11
Olusanya

Anthony Olusanya
Hyökkääjä

  • Syntymäpäivä: 01/02/2000
  • Ikä: 24 vuotta
  • Pituus: 183 cm
  • Kansalaisuus: Suomi

Lue tästä Olusanyan laaja haastattelu keväältä 2022.

Anthony Olusanya liittyi sinivalkoisiin kaudeksi 2021 2+1-vuotisella sopimuksella, jota pidennettiin kauden 2022 päätteeksi – nykyinen kontrahti pitää ”Antun” Töölössä kauden 2025 loppuun. 183-senttinen nigerialaisia sukujuuria omaava Olusanya on nopea ja vahva kärkipelaaja, jolla on poikkeuksellinen kyky päästä maalipaikoille. Olusanya pystyy pelaamaan keskushyökkääjän tontin lisäksi myös laitahyökkääjänä.

Olusanya on pietarsaarelaisen FF Jaron kasvatti. Ensimmäiset miesten pelinsä hän pelasi FF Jaron yhteistyöseura JBK:n riveissä kaudella 2017, kun Olusanya pääsi kentälle neljässä Kakkosen ottelussa. Seuraavalla kaudella Olusanya debytoi kasvattajaseuransa edustusjoukkueessa pelaten koko kauden sarjaporrasta ylempänä tehden yhden maalin.

Olusanyan kehitys oli tasaista Ykkösessä, kun seuraavat kaksi kautta tuottivat maalisarakkeeseen lukemat 6 ja 11.  Olusanyan toistaiseksi viimeinen kausi FF Jarossa oli todellinen läpimurto, kun kaudella 2020 hän iski kaikki kilpailut mukaan lukien 25 otteluun 12 maalia ja kuusi maalisyöttöä. Vahvat otteet toisella sarjatasolla kiinnittivät myös Klubin huomion, ja kauden päätteeksi uutisoitiinkin Olusanyan siirrosta Veikkausliigan kärkijoukkueeseen.

Olusanyan ensimmäinen kausi HJK:ssa lähti räväkästi käyntiin, kun heti ensimmäisessä Veikkausliigaottelussaan nuorukainen syötti Casper Terhon tekemän maalin. Seuraavassa ottelussa Olusanya pääsi itse iskemään uransa avausmaalin pääsarjatasolla, kun hän niittasi SJK:ta vastaan pelatun ottelun loppulukemiksi 2–0. Terävän alkukauden ansiosta Olusanya valittiin edustamaan Suomea, kun alle 21-vuotiaiden maajoukkueen päävalmentaja Juha Malinen kutsui Klubin hyökkääjän kesäkuussa pelattuihin harjoitusotteluihin. Myöhemmin syksyllä alkaneissa alle 21-vuotiaiden EM-karsinnoissa Olusanya on ollut säännöllisesti mukana, ja teki ensimmäisen maalinsa myös Suomen paidassa voitokkaassa Viro-ottelussa.

Lopulta Olusanya keräsi minuutteja 28 ottelussa ja teki Klubille neljä maalia. Kausi meni pitkälti rotaatiopelaajan roolissa, kun Roope Riski pelasi valtaosan otteluista. Olusanya pääsi syksyn aikana debytoimaan Euroopan uusimman seurajoukkueturnauksen, Konferenssiliigan, lohkovaiheessa, jonne HJK oli historiallisesti selviytynyt ensimmäisenä suomalaisjoukkueena. Olusanya pelasi neljässä lohkovaiheen kamppailussa ja onnistui myös maalinteossa vierasvoitossa armenialaista Alashkertia vastaan.

Kausi 2022 oli Olusanyan osalta hyvin kaksijakoinen. Kauden ensimmäinen puolikas kului pääosin vaihtopelaajan roolissa, mutta elokuussa alkoi tapahtua: Olusanya iski runkosarjan viimeisissä neljässä ottelussa yhteensä kolme maalia ja kaksi syöttöä – muun muassa ikimuistoisen voitto-osuman FC Hongan verkkoon. Olusanya nousi onnistumistensa myötä jopa HJK:n ykköskärjeksi, ja mies olikin eniten pelitilanne- sekä voittomaaleja iskenyt pelaaja kauden aikana.  

Tammikuussa 2023 Olusanya debytoi Suomen A-maajoukkueessa, kun Huuhkajien päävalmentaja Markku Kanerva kutsui HJK-kärjen harjoitusotteluihin Ruotsia sekä Viroa vastaan.

Uran tilastot (tilanne 31.1.2023):
Ykkönen: 62 ottelua, 18 maalia, 7 syöttöä
Veikkausliiga: 37 ottelua, 10 maalia, 5 syöttöä


Suomen A-maajoukkue: 2 ottelua
Suomen U21-maajoukkue: 7 ottelua, 1 maali