11
Riski

Roope Riski
Hyökkääjä

  • Syntymäpäivä: 16/08/1991
  • Ikä: 32 vuotta
  • Pituus: 180 cm
  • Paino: 74 kg
  • Kansalaisuus: Suomi

Lue tästä Riskin laaja haastattelu keväältä 2022.

Roope Riski on ehtinyt kiertämään maailmaa pitkällä urallaan: mies on edustanut jo kahtatoista eri seuraa. Tammikuussa 2020 sinivalkoisiin liittynyt Riski edustaa joukkueen kokeneempaa kaartia, ja hänen sopimuksensa kattaa kauden 2023 loppuun. Lisäksi sopimuksessa on optio kaudesta 2024. Entisessä Askaisten kunnassa syntynyt Riski on pelipaikaltaan keskushyökkääjä. 181-senttinen maalitykki on väsymätön työmyyrä ja tehokas viimeistelijä.

Riski aloitti jalkapallouransa kotiseudullaan Maskun Palloseurassa. Maskusta tie vei jo nuorena Turun Palloseuran junioreihin. Ensimmäiset miesten ottelut Riski pääsi pelaamaan TPS:n riveissä kaudella 2009, kun hyökkääjä pääsi vaihdosta kentälle yhdessä Liigacupin ja yhdessä Suomen Cupin ottelussa. Riski pääsi mukaan myös maajoukkueympyröihin edustettuaan kauden aikana Suomea sekä alle 18- että alle 19-vuotiaiden ystävyysotteluissa.

Kevätkaudella 2010 TPS lainasi tuolloin 19-vuotiaan Riskin sarjaporrasta alemmas Viikinkeihin. Maskulainen osoitti olevansa nuoresta iästään huolimatta kova maalitykki Ykkösessä: Riski teki kuuteen otteluun viisi maalia, joista hattutempullisen verran FC PoPan verkkoon. 

Onnistuneen lainajakson jälkeen Riski palasi TPS:n riveihin ja viimeisteli kauden aikana 18 Veikkausliiga-ottelussa huimat 12 maalia. Nuori kärkipelaaja iski myös uransa ensimmäisen maalin eurocupeissa walesilaisen Port Talbotin verkkoon. Riski pääsi nostamaan kauden päätteeksi Suomen Cupin mestaruuspokaalia, kun turkulaisjoukkue kaatoi finaalissa HJK:n.

2010 oli melkoinen vuosi Riskille kokonaisuudessaan: hän teki saman vuoden aikana hattutemput niin Åbo IFK:lle Kakkosessa, Viikingeille Ykkösessä kuin TPS:lle Veikkausliigassa!

Riski lähti yhden TPS:n edustusjoukkueessa pelatun kauden jälkeen Italiaan, kun Serie A:ssa pelannut Cesena osti hyökkääjän itselleen. Riski pääsi kevään 2011 aikana kertaalleen kentälle Serie A:ssa, kun hän tuli vaihdosta peliin Laziota vastaan. Riski esiintyi kevätkauden aikana myös Cesenan alle 19-vuotiaiden joukkueessa ennen kuin hänet lainattiin syyskaudeksi takaisin Turkuun. 

Veikkausliigassa pelit kulkivat paremmin, ja Riski teki muun muassa hattutempun IFK Mariehamnin verkkoon mutta ei kuitenkaan enää päässyt esittelemään taitojaan Cesenassa. Italialaisseura lainasi seuraavina vuosina Riskin norjalaiseen Hönefossiin ja kahteen otteeseen TPS:ään tutulla menestyksellä: Veikkausliigassa Riski teki aina maaleja kunnossa ollessaan.

Cesena luopui Riskistä keväällä 2014, kun Norjassa sarjaporrasta alemmas tippunut Hönefoss halusi Riskin itselleen. Riski pelasikin mainion kauden Norjan toisella sarjatasolla viimeistellen 12 maalia ja yhden syötön 24 otteluun. Hyvät otteet toivat Riskille ensimmäisen kutsun Huuhkajiin, kun päävalmentaja Mixu Paatelainen valitsi Riskin mukaan talven harjoitusotteluihin. Riski kiitti valinnasta viimeistellen Suomen voittomaalin Ruotsin verkkoon. 

Tehokas kausi silloisessa Divison 1:ssä kiinnitti maajoukkueen lisäksi myös Norjan pääsarjaseura Haugesundin huomion, ja Riski siirtyikin seuraan seuraavaksi kaudeksi. Peliaika jäi kuitenkin vähäiseksi, joten alle puolikkaan kauden jälkeen hyökkääjällä oli edessään jälleen paluu Suomeen: tällä kertaa osoitteena oli kuitenkin Turun sijaan Seinäjoen Jalkapallokerho. 

Riski oli tärkeä palanen SJK:n mestaruusjoukkueessa ja viimeisteli syyskaudella 13 ottelussa kahdeksan maalia.

Seuraava kausi 2016 oli Riskin uran maalirikkain: hyökkääjä edusti SJK:ta 45 ottelussa ja viimeisteli seuralle 26 maalia kaikki kilpailut mukaan lukien. Riski voitti Suomen Cupin lisäksi myös Veikkausliigan maalikuninkuuden yhden maalin erolla Klubin Alfredo Morelokseen ja siirtyi kauden päätteeksi takaisin ulkomaille, saksalaiseen SC Paderborniin. 

Puolen vuoden mittaisen lainasopimuksen solminut Riski pelasi saksalaisten riveissä kymmenessä ottelussa ja voitti joukkueensa kanssa Westfalenin alueen cupmestaruuden.

Kaudeksi 2017–18 Riski siirtyi pelaamaan Itävallan puolelle St. Pölteniin, jossa hän viimeisteli seuralle yhden pääsarjakauden aikana viisi maalia. Riskin seuratoverina pelasi Klubiin kaudeksi 2022 siirtynyt Manuel Martic. Käytännössä koko kauden ajan putoajan paikalle majaillut itävaltalaisseura onnistui lopulta säilyttämään sarjapaikkansa, joten Riski ei joutunut kokemaan tippumista sarjasta ensimmäistä kertaa urallaan. 

Itävallan pääsarjassa Riskiä ei kuitenkaan seuraavalle kaudella nähty, sillä kärkipelaaja siirtyi lainasopimuksella Kreetalle PAE Chanian riveihin. Riski viimeisteli Kreikan toisella sarjatasolla 22 ottelussa seitsemän maalia ja Kreikan cupissa kolme. Onnistunut laina toi Riskille vielä mahdollisuuden päästä pelaamaan emoseuransa St. Pöltenin paidassa Itävallan Bundesliigaa ennen siirtoaan Helsinkiin.

Riskin ensimmäinen kausi 2020 Klubissa oli menestys: kärkipelaaja iski Veikkausliigassa 20 ottelussa huimat 16 maalia ja olisi voinut rikkoa ennätyksiä, mikäli koronaviruspandemia ei olisi päättänyt kautta ennen aikojaan. HJK voitti Veikkausliigan mestaruuden sekä Suomen Cupin, ja Riski valittiin sarjan vuoden pelaajaksi.

Seuraavalla kaudella Klubin Veikkausliigamaalit jakautuivat tasaisemmin Riskin viimeistellessä niitä kuusi kappaletta, mutta europeleissä tahti oli hurjaa: 14 kansainvälisessä ottelussa Riski paukutti yhdeksän maalia ja neljä maalisyöttöä. Riski palasi myös A-maajoukkueeseen lähes viiden vuoden tauon jälkeen, kun hän esiintyi Huuhkajapaidassa EM-karsintoihin valmistavassa ottelussa Ruotsia vastaan ja myöhemmin syksyllä MM-karsintaotteluissa Ukrainaa ja Kazakstania vastaan.

Riskin oli määrä aloittaa kausi 2022 tuttuun tapaan Klubin hyökkäyksen syömähampaana, mutta toisin kävi. Liigacupissa neljä maalia kolmeen otteluun mättänyt Riski loukkaantui taklaustilanteessa kauden ensimmäisessä Veikkausliiga-ottelussa, ja edessä oli parin kuukauden huili. Riski palasi pelikentille Suomen Cupin ottelussa HJK Klubi 04:ää vastaan, mutta uusi loukkaantuminen KuPS-vierasottelussa päätti Riskin kauden ennenaikaisesti.

Uran tilastot (tilanne 31.1.2023):
Veikkausliiga: 156 ottelua, 71 maalia, 15 syöttöä
Bundesliga (Itävallan pääsarja): 33 ottelua, 5 maalia, 3 syöttöä
OBOS-ligaen (Norjan 2. sarjataso): 24 ottelua, 12 maalia, 1 syöttö
Football league (Kreikan 2. sarjataso): 22 ottelua, 7 maalia, 1 syöttö
Eliteserien (Norjan pääsarja): 11 ottelua
3. Liga (Saksan 3. sarjataso): 10 ottelua, 1 maali
Ykkönen: 6 ottelua, 5 maalia
Serie A: (Italian pääsarja) 1 ottelu


Suomen A-maajoukkue 8 ottelua, 1 maali
Suomen poikamaajoukkueet 20 ottelua, 10 maalia, 1 syöttö