23
Soiri

Pyry Soiri
Puolustaja

  • Syntymäpäivä: 22/09/1994
  • Ikä: 29 vuotta
  • Pituus: 183 cm
  • Kansalaisuus: Suomi

Lue tästä Soirin laaja haastattelu keväältä 2022.

Suomen maajoukkueesta monille tutuksi tullut Pyry Soiri liittyi HJK:n riveihin kaudeksi 2022, kun Klubi tiedotti tehneensä pelaajan kanssa 2-vuotisen pelaajasopimuksen. Tammisaaressa syntynyt mutta juniorivuosinaan myös Afrikassa palloillut Soiri on pelipaikaltaan laitahyökkääjä. Soiri pystyy pelaamaan myös hieman alempana kentällä, niin sanotun wingbackin paikalla. 183-senttinen Soiri on nopea ja röyhkeä laitapelaaja, joka haastaa hanakasti vastustajan puolustajia. Soirilla on namibialaisen isänsä kautta myös Namibian kansalaisuus.

Soirin perhe muutti töiden perässä Afrikkaan Soirin ollessa nelivuotias. Soiri aloitti itse jalkapallon pelaamisen helsinkiläisessä PPJ:ssä 5-vuotiaana ja pelasi joukkueessa aina kesäisin, kun perhe oli viettämässä aikaa Suomessa. Afrikassa Soiri asui Mosambikissa, Namibiassa ja Tansaniassa ja pelasi jalkapalloa koulujoukkueissa. Soirin perhe palasi Suomeen vuonna 2010, ja laitahyökkääjä liittyi uuden kotikaupunkinsa Kouvolan suurimman seuran, Myllykosken Pallon, juniorijoukkueeseen 16-vuotiaana.

Soiri debytoi miesten peleissä tammikuussa 2012, kun hän pääsi loppuhetkillä kentälle Liigacupin ottelussa HJK:ta vastaan. Ensimmäisellä MyPan edustusjoukkueen kaudellaan Soiri pääsi kokemaan Veikkausliigan tunnelmaa ollen kokoonpanossa kymmenen kertaa, mutta sai lopulta minuutteja vain kahdessa ottelussa. Kauden jälkimmäisellä puoliskolla Soiri edusti lyhyillä lainasopimuksilla myös sekä Järvenpään Palloseuraa että Kotkan Työväen Palloilijoita.

Kaudella 2013 Soiri onnistui vakiinnuttamaan asemansa MyPan liigajoukkueessa: hän pelasi 23 ottelussa ja teki myös Veikkausliigauransa avausmaalin IFK Mariehamnin verkkoon kesäkuussa. Kauden hyvät otteet toivat Soirille ensimmäisen kutsun maajoukkuepaitaan, kun alle 20-vuotiaiden maajoukkue pelasi harjoitusottelut Ruotsin alle 19-vuotiaiden joukkuetta vastaan. Soiri onnistui myös maalinteossa heti ensimmäisessä poikien maaottelussaan. Onnistuminen toi Soirille kutsun myös virallisiin maaotteluihin ja laituri pääsi kentälle tammikuussa 2014 alle 21-vuotiaiden EM-karsinnoissa Moldovaa vastaan.

Kaudeksi 2015 Soirin tie vei Kouvolasta länsirannikolle, kun pelaaja solmi sopimuksen Veikkausliigassa pelanneen Vaasan Palloseuran kanssa. Viimeistään tuo kausi oli Soirin todellinen läpimurto, kun joukkueen vaatimattomasta suoriutumisesta huolimatta Soiri teki neljä maalia ja antoi kuusi maaliin johtanutta syöttöä. Soiri kuului myös alle 21-vuotiaiden maajoukkueen vakiokalustoon koko kauden ajan.

Seuraavalla kaudella vikkeläkinttuinen Soiri nousi koko sarjan ehdottomaan eliittiin iskemällä VPS:lle peräti 10 maalia ja johdattamalla vaasalaisseuran eurokentille. Soiri sijoittui koko sarjan maalitilaston kahdeksannelle sijalle, kun maalikuninkuuden vei itselleen muuan Roope Riski. Soiri ehti pelaamaan vielä tammikuussa 2017 yhden ottelun verran Suomen cupia vaasalaisten riveissä, kunnes odotettu siirto ulkomaille julkistettiin.

Soiri siirtyi helmikuussa 2017 suomalaisnäkökulmasta jopa hieman erikoiseen suuntaan, valkovenäläiseen Shakhtar Soligorskiin. Valko-Venäjän pääsarjaa pelannut joukkue kuului sarjan suurimpiin, joten askel eteenpäin oli selvä. Soiri sai mukavasti vastuuta heti debyyttikaudellaan, kun hän pelasi Shakhtarin riveissä 27 ottelua tehden neljä maalia.

Vastuu kovatasoisessa pääsarjassa kiinnitti myös maajoukkueen huomion, ja maajoukkueen päävalmentaja Markku Kanerva kutsui Soirin huuhkajapaitaan. Laitahyökkääjän ensimmäiset ottelut Suomen sinivalkoisissa väreissä olivat ikimuistoisia, kun vaihdosta kentälle tullut Soiri tasoitti MM-karsintaottelun Kroatiaa vastaan ja muutamaa päivää myöhemmin alusti Joel Pohjanpalon tekemän tasoitusmaalin Turkin verkkoon. Kroatia-ottelun maali jäi historiankirjoihin Suomen lisäksi myös Islannissa, jossa koko kansa presidenttiä myöten kiitteli Soirin onnistumista – Kroatian pistemenetys tarjosi nimittäin paikan Islannille historiansa ensimmäisiin MM-kisoihin.

Vaikka pelit maajoukkueessa kulkivatkin hienosti, jäi Soiri sivuraiteille seurajoukkueessaan Shakhtarissa. Minuutit soligorskilaisseurassa jäivät vähiin, mutta Soiri voitti kuitenkin joukkueen kanssa Valko-Venäjän cupin. Visiitti Valko-Venäjällä jäi lopulta ainoastaan puolentoista kauden mittaiseksi, sillä kesän siirtoikkunassa 2018 Soiri jatkoi matkaa Itävallan pääsarjaan Admira Wackeriin.

Vastuu jäi vähäiseksi Itävallassakin, joten yhden kauden ja kahden tehdyn maalin jälkeen Soirin matka jatkui jälleen uuteen maahan: Tanskan ”suomalaisseura” Esbjerg tarjosi Soirille sopimusta. Joukkueessa pelasivat tuolloin myös Joni Kauko ja HJK-legenda Markus Halsti. Esbjergin kausi päättyi tippumiseen Tanskan pääsarjasta ja moni odottikin Soirin jatkavan jälleen matkaansa, mutta suomalaislaituri jäi kuin jäikin Esbjergiin vielä toiseksi vuodeksi.

Soiri edusti esbjergiläisseuraa lopulta 54:ssä ottelussa viimeistellen viisi maalia ja neljä maalisyöttöä. Tanskalaisseura vapautti Soirin sopimuksestaan loppukesästä 2021, ja HJK tiedotti sopimuksesta nopean laitapelaajan kanssa lokakuussa.

Soirin ensimmäinen kausi HJK:ssa alkoi rikkonaisesti, kun erilaiset vaivat pitivät miehen sivussa peleistä. Vastuu kuitenkin kasvoi kauden edetessä, ja Soiri kuului kaikissa syksyn kuudessa Eurooppa-liigan lohkovaiheen kamppailussa Klubin avauskokoonpanoon. Pääosin wing-backina pelannut Soiri pelasi kauden aikana yhteensä 29 ottelua, joissa syntyi yksi maali.

Uran tilastot (tilanne 31.1.2023):
Veikkausliiga: 127 ottelua, 16 maalia, 10 syöttöä
Vysheyshaya Liga (Valko-Venäjän pääsarja): 26 ottelua, 3 maalia,
Superligaen (Tanskan pääsarja): 20 ottelua, 1 maali, 1 syöttö
1.Division (Tanskan 2. sarjataso): 26 ottelua, 3 maalia, 3 syöttöä
Bundesliga (Itävallan pääsarja): 12 ottelua, 2 maalia


Suomen A-maajoukkue: 38 ottelua, 5 maalia, 4 syöttöä
Suomen U21 maajoukkue: 13 ottelua, 2 syöttöä