9
Riski

Riku Riski
Hyökkääjä

  • Syntymäpäivä: 16/08/1989
  • Ikä: 34 vuotta
  • Pituus: 175 cm
  • Paino: 68 kg
  • Kansalaisuus: Suomi

Lue tästä Riskin laaja haastattelu keväältä 2022.

Riskin veljeksistä vanhempi, Riku, on tehnyt suomalaisella mittapuulla kunnioitettavan uran ja kiertänyt veljensä tavoin maailmaa – HJK on Rikun uran kymmenes seura. Riski liittyi HJK:n miehistöön vuonna 2018 ja onkin yksi joukkueen kokeneimpia pelaajia. Riskin nykyinen sopimus kattaa kauden 2022. 

174-senttinen Riski on monipuolinen hyökkäyspään pelaaja, joka pystyy pelaamaan hyökkäyksen molemmilla laidoilla. Nuorempana Riski pelasi paljon myös keskushyökkääjänä. Kokenut suomalainen on nopea sekä älykäs pelaaja ja tuo valmennukselle lisää työkaluja monipuoliseen hyökkäyspelaamiseen.

Riku Riski on veljensä Roopen tavoin aloittanut jalkapallon pelaamisen Maskun Palloseurassa, josta tie vei myöhemmin Turun Palloseuraan. TPS:n edustusjoukkueeseen Riski nousi jo kaudella 2006 pelattuaan yhdeksän ottelua turkulaisten riveissä ja viimeistellen yhden maalin. 

Riski vakiinnutti asemansa tulevien kausien aikana Veikkausliigassa ja esiintyi myös eri ikäluokkien poikamaajoukkueissa. Kausien 2008–10 aikana Riski oli tärkeä palanen TPS:n joukkueessa ja viimeisteli joukkueelleen 28 maalia ja kahdeksan maalisyöttöä. Riski voitti joukkueensa kanssa Suomen Cupin 2010.

Tammikuussa 2011 Riski siirtyi ensimmäistä kertaa ulkomaille, kun TPS myi hyökkääjänsä puolalaiseen Widzew Lodziin. Riski sai mukavasti vastuuta Puolan pääsarjassa keväällä. Syyskauden ajaksi hänet lainattiin Ruotsin Allsvenskanissa pelanneeseen Örebrohon.

Hyökkääjä pääsi debytoimaan myös Suomen maajoukkueessa ystävyysottelussa Belgiaa vastaan. Maalihanat maajoukkueessa aukesivat reilua kuukautta myöhemmin Turkin alle 23-vuotiaiden maajoukkuetta vastaan pelatussa kamppailussa.

Todellinen läpimurto ulkomailla tapahtui 23-vuotiaana kaudella 2012, kun norjalaiseen Hönefossiin tuolloin siirtynyt Riski takoi uudelle seuralleen peräti kymmenen maalia neljä maalisyöttöä. Suomalaiskärki sijoittui Norjan pääsarjan maalipörssissä jaetulle seitsemännelle sijalle ja oli joko maalintekijänä tai -syöttäjänä lähes joka toisessa joukkueensa tekemässä maalissa. 

Seuraavalla kaudella Riski teki toistamiseen seuralleen kymmenen maalia ja sijoittui sarjan maalitilastossa kuudenneksi, mutta nyt edes hyvävireinen suomalainen ei kyennyt pelastamaan seuraansa putoamiselta.

Kaudeksi 2014 Riski siirtyi neljän vuoden sopimuksella norjalaisen jalkapallon lippulaivaan, trondheimiläiseen Rosenborgiin. Riski kuului heti ensimmäisellä kaudellaan joukkueensa avainpelaajiin pelaten yhtä vaille kaikki ottelut ja viimeistellen kahdeksan maalia sekä viisi maalisyöttöä. 

Vielä ei ollut kuitenkaan aika nostaa Norjan pääsarjan mestaruuspyttyä, sillä Molde vei mestaruuden Rosenborgin nenän edestä. Riski kuului myös Suomen maajoukkueen vakiokalustoon syksyllä 2014 alkaneissa EM-karsinnoissa ja johdattikin kahdella maalillaan Huuhkajat voittoon karsintojen avausottelussa Färsaarilla.

Seuraavalla kaudella Riski joutui taistelemaan pelipaikastaan Rosenborgissa entistä kovemmin ja oli alkukauden aikana avauksessa ainoastaan kahdeksan kertaa. 

Norjan pääsarjaa johtanut Rosenborg näki parhaaksi ratkaisuksi lainata suomalaisen rajan toiselle puolelle: Riski liittyi syyskauden mittaisella lainasopimuksella Ruotsin pääsarjaa johtaneen IFK Göteborgin riveihin. Ruotsin puolella Riski pelasi 11 ottelua tehden yhden maalin ja syöttäen kolme. Joukkueen kausi päättyi loppukauden tasapelien myötä toiseen sijaan.

Lainakomennuksen jälkeen Rosenborgiin palanneen Riskin kausi 2016 alkoi uudella lainasopimuksella, kun suomalainen liittyi Mixu Paatelaisen valmentamaan Dundee Unitediin tammi-helmikuun ajaksi. Skotlannin pääsarjassa Riski ehti pelaamaan ainoastaan kolme ottelua ilman tilastomerkintöjä ennen kuin palasi Norjaan pääsarjakauden alkua varten. 

Kevät oli Riskille vaikea, eikä hän päässyt kentälle kuin vaihtopelaajana kolmessa ottelussa. Cupissa sen sijaan sujui: Riski viimeisteli Rosenborgin 5–1-voitossa maalin ja tarjoili neljä maalisyöttöä toisen kierroksen ottelussa toista trondheimiläisseuraa, Byasenia, vastaan.

Kesällä 2016 Riski vaihtoi seuraa Norjan pääsarjaa johtaneesta Rosenborgista saman sarjan toisena majailleeseen Odds BK:hon. Skieniläisseuran paidassa suomalaishyökkääjä pääsi jälleen pelaamaan säännöllisesti ja edusti Oddsia puolentoista vuoden aikana yhteensä 46 ottelussa tehden viisi maalia ja antaen seitsemän maalisyöttöä.

Helmikuussa 2018 HJK tiedotti tehneensä kaksivuotisen sopimuksen Riskin kanssa ja näin ollen mies palasi pitkältä ulkomaankiertueeltaan takaisin kotimaan kentille. Riski oli tärkeä palanen Veikkausliigan mestaruuden voittaneessa joukkueessa, kun maajoukkuepelaaja teki kauden aikana Klubille kahdeksan täysosumaa ja syötti kuusi.

Tammikuussa 2019 Riski sai kansainvälistä huomiota, kun maajoukkueeseen valittu HJK-peluri kieltäytyi kutsusta vedoten Qatarissa tehtyihin ihmisoikeusrikkomuksiin. Maaliskuussa 2019 HJK kertoi tehneensä peräti kolmen vuoden mittaisen jatkosopimuksen Riskin kanssa, ja näin ollen maskulainen pysyisi Klubin riveissä aina kauden 2021 loppuun.

Kauden aikana loukkaantumisista kärsinyt Riski osoitti edelleen olevansa terävä maalintekijä, kun hän viimeisteli Veikkausliigassa 14:n ottelun aikana seitsemän osumaa. Kokenut Riski kantoi Klubin kapteeninnauhaa kahdessa ottelussa.

Kaudella 2020 Riski oli jälleen täydessä pelikunnossa ja johdatti Klubin sekä Veikkausliigan että Suomen Cupin mestariksi. Riski oli etenkin Cupissa joukkueen ehdoton avainpelaaja: yhdeksän ottelua tuottivat laitahyökkääjälle tulospalveluihin komeat kolme maalia ja kuusi maalisyöttöä. 

Seuraavallakin kaudella konkari osoitti jälleen arvonsa sinivalkoisille, kun Riski pelasi loukkaantumisten vuoksi parissa ottelussa laitapakin tontilla ja teki kesän europelikarsinnoissa tärkeitä maaleja. Kauden 2021 päätteeksi Riski pääsi juhlimaan kolmatta Veikkausliigan mestaruuttaan.

Uran tilastot:

Veikkausliiga 168 ottelua, 36 maalia, 21 syöttöä
Eliteserien (Norjan pääsarja) 140 ottelua, 31 maalia, 19 syöttöä
Allsvenskan (Ruotsin pääsarja) 18 ottelua, 2 maalia, 4 syöttöä
Ekstraklasa (Puolan pääsarja) 12 ottelua, 1 syöttö
Premiership (Skotlannin pääsarja) 3 ottelua
A-maajoukkue 27 ottelua, 4 maalia, 1 syöttö
U21 maajoukkue 10 ottelua, 2 maalia, 1 syöttö
Poikamaajoukkueet 4 ottelua, 1 maali