56
Hetemaj

Perparim Hetemaj
Keskikenttä

  • Syntymäpäivä: 12/12/1986
  • Ikä: 37 vuotta
  • Pituus: 179 cm
  • Kansalaisuus: Suomi

Perparim Hetemaj palasi HJK:hon mittavan ulkomaankiertueen jälkeen huhtikuussa 2022. Hetemaj’n sopimus kattaa kauden 2023 loppuun ja sisältää option kaudesta 2024. Pelipaikaltaan Hetemaj on keskikenttäpelaaja, ja hän pystyy pelaamaan useammassa eri roolissa keskialueella.

Hetemaj on syntynyt Jugoslaviassa, Skënderaj’n kaupungissa, joka kuuluu nykyään Kosovoon. Hetemaj muutti perheineen Suomeen viisivuotiaana ja aloitti jalkapallon kuusivuotiaana HJK:ssa. Ensimmäiset miesten pelinsä keskikenttäpelaaja pelasi kaudella 2004 HJK Klubi 04:ssä, joka pelasi tuolloin Kakkosessa.

Kaudeksi 2005 ”Perpa” nousi Klubin edustusjoukkueeseen ja pelasikin debyyttikaudellaan kaikki Veikkausliigan 26 ottelua, joista 14 avauksessa. Vuotta aiemmin Suomen kansalaisuuden saanut Hetemaj debytoi kauden aikana myös alle 21-vuotiaiden maajoukkueessa. Toista täyttä kautta Hetemaj ei ehtinyt Klubissa pelata, vaan kreikkalainen AEK Ateena osti nuoren keskikenttämiehen kesällä 2006.

Hetemaj sai syyskaudella 2006 vastuuta seitsemässä Kreikan liigan ottelussa ja neljässä Mestarien Liigan kamppailussa. Kausi päättyi kuitenkin ikävästi ennen aikojaan, kun Hetemaj mursi nilkkansa Suomen B-maajoukkueen harjoitusottelussa tammikuussa.

Hetemaj toipui pelikuntoon syksyllä 2007 mutta ei onnistunut murtautumaan Kreikan liigaa johtaneen AEK:n pelaavaan kokoonpanoon. Keväällä 2008 Hetemaj lähti hakemaan peliaikaa sarjataulukon toisesta päästä, kun hänet lainattiin putoamistaistelussa olleen Apollon Kalamariaksen riveihin.

Lainajakson päätyttyä Hetemaj palasi AEK:hon, mutta vastuu oli jälleen vähäistä. Perpa ei kuitenkaan lähtenyt uudestaan lainalle, vaan raivasi tietään kohti AEK:n pelaavaa miehistöä, ja saikin enemmän minuutteja kauden loppua kohden. Helmikuussa 2009 Hetemaj debytoi Suomen A-maajoukkueessa, ja keskikenttäpelaajan kausi huipentui kesällä 2009 pelattaviin alle 21-vuotiaiden EM-kisoihin, jonne Suomi oli historiallisesti selvinnyt. Hetemaj pelasi täydet minuutit kaikissa Suomen kolmessa ottelussa.

Elokuussa 2009 Hetemaj kaupattiin hollantilaiseen FC Twenteen, joka oli siihen aikaan yksi Hollannin kärkijoukkueita. Hetemaj pelasi lopulta Twenten edustusjoukkueessa ainoastaan yhden ottelun Hollannin Cupissa ennen kuin siirtyi helmikuussa 2010 lainalle italialaiseen Brescia Calcioon. Hetemaj sai vastuuta Italian toisella sarjatasolla, Serie B:ssä, neljässä ottelussa kevään aikana.

Brescia nousi kauden päätteeksi Serie A:han ja lunasti Hetemaj’n itselleen. Hetemaj’sta tuli seitsemäs Italian pääsarjassa pelannut suomalainen, ja syyskuussa 2010 keskikenttäpelaaja teki ensimmäisenä suomalaisena maalin Serie A:ssa, kun Perpa painoi pallon AS Roman verkkoon.

Hyvästä alkukaudesta huolimatta Brescia tippui kauden päätteeksi takaisin sarjaporrasta alemmas, mutta Hetemaj jatkoi uraansa pääsarjassa: Chievo Verona osti suomalaisen kesällä 2011, ja siitä hetkestä käynnistyi Hetemaj’n pitkä ura Chievossa.

Chievo oli seuraavina kausina vankasti sarjan alemmassa keskikastissa ja taisteli myös enemmän tai vähemmän putoamista vastaan. Hetemaj kuului joukkueensa vakiokalustoon jo ensimmäisellä kaudellaan, ja hänen vastuunsa kasvoi vuosi vuodelta. Helmikuussa 2015 Hetemaj kantoi ensimmäistä kertaa Chievon kapteenin nauhaa.

Hetemaj pelasi veronalaisjoukkueessa neljä kautta maaleitta, mutta keskikentän työmyyrän maalihanat aukesivat makoisassa paikassa: Chievo-uran 129. sarjaottelu tuotti johtomaalin Juventuksen verkkoon. Hetemaj pelasi edelliskauden tapaan joitain otteluita joukkueensa kapteenina, ja Chievo sijoittui peräti yhdeksänneksi.

Helmikuussa 2017 Hetemaj saavutti kunnioitettavan rajapyykin, kun keskikenttäpelaaja pelasi uransa 200. ottelun Serie A:ssa. Hetemaj kärsi kauden aikana lihasvammoista ja oli sivussa 11 ottelusta.

Kausi 2017–18 oli Hetemaj’n uran toistaiseksi tehokkain: kauden 32 Serie A -ottelua tuottivat keskikenttäpelaajalle mukavat kolme maalia ja neljä maalisyöttöä. Chievo oli Hetemaj’n tehokkuudesta huolimatta putoamisviivan alapuolella vielä kolme kierrosta ennen loppua, mutta nousi lopulta sijalle 14 voitettuaan viimeiset ottelunsa.

Tammikuussa 2018 Hetemaj ilmoitti lopettavansa maajoukkueuransa. Työteliäs keskikenttäpelaaja kantoi Huuhkaja-paitaa yhteensä 49 maaottelussa.

Kausi 2018–19 oli katastrofaalinen Chievolle: joukkue majaili sarjan viimeisellä sijalla ensimmäisestä kierroksesta lähtien ja putosi kauden päätteeksi sarjaporrasta alemmas. Joukkue voitti kauden aikana ainoastaan kaksi ottelua, ja maaliero oli murheellisesti 50 maalia pakkasella.

Kauden jälkeen päättyi myös Hetemaj’n kahdeksanvuotinen Chievo-ura: keskikenttäpelaaja siirtyi Benevento Calcioon, joka pelasi Chievon tavoin Serie B:ssä. Hetemaj oli avauksessa lähes jokaisessa ottelussa, ja Benevento juhli sarjanousua kauden päätteeksi.

Alkukaudesta 2020–2021 Hetemaj’n vastuu oli vähäistä Serie A:ssa, mutta konkari osoitti arvonsa ja nousi nopeasti jälleen joukkueensa runkopelaajien joukkoon. Hetemaj pelasi kauden aikana 31 ottelua, joista viimeinen oli keskikenttäpelaajan uran 300. Italian pääsarjassa. Benevento putosi kauden päätteeksi takaisin Serie B:hen.

Kesällä 2021 Hetemaj vaihtoi kolmatta kertaa urallaan seuraa Italian sisällä, kun keskikenttäpelaaja siirtyi Serie B:ssä pelanneeseen Reggina Calcioon. Hetemaj ehti edustamaan Regginaa 30 ottelussa ennen kuin siirtyi 16 vuoden tauon jälkeen takaisin HJK:hon.

Hetemaj palasi liigakentille suurten suosionosoitusten saattelemana kaudella 2022 huhtikuisessa Inter-kotiottelussa. Hetemaj’n alkukausi oli hieman rikkonainen, mutta kokenut mies osoitti arvonsa syskyn pimetessä: ”Perpa” iski Veikkausliigan ylemmässä loppusarjassa mestaruuden kannalta äärimmäisen tärkeän voittomaalin SJK:n verkkoon, ja urallaan harvemmin maalitykkinä tunnettu keskikenttäpelaaja oli hieman yllättäen Klubin paras maalintekijä Eurooppa-liigan lohkovaiheessa, kun maaliverkot heiluivat sekä Ludogorets- että AS Roma -kotipeleissä.

Uran tilastot (tilanne 31.1.2023):
Serie A (Italian pääsarja): 300 ottelua, 8 maalia, 19 syöttöä
Serie B (Italian 2. sarjataso): 67 ottelua, 1 maali, 1 syöttö
Veikkausliiga: 49 ottelua, 3 maalia, 1 syöttö
Super League (Kreikan pääsarja): 30 ottelua, 1 maali, 2 syöttöä

Suomen A-maajoukkue: 49 ottelua, 4 maalia
Suomen U21-maajoukkue: 16 ottelua, 3 maalia
Suomen poikamaajoukkueet: 4 ottelua, 2 maalia