vaihtopelaajan roolissa Lassi Lappalaisen kanssa, mutta jälkimmäinen vei tämän taistelun, ja Lingman pelasi Veikkausliigassa ainoastaan 50 minuuttia.

Vuosi 2017 ei tuonut suurta muutosta edelliskauteen, kun Lingman kellotti koko kauden aikana vain 374 Veikkausliiga-minuuttia. Edelleen vasta 19-vuotias Lingman kaipasi peliaikaa, joten nuorukainen siirtyi 1+2-vuotisella sopimuksella Rovaniemen Palloseuraan, joka oli palkannut uudeksi päävalmentajakseen Lingmanille HJK Klubi 04:stä tutun Toni Koskelan.

Siirto oli todellinen nappionnistuminen: Lingman pelasi koko kauden RoPSin avauskokoonpanossa, ja rovaniemeläiset sijoittuivat sarjassa historiallisesti toiseksi. Lingman jatkoi Rovaniemellä myös seuraavana vuonna, mutta heikentyneen rovaniemeläisryhmän hopeamitalit vaihtuivat alempaan loppusarjaan. Lingman oli kuitenkin joukkueen valopilkkuja, kun nuorukainen oli kuin kotonaan liigaotteluiden lisäksi myös kesän kovatasoisissa Eurooppa-liigan karsinnoissa skotlantilaista Aberdeenia vastaan. Lingman nousi kauden aikana ansaitusti Suomen alle 21-vuotiaiden maajoukkueeseen, kun Juha Malinen kutsui ”Luken” Norja-harjoitusotteluun, jonka Suomi voitti erikoisin lukemin 8–3.

Lingmanin RoPS-sopimus olisi pitänyt miehen Rovaniemellä vielä kauden 2020, mutta HJK päätti hankkia Veikkausliigan tähtipelaajien joukkoon nousseen Lingmanin takaisin Töölöön, jonne myös päävalmentaja Koskela oli siirtynyt kesken kauden 2019. Klubin keskikenttä oli kaudella 2020 suorastaan timanttinen, kun Lingman sai vierelleen jälleen Schüllerin. HJK palasi kaksikon johdolla takaisin mestaruuskantaan, kun Inter ja KuPS jäivät seitsemän pisteen päähän.

Lingman otti kaudella 2021 entistä suurempaa roolia keskialueella, kun joukkueen johtohahmoihin kuulunut Schüller siirtyi tukholmalaiseen Djurgårdeniin. Mestaruus näytti jo karkaavan Klubin käsistä, mutta joukkueen kurssi kääntyi viime hetkellä, ja KuPS jäi jälleen nuolemaan näppejään. Lingman oli Klubin johtavia pelaajia liigan lisäksi myös europeleissä, kun HJK marssi Konferenssiliigan lohkovaiheeseen.

Lingman myytiin kauden päätteeksi länsinaapuriin, kun sarjanousija Helsingborgs IF osoitti kiinnostusta Klubin pelintekijää kohtaan. Miehen ensimmäinen kausi ulkomailla alkoi lupaavasti, vaikka Helsingborgs IF rämpikin sarjan pohjamudissa. Vastuu Ruotsin Allsvenskanissa poiki myös A-maajoukkuekutsun, ja Lingman on kuulunut Huuhkajien vakiokalustoon maaliskuusta 2022 saakka. Valmentajanvaihdoksen jälkeen Lingmanin peliaika seurajoukkueessa kuitenkin väheni, ja elokuun alussa 2022 Klubi tiedotti ilouutisesta: keskikentän moottori palasi sinivalkoisiin loppukauden mittaisella lainasopimuksella.

HJK:n pelaaminen parantui merkittävästi Lingmanin tulon myötä, ja lopulta Veikkausliiga-mestaruuden kolmatta kertaa putkeen voittanut Klubi eteni eurokentillä aina Eurooppa-liigan lohkovaiheeseen – toista kertaa historiansa aikana. Monet toivoivat Lingmanin jatkavan Klubissa myös kaudella 2023, ja näin lopulta tapahtuikin: tammikuussa 2023 seurat pääsivät sopuun uudesta lainasta, joka pitää Lingmanin Töölössä kauden 2023 ajan.

Uran tilastot (tilanne 31.1.2023):
Veikkausliiga: 127 ottelua, 13 maalia, 19 syöttöä
Allsvenskan (Ruotsin pääsarja): 15 ottelua
Kakkonen: 37 ottelua, 4 maalia, 3 syöttöä

Suomen A-maajoukkue: 9 ottelua, 1 syöttö
Suomen U21-maajoukkue: 14 ottelua, 2 syöttöä
Suomen poikamaajoukkueet: 34 ottelua, 9 maalia