1
Öst

Jesse Öst
Maalivahti

  • Syntymäpäivä: 23/10/1990
  • Ikä: 33 vuotta
  • Kansalaisuus: Suomi

#1 Jesse Öst

Pietarsaarelaislähtöinen Jesse Öst siirtyi Klubiin marraskuussa 2022 1+1-vuotisella sopimuksella. Kokenut maalivahti on pelannut ennen kauden 2023 alkua Veikkausliigaa jo lähes 200 ottelua, joka on suurin lukema kaikista aktiivimaalivahdeista. 194-senttisen Östin vahvuudet ovat jalalla pelaamisessa, mutta mies on myös hyvä torjuja.

Öst on pietarsaarelaisen FF Jaron kasvatti. Edustusjoukkueeseen maalivahti nousi kaudella 2010, kun Öst oli Veikkausliigaa pelanneen pietarsaarelaisryhmän kakkosvahti koko kauden. Liigadebyytti oli luvassa seuraavalla kaudella, kun Öst esiintyi kahdeksassa Veikkausliiga-ottelussa. Lisäksi peliaikaa sekä kokemusta kertyi reservijoukkue JBK:ssa, joka pelasi Kakkosessa.

Vielä kausilla 2011 ja 2012 Jaron ykkösvahdin viittaa kantoi virolainen Vitali Teleš, mutta kaudella 2013 tapahtui Östin todellinen läpimurto: Tuolloin 22-vuotias veräjänvartija pelasi yhtä vaille kaikki liigaottelut, ja sama tahti jatkui myös seuraavina vuosina. Veikkausliigan maalivahtien kärkinimiin noussut Öst pääsi kantamaan myös maajoukkuepaitaa yhdessä alle 21-vuotiaiden sekä yhdessä Suomen B-maajoukkueen ottelussa.

Jaron menestyksekkäin kausi nähtiin vuonna 2014, kun maalikuningas Jonas Emetin johtama piskuinen pohjanmaalaisseura sijoittui kuudenneksi, ainoastaan neljän pisteen päähän europelipaikasta.

Menestys ei jatkunut seuraavalla kaudella, vaan Jaro tippui 14 vuoden mittaisen liigataipaleensa päätteeksi Ykköseen. Veikkausliigassa tasonsa osoittanut Öst haki uusia haasteita, ja maalivahdin tie vei länsinaapuriin Degerfors IF:ään, joka pelasi siihen aikaan Ruotsin toiseksi korkeimmalla sarjatasolla, Superettanissa.

Öst nappasi ykkösvahdin tontin itselleen heti kaudella 2016, ja yksi miehen Ruotsin-vuosien erikoisimmista hetkistä nähtiin maaliskuisessa Ruotsin Cupin lohkovaiheen ottelussa: Degerfors näytti jo taipuvan IK Frejn käsittelyssä, mutta Öst iski tasoitusmaalin lisäajalla.

Öst vietti Ruotsissa kaksi kautta ennen paluutaan Suomeen ja SJK:hon kaudeksi 2018. Peliminuutit olivat välillä tiukassa, sillä Seinäjoella Öst joutui kamppailemaan ykkösvahdin asemasta SJK-legenda Mihkel Aksalun kanssa. Tilanne ei helpottanut Aksalun lähdettyä seurasta kauden 2019 päätteeksi, vaan uudeksi kilpailijaksi hankittiin kaudella 2016 IFK Mariehamnin yllätysmestariksi torjunut Walter Viitala.

Öst onnistui kuitenkin vakiinnuttamaan paikkansa SJK:n ykkösvahtina, ja kaudella 2021 hän pelasi kaikki Veikkausliiga-ottelut torjuen SJK:n Konferenssiliigan karsintoihin oikeuttavaan neljänteen sijaan. Toistaiseksi viimeisellä SJK-kaudellaan 2022 Öst jakoi torjuntavastuun Klubistakin tutun Markus Uusitalon kanssa ja kantoi kapteeninnauhaa 12 ottelussa.

Uudet haasteet odottivat Östiä viiden SJK-kauden jälkeen, ja maalivahti löysi uuden kodin Töölöstä. HJK tiedotti marraskuussa 2022 tehneensä 1+1-vuotisen sopimuksen 32-vuotiaan Östin kanssa.

Uran tilastot (tilanne 31.1.2023):
Veikkausliiga: 186 ottelua, 46 nollapeliä
Superettan (Ruotsin toinen sarjataso): 49 ottelua, 10 nollapeliä

Suomen U21-maajoukkue: 1 ottelu
Suomen B-maajoukkue: 1 ottelu